Maanantaijää, viikko 49: Minne katosit, Marko Sjöblom?

LIIGA / Artikkeli
Sjöblom ei ole unohtanut jääkiekkoa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Maanantaijäässä ollaan tällä kertaa spesiaalin äärellä, sillä normaalin toimittajien vuoropuhelun sijasta vastaajan paikalle on asetettu liikemies Marko Sjöblom. Päätoimittaja kysyy, Sjöblom vastaa.

Kulunut liigaviikko sujui rajapyykkien ja talousasioiden merkeissä. Kim Hirschovits sai 600 ottelua täyteen, jota ennen mies palkittiin myös jatkosopimuksella. Arttu Luttiselle otteluita tuli täyteen 500, jonka yhteydessä Luttinen piipahti myös Jatkoajan haastattelussa.

Tappara esitteli tuoreen vahvistuksensa Norjasta. Bluesissa otteitaan on parantanut puolestaan oma kasvatti Victor Westermarck.

Talousasioita vatvottiin pariinkin otteeseen. Risto Korpela suivaantui tämän sanomisia kassakriisiksi ja pelaajien kaupitteluksi vääntäneelle toimittajalle. Loppuviikon pommi oli Ilveksen valtava tappio viime kaudesta. Tappiossa oli erikoista se, että toimitusjohtaja Esa Honkalehto jaksoi kesällä arvioida lukemat peräti 300 000 euroa pienemmäksi ja kiistää oikean lukeman perjantaina.

Tämän viikon maanantaijäässä ollaan normaalista poikkeavissa tunnelmissa. Päätoimittaja Antti Wennström kysyy ja luurin toisessa päässä on melkein Ilveksen uudeksi pääomistajaksi vuonna 2013 siirtynyt ja amerikkalaisen jalkapallon maajoukkuepelaajana tunnettu liikemies Marko Sjöblom. Selviääkö Sjöblom mielestäsi kysymyksistä kunnialla? Olisitko halunnut kysyä jotain muuta? Lähetä kommenttisi Jatkoajan toimituksen sähköpostiin, Twitteriin tai Facebook-sivulla.

Sjöblom nähtiin toissasyksynä tiiviisti Ilveksen peleissä.
Sjöblom nähtiin toissasyksynä tiiviisti Ilveksen peleissä.
Kuva © Jarno Hietanen

Moi, Marko. Missä liikut juuri nyt?

Marko Sjöblom: Moro Antti, Monacossa on pääkallonpaikkani, mutta juuri nyt olen Lontoossa.

Näkeekö siellä jääkiekkoa?

Tavallaan, katson netti-tv:stä noin satakunta pelia milloin missäkin. Livenä käyn pääosin Nizzassa. Ranskan "Mestistä" pelaavan joukkueen kaksi parasta pelaajaa ovat muuten Jokerit- sekä HPK-kasvatit Joni Räikkönen ja Karri Koivu.

Kissa pöydälle. Olet hävinnyt kuin tuhka tuuleen Ilveksen omistajuusepisodin jälkeen.

Selvisikö kissan sukupuoli vai miksi nostit sen pöydälle?

Mitä tulee Ilvekseen, niin olimme muuttamassa Tampereelle. Kun syy muuttoon katosi, lähdimme pois, ei siitä sen enempää.

Huomasit, ettei Suomessa kannata yrittää tehdä tuoreena kasvona lätkäbisnestä. Oikeasti kiinnostuksesi jääkiekkoa kohtaan lopahti.

Oletko syönyt aamupalaksi provosoinnilla kuorrutettuja muroja? Minut saatiin ulos Ilveksestä, muttei Ilvestä saa minusta ulos.

Minut saatiin ulos Ilveksestä, muttei Ilvestä saa minusta ulos.

Suomessa kiekkobisneksessä pärjäävät vain hyväveli-tyypit isukkiensa ja vanhempien puoluekaveriensa suojista.

Kiitos neuvoista. Aihe on kiinnostava.

...tai ehkä malttia ja kärsivällisyyttä tarvitaan enemmän kuin siinä, mihin sinä olet tottunut.

Maltti ja kärsivällisyys eivät ole persoonallisuuteni vahvoja puolia. En ole koskaan ollut Suomen työelämässä, joten toimin ulkomaisin normein, vaikkakin olen suomalainen.

Ilveksen suhteen sinulla oli liikaa tunteita pelissä. Se ei sovi kiekkojohtajalle, jonka pitää olla kylmäpäinen.

Höpö höpö. Urheilussa tunteet ovat vahvoja niin kentällä kuin katsomossakin. Osaan erottaa nämä tunteet liike-elämässä toisistaan, mutta katsomossa tai kentällä ei kenenkään tarvitse säästellä tunteita.

Samaan aikaan Ilves oli toivottoman kuppikuntainen ja sotkuisa paikka yrittää todellista muutosta.

Englantilainen Herbert Spencer kirjoitti aikoinaan Principles of Biology -nimisen kirjan, jossa hän lanseerasi "Survival of the Fittest" -sanonnan. Luonnossa muutos on väistämätöntä, me olemme osa luontoa, ja Ilves elää metsässä.

Sinulla on yhä myös paljon tukijoita ja ystäviä Ilveksen ympärillä.

Uskon, että enemmänkin he tukivat Ilves-instituution muutosta kuin minua. Muutoshalukkuus sitten henkilöityi minuun. Kaikki yhden, yksi kaikkien puolesta.

Sjöblom tietää, että Ilveksessä on myös muutosta haluavia.
Sjöblom tietää, että Ilveksessä on myös muutosta haluavia.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Mikä on nykyinen suhteesi Tomi Haulaan? Olisit tehnyt hänestä Ilveksen urheilutoimenjohtajan.

Kyllä hän vielä puheluihini ainakin vastaa. Tomilla on poikkeuksellinen hyvä silmä nuoriin lahjakkuuksiin ja hän esimerkiksi neuvoi minua signaamaan Tommi Kivistön.

Olet kartuttanut omaisuuttasi esimerkiksi kehittämällä yrityksiä ja myymällä ne. Siinä ei ole mitään väärää, mutta miksi lätkäseura olisi sinulle erilainen bisnes?

Siksi, koska se ei olisi ollut ensisijaisesti bisnes minulle.

Sijoitusmielessä yhteydenottoja on tullut kuusi, ulkomaita myöten.

Turun toisesta joukkueesta ollaan oltu yhteydessä sinuun sijoitusmielessä. Olet myös seurannut suurella mielenkiinnolla myös esimerkiksi HPK:n yhtiöittämisaikeita.

Väite ei ihan pidä paikkansa. En ole seurannut HPK:n yhtiöittämisaikeita mitenkään erityisen suurella mielenkiinnolla. Sijoitusmielessä yhteydenottoja on tullut kuusi, ulkomaita myöten.

Kerro lisää noista yhteydenotoista.

Kaksi ulkomailta, loput Suomesta.

Viitaten aiempaan väitteeseen: annat itsestäsi jääkiekon parissa tunteellisen ja jopa fanimaisen kuvan. Se onkin todellisuudessa laskelmoitua.

Käyttäydyn katsomossa kuin kuka tahansa muukin kannattaja. Elän tunteella pelissä mukana, enkä mieti siinä sen kummempaa. Kiekkokatsomossa voi unohtaa kaiken pariksi tunniksi ja nauttia hetkestä. Välillä tulee myös lunta tupaan, siitä en nauti.

Kolmen vuoden sisällä olet isosti mukana liigaseuran omistuksessa.

Olen mukana suomalaisessa jääkiekossa tavalla tai toiselle, se on vain ajan kysymys. Missä roolissa ja milloin, on vielä epäselvää minulle itsellekin.

Seattle Seahawksia ei kannata laskea pois NFL:n pelistä. Se haastaa vielä New England Patriotsin tosissaan.

Todellakin haastaa. Aloin kannattaa Seahawksia yli 20 vuotta sitten. Sain pelata tuolloin Turun Trojansissa ja Suomen maajoukkueessa entisen San Francisco 49:ersin päävalmentajan ja Seahawks Alumnin Ken Meyerin alaisuudessa.

Kuka voittaa jääkiekon Suomen mestaruuden kaudella 2014-15?

Rauman Lukko on mielestäni ansainnut mestaruuden, vaikka juuri nyt sinikeltaiset vähän kyntävät. Ne nousevat sieltä. Rauma on minulle kuin toinen koti. Edesmennyt äitipuoleni oli Raumalta ja appivanhemmat asuvat siellä. Gyl Raum o ain Raum.

Sjöblom uskoo Lukon voittavan mestaruuden keväällä 2015.
Sjöblom uskoo Lukon voittavan mestaruuden keväällä 2015.
Kuva © Teemu Soini - teemu.soini@jatkoaika.com

Viikon pelaaja: Joonas Rask, HIFK

Raskin kenttä Matti Kuparisen ja Tomas Zaborskyn kanssa on ollut pelottavan vahva. Joukkueessa on nyt syvyyttä läpi miehistön. Raskin vaisu alkukausi on kääntynyt säännölliseksi maalinteoksi.

Viikon twitaatti

» Lähetä palautetta toimitukselle