KalPa piti Bluesin poissa maalipaikoilta

KalPan puolustus oli tiivis koko ottelun.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Ottelussa, jossa maalivahtien taakse tehdään vain yksi maali, pidetään helposti otteluna, jossa maalivahdit loistivat. Sunnuntainen näytelmä Espoossa ei kuitenkaan ollut sitä, vaan sisälsi pääosin tiivistä puolustustyötä.

Ottelun laukaisukartan katsominen kertoo hyvin ottelusta. Blues pääsi laukomaan vain kolme kertaa b-pisteen viiksien välistä, ja näistäkin kaksi meni ohi maalin. KalPan tiivis puolustus pakotti lähes täydellisesti Bluesin laukomaan kaukaa.

− Hyvin me olemme pelanneet koko alkukauden. Aluksi oli maalinteko-ongelmia, minkä lisäksi otimme ehkä liikaa jäähyjä. Sen jälkeen peli on mennyt eteenpäin ja olemme saaneet oman näköisen pelin takaisin, KalPan puolustaja Joonas Lyytinen luonnehti ottelua.

Jonne Tammelan maalin edestä survoma kauden avausmaali päätöserän alkuun antoi KalPalle edun, joka piti loppuun asti. Antti Halonen varmisti kuopiolaisten voiton tyhjiin tehdyllä osumalla.

− Olemme pyrkineet iskemään kolmannessa erässä, ja se on tuottanut hyvin tulosta, Lyytinen sanoi.

Tehotonta pörräämistä

Ensimmäisen erän tapahtumat olivat oikeastaan kaksi rangaistusta, joiden aikana maalia ei saatu aikaiseksi. Blues piti vastustajaa kovemmassa pinteessä, mutta tuttu tehottomuus oli jälleen esillä.

Pelillisesti KalPan parhaat hetket osuivat toiseen erään, jolloin joukkueen pyöritys oli kovimmillaan. Lyytinen allekirjoitti näkemyksen, että toinen erä on KalPan pelityylille sopiva, kun joukkue voi vaihtaa pelaajia hyökkäysalueella.

− Siihen se pitkälti perustuukin. Pitkiä hyökkäyksiä ja kun vaihtoaitio on lähellä, siitä pääsee tuoretta miestä kehiin. Hyökkäys on paras puolustus. Mitä vähemmän vastustajalla on kiekko, sitä vähemmän sillä on mahdollisuuksia tehdä maali.

Kolmannen erän KalPa aloitti ylivoimalla, kun Ilmari Pitkänen katsottiin aloittajaksi hänen ja Mikko Nuutisen kahakkaan. Ylivoimalla vierasjoukkue ei onnistunut, vaan vasta sen jälkeen. Tammelan voittomaali syntyi ajassa 43:10.

Blues aloitti taistelun pelin tasoittamiseksi, mutta KalPan puolustus tiivistyi entisestään. Eero Kilpeläinen tarvitsi toiseen peräkkäiseen nollapeliinsä 22 torjuntaa.

− Paikat lisääntyivät loppua kohden, mikä on ymmärrettävääkin. Tänään olimme hyvin kiekon tiellä, se kertoo uhrautumisesta ja voitontahdosta. Täytyy kuitenkin nostaa myös maalivahti esiin, kyllä Kilpeläinen pelaa todella hyvin tällä hetkellä, Lyytinen arvioi.

Valmentajien mietteet

Pekka Virta korosti joukkueen tuttua pelityyliä:

− Voitettiin omalla tyylillämme. Hienoa, että joukkue sitoutuu tuolla tavalla. Alle kaksi maalia per peli omiin on meidän kivijalka, kuten viime kaudellakin.

Virta antoi kehut myös liigadebytantille:

− [Aleksi] Hämäläiseltä todella miehekäs esitys, vieläpä sentterinä. Kokeneitten pelaajien tuella pystytään nuoria tuomaan tällaisessa tilanteessa kehiin.

Jyrki Aho näki ratkaisun toiseen erään:

− Toisessa erässä tuli huonoa kierrettä. Kolmannessa erässä rupesimme toden teolla tappelemaan asioista vasta takaiskumaalin jälkeen.

− Vastustajalle täytyy nostaa hattua, kuinka vaikea sinne oli päästä kiekon kanssa. Se kertoo heidän taisteluhengestään parhaimmillaan.