Tampereen paikallistaisto täydellä latauksella

LIIGA / Ennakko
Tappara ja Ilves valmistautuvat mittelemään Tampereen herruudesta neljättä kertaa tällä kaudella. Latauksen pitäisi olla kohdallaan, sillä Tappara on edellisen pelinsä jälkeen saanut levätä kuusi päivää ja Ilveskin neljä päivää. Valmentajat povaavat kiihkeää taistoa.

Vaikka Tampereen paikallistaisto käydään jo neljättä kertaa vajaan kolmen kuukauden sisään, tämä kamppailu ei vaikuta ennakkoainesten perusteella laimealta koitokselta. Joukkueet ovat sarjataulukossa peräkkäin sijoilla 6 ja 7 vain kahden pisteen päässä toisistaan. Pelipäivänä itsenäisyyspäivän aatto vastaa lähestulkoon viikonlopun alkua, joten katsomossakin pitäisi olla tunnelmaa.

− Kaikkiin vastustajiin pitää yrittää asennoitua samalla tavalla, mutta Ilves-peli on aina Ilves-peli. Edellisestä kohtaamisesta (18.10.) on jo vähän aikaa, joten eiköhän pelaajien asenne ole kohdallaan, ennakoi Tapparan apuvalmentaja Mikko Saarinen luottavaisena.

Myös Ilveksen kakkosvalmentaja Petteri Hirvonen tietää, että pelaajat osaavat latautua paikallispeliin ilman erillistä muistutusta.

− Paikallispeli on sellainen, jota kukaan ei halua hävitä. Ei valmentajien tarvitse psyykata pelaajia. Ennemminkin pitää rauhoittaa, ettei lataus mene yli, Hirvonen toteaa.

− Peräkkäiset sijoitukset, tasaisia kohtaamisia alla. Varmasti on sähköä. Hieno ilta tulossa, hän jatkaa.

Keskialue ratkaisee − vai ei sittenkään?

Kauden kolmesta aiemmasta kohtaamisesta Ilves on voittanut kaksi. Sarjataulukossa tupsukorvat ovat kaksi pistettä paikalliskilpailijaa edellä. Petteri Hirvonen uskaltaa nimetä yhden selkeän syyn, minkä takia Ilves on ollut aiemmissa kohtaamisissa niukasti niskan päällä.

− He ovat olleet tuskissaan meidän trapin kanssa. Eivät ole päässeet pelaamaan omaa kiekollista peliään. Jos lähtisin ajatusleikkiin veikkaamaan, millä keinoin he yrittävät nyt meidät kaataa, veikkaisin heidän pyrkivän trapin murtamiseen ja sitä kautta vauhtihyökkäysten saamiseen, Hirvonen spekuloi avoimesti.

Mikko Saarisen lausunto johtaa kuitenkin hieman eri polulle.

− On meillä ollut trapinkin kanssa vaikeuksia, mutta ennen kaikkea me etsimme tehoja hyökkäysalueen pelin kautta. Hyökkäysten päättäminen on meille iso asia, hän sanoo.

Kuuden päivän harjoitustauon aikana Tappara antoi pelaajilleen omatoimisia harjoituspäiviä perjantaista sunnuntaihin. Muuten harjoittelu on ollut kutakuinkin entisenlaista. Puolustuspeli on saanut viime päivinä hieman enemmän painoarvoa treeneissä kuin hyökkääminen.

− Hyökkäyksen kanssa olemme jo yrittäneet niin paljon, että nyt olemme yrittäneet vähän parsia puolustusta kasaan. Emme halua tilanteita, joissa tullaan kuljettamalla ohi viidestä meidän pelaajasta, Saarinen kärjistää.

Niskanen debytoi

Ilveksen puolustuksessa on pelin alla tapahtunut muutoksia. Maanantaina seura ilmoitti palkanneensa kokeneen Mika Niskasen kuukauden koeaikasopimuksella, ja tiistaina seurasi uutinen jenkkipuolustaja Eric Wernerin potkuista.

Hirvosen mukaan Niskanen ottaa suoraan Wernerin paikan puolustuksessa, joten puolustuksen peluutus pysyy lähtökohtaisesti ennallaan. Niskanen ei ole ollut tositoimissa sen jälkeen, kun hän sai lähtöpassit HV-71:stä marraskuun alussa.

− Odotan häneltä tässä pelissä hyvää peruspelaamista, en kuuta taivaalta. Hän saa sopivasti pari peliä alle ja pääsee sitten tauolle treenaamaan, Hirvonen kertoo.

Muuten Ilveksen kokoonpanoon ei ole tiedossa muutoksia, sivussa on vain ruotsalaishyökkääjä Henrik Malmström. Viikonloppuna jalkaansa hieman loukannut Mike Bishai on pelikunnossa. Kentällisistä puhuttaessa Hirvonen sanoo, että ”niillä jatketaan, millä Lukko-peli lopetettiin”. Ilves voitti Lukon lauantaina maalein 4−2.

Myös Tapparan joukkue on kutakuinkin terve. Mikko Saarisen mukaan pientä vatsatautia on ollut liikkeellä, ja nuoret Tomi Peltonen ja Jukka Peltola ovat saaneet pikkukolhuja A-nuorten pelissä, mutta tiistain tietojen perusteella vakiokokoonpanosta ei todennäköisesti puutu ketään. Myös siviilikahnauksen takia maajoukkueryhmästä pois jäänyt Anssi Salmela on täysillä mukana.

Ottelua edeltävänä päivänä kummankaan joukkueen valmentaja ei suostunut kertomaan aloittavan maalivahdin nimeä.

Molemmat vuoristoradalla

Alkuasetelman kiharaisuutta lisää se, että kummankaan joukkueen pelaamisessa ei ole ollut sen enempää ylä- kuin alavireen merkkejä. Voittoja ja tappioita on tullut lähes vuorotahtiin. Petteri Hirvosen mielestä tulokset eivät kerro ihan kaikkea Ilveksen esityksistä.

− Joukkoon mahtuu hyviä pelejä, jotka olemme hävinneet. Jokereita ja Kärppiä vastaan pelasimme hyvin häviöstä huolimatta. JYP-pelissä taas olimme huonoja, hän muistelee viime torstain 2−4-tappiota.

Mikko Saarinen puolestaan sanoo suoraan, että Tappara on saanut peleistään juuri sellaisia tuloksia kuin on ansainnut.

− Ihan varmasti ovat tulokset vastanneet esityksiä. Ei se lähde urheilusta ja jääkiekosta mihinkään, että pelit ratkeavat usein ensimmäisellä tai viimeisellä kymmenminuuttisella.

Usein ehkä, mutta ei aina. Joukkueiden edellisen kohtaamisen Tappara voitti 2−0 ja teki molemmat maalinsa toisessa erässä. Nähtäväksi jää, miten tämänkertainen paikallistaisto ratkeaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle