Ässät ratkaisi avauserässä

Ässät jatkaa matkaansa välieriin.
Ässät selvitti tiensä välieriin kaatamalla KalPan numeroin 3-0. Porilaiset olivat ottelussa, kuten koko puolivälieräsarjassa, kokonaiskuvassa vierasjoukkuetta ratkaisevan askeleen edellä.

Illan mittelö ratkesi porilaisten vahvaan ensimmäiseen erään. Heti ottelun alusta lähtien patapakka vaikutti maanantain peliä energisemmältä ja taistelevammalta. Hyvän liikkeen, taklausten ja voitettujen kaksinkamppailujen avittamana Ässät loi avauserässä selvästi KalPaa enemmän laadukkaita maalipaikkoja.

Ottelun avausmaali syntyi Adam Masuhrin rangaistuksen aikana. Kotijoukkue heitti kiekon KalPan maalin eteen, mutta Miika Koivisto ei saanut lakaistua kiekkoa pois. Mikko Koskinen ei myöskään ollut liikkeissään tarpeeksi nopea, vaan Eero Elo oli ensimmäisenä kiinni irtokiekossa. Hyökkääjä sai ohjattua kiekon Koskisen ohi tehden kevään pudotuspeleissä ensimmäisen maalinsa.

Patapakan toinen osuma syntyi avauserän jälkimmäisellä puoliskolla. Ässien aloitusvoiton jäljiltä Daniel Brodin nousi röyhkeästi maalin kulmalle. Koskinen sai ohjattua ruotsalaishyökkääjän ensimmäisen yrityksen maalin sivulle, mutta Brodinin toinen yritys kimposi KalPa-maalivahdin kautta verkon perukoille.

- Ottelu oli kyllä tasaista ja kovaa vääntöä, kuten kaikki muutkin pelit. Tämän ottelun ratkaisu piili kyllä ensimmäisessä erässä. Ässillä oli otteluun todella vahva alku. Kaksi päästettyä maalia laittoi meidät varsinkin tässä tilanteessa todella haasteelliseen asemaan, Jari Laukkanen totesi.

Viimeinen maali oli vain muodollisuus

Ottelun avauserän jälkeen peli tasoittui, mutta ottelun paremmasta joukkueesta ei jäänyt epäselvyyttä. Ässät oli koko muun sarjan tavoin KalPaa parempi. Maanantaina laiskasti esiintynyt patapakka pelasi kolmen ensimmäisen ottelun tasollaan. Hyvän itseluottamuksen ja kovan taistelun avulla Ässät osoitti jälleen kerran, että enemmän kaksinkamppailuja voittanut joukkue useimmiten voittaa.

Viimeisessä erässä KalPa toki sai pelin ainakin näennäisesti hallintaansa. Porilaiset keskittyivät puolustamiseen, kun taas kuopiolaiset saivat pidettyä kiekon pääsääntöisesti Ässien kenttäpuoliskolla. Hallinta loi KalPalle joitain mahdollisuuksia kaventaa peli, mutta muun muassa Sakari Salminen ja Jukka Hentunen kuitenkin epäonnistuivat omissa maalipaikoissaan.

Porilaisten suurin vahvuus oli jälleen kerran tiiviissä viisikkopelaamisessa. Koko joukkue taisteli nöyrästi puolustusalueella ja kykeni näin pimentämään KalPan hyökkäyspelaamisen. Maalipaikkoja KalPa ei montaa illan ottelussa saanut, mutta suuri syy tälle oli nimenomaan patapaitojen syötönkatkoissa ja puolustamisessa. Loput tilanteet hoiti hyvässä vireessä oleva Antti Raanta.

- Maanantain rypemisen jälkeen tämä oli huikea esitys, oikeastaan yksi koko vuoden parhaista. Odotinkin, että maanantain pelin jälkeen jengin vastaus olisi tällainen, Karri Kivi sanoi.

KalPan valmennus otti kaksi minuuttia ennen loppua oikeaoppisesti maalivahdin pois. Vierasjoukkueen viimeinenkin oljenkorsi katkesi kuitenkin minuutti ennen varsinaisen peliajan päätöstä. Kotijoukkueen puolustuspäädyssä Veli-Matti Savinainen nappasi kiekon ja syötti sen läpiajoon päässeelle Aki Uusikartanolle. Hyökkääjä sai lannistuneen kuopiolaispuolustuksen edessä kuljettaa kiekon rauhassa maaliin viimeistellen loppulukemiksi 3-0.

KalPa kesälomille, Ässät välieriin.

Jo kolmatta kautta putkeen kuopiolaisten matka pudotuspeleissä päättyi puolivälieriin. Edellisillä kerroilla KalPa pelasi seitsemän ottelua, mutta tällä kertaa pelien lukumäärä jäi vain viiteen.

- Otteluvoitot 4-1 eivät kyllä anna selityksille sijaa. Sarja ei ratkennut yhteen pomppuun tai jäähyyn. Ottelusarjan voitti jonkin verran työteliäämpi ja energisempi joukkue. Vastustajan ykkösketju oli erittäin hyvä, mutta emme myöskään kyenneet vastaamaan Ässien leveyteen, Laukkanen tuumi.

Porilaisten tammikuussa alkanut nousu jatkuu edelleen. Vaikka voittoputki on jo aikoja sitten katkennut, Ässien otteet eivät ole huonontuneet. Seuraava testi Ässien nykytasolle alkaa vajaan viikon päästä maanantaina, kun SM-liigan välierät alkavat.

- Tämä joukkue on kasvanut vaikeissa paikoissa. Sen näki jo runkosarjassa ja nyt myös maanantain jälkeen. Joukkueen ilme oli sellainen, että se halusi ottaa seuraavan askeleen, Kivi kommentoi.

Ottelusarjan voittaneet porilaiset pääsevät välieriin ensimmäistä kertaa sitten kevään 2006. Välierät ovat Porissa olleet muutenkin harvinaista herkkua, sillä Ässät on päässyt tämän vuosituhannen puolella neljän parhaimman joukkoon vain kahdesti.

- Tietenkin sisälläni myllertää, vaikka päälle sitä ei näkisikään. Olen ollut Porissa jo kuitenkin parikymmentä vuotta. Näiden kahden päävalmentajakauden tavoiteeni on ollut saada Ässät mitalipeleihin ja nyt sinne päästiin. Seuraavaksi huilataan pari päivää, sen jälkeen jatketaan, Kivi totesi.