Putki poikki

LIIGA / Ennakko
Vain yksi asia on kauden kolmannessa Tampereen paikallispelissä varmaa. Toisen joukkueen voittoputki katkeaa.

Vierasjoukkueena tiistain ottelussa esiintyvä Tappara on kolmen ottelun voittoputkessa. Edellinen tappio on nimenomaan Ilvestä vastaan reilun viikon takaa. Sen jälkeen kirvesrinnat ovat voittaneet yhden ottelun varsinaisella peliajalla, yhden jatkoajalla ja yhden rangaistuslaukauskilpailussa. Viimeisestä yhdestätoista ottelustaan Tappara on hävinnyt ainoastaan kaksi.

Ilveksen putki on jopa naapuriakin huikaisevampi. Pisteitä kymmenestä peräkkäisestä ottelusta ja kuusi perättäistä voittoa. Samaan saldoon ei ole pystynyt yksikään muu liigajoukkue tällä kaudella.

Yksilöiden onnistumisten varassa

Ilves on huikean putkensa ansiosta noussut jo sarjataulukossa sijalle kolme. Se on hämäävää, sillä joukkueen peli ei todellakaan ole sellaisessa kuosissa mitä voisi sarjataulukosta tai tuloksista päätellä.

Joukkueen peruspelaaminen on edelleen varsin sekavaa, ajoittaisia hyviä hetkiä seuraa täydellinen kaaos ja pakan täydellinen sekoaminen. Suunnitelmallisesta hyökkäyspelaamisesta on vaikea puhua, kun pelitapa vaihtelee pelin sisälläkin jatkuvasti.

Ilveksen vahvuus tällä hetkellä on tietyt huikeassa iskussa olevat yksilöt, joita päävalmentaja Sakari Pietilä viisaasti kuormittaa. Hyökkäysketjuista oikeastaan vain Mike Bishain johtama kolmikko, jossa laidoilla pelaavat Miikka Männikkö ja Toni Koivisto, pelaa illasta toiseen hyvin.

Yksilöistä esille nousevat pikkuhiljaa hioutumassa oleva timantti, Lempäälän jätti Marko Anttila, joka on oppinut hyödyntämään kroppaansa ja on viime otteluissa ollut ilmiliekeissä. Ilveksen pelin yksi kulmakivistä on ehdottomasti Pasi Määttänen, joka illasta toiseen tarjoaa ketjukavereilleen lukuisia maalipaikkoja ja myös itse päättää niitä kohtuullisella prosentilla.

Kun näitä liekehtiviä pelaajia on vielä kaikenkukkuraksi viisaasti sijoitettu eri ketjuihin, on peluutuskin viime kautta huomattavasti järkevämpää. Vaikka onnistujia kuormitetaan, ei kuorma kasva kenellekään liian suureksi. Konkaripelaajista kuten Vesa Viitakoskesta ja Raimo Helmisestäkin saadaan huomattavasti enemmän irti, kun heitä ei peluuteta illasta toiseen puhki.

Paketti ei kestä kolmea erää

Vierasjoukkueen pelitapa on Ilvestä paljon paremmin kuosissa. Sen isoin ongelma on, ettei paketti koskaan pysy kasassa täyttä kolmea erää, vaan joukkueelle tulee mustia hetkiä.

Tapparan pelin yksi suurimmista ongelmista on ollut pelin avaaminen. Kun vastustaja antaa aggressiivisesti painetta kiekolliselle puolustajalle, lähes jokainen porkkanapöksyjen puolustaja menee ns. lukkoon, antaa huonon syötön ja oma joukkue on vaikeuksissa. Juuri tämä seikka oli yksi Ilveksen pelin avainasioita edellisessä paikallispelissä.

Jos on Ilveksessä liekehtineet yksilöt, Tapparassa on vastaavaan pystyneet kaksikot. Jonas Enlund-Jori Lehterä ovat keränneet palstamillimetrejä ja TV-sekunteja roppakaupalla koko syksyn ajan, eikä suotta. Nuorisokaksikko pelaa huikean kaunista peliä, jota on ilo katsella.

Valitettavan pienelle huomiolle on tosin jäänyt se seikka, että konkarisentteri Janne Ojanen ja hänen ketjunsa toinen laita, kultakypärä Timo Koskela pelaavat jopa junioreita parempaa peliä illasta toiseen. Juuri Koskelan ja Ojasen ketju on pitänyt Tapparaa pystyssä myös huonompina hetkinä ja tämä äärimmäisen taitava kaksikko on tehnyt myös lukuisia kauniita osumia.

Kun vielä muistetaan se, että Tapparalla on kolme äärimmäisen kovaa siniviivapyssyä, kotimaiset Anssi Salmela sekä Teemu Aalto ja kanadalainen Andre Benoit, ei ole ihme, että kirvesrintojen ylivoima on tällä kaudella ollut yksi liigan tehokkaimmista.

Positiivisia maalivahtiongelmia

Molempien joukkueiden maalivahtitilanne on varsin mielenkiintoinen.

Ilveksen ykkösvahdiksi hankittu Tero Leinonen torjui koko alkukauden erittäin hyvin ja kakkosvahti Pasi Häkkinen kävi välillä hakemassa lisävauhtia Mestiksestä. Edellisessä Tappara-pelissä Leinonen vaihdettiin kuitenkin kesken ottelun pois ja ottelun voittoon torjunut Häkkinen sai pelata myös kaksi seuraavaa voitokasta peliä.

Ilveksen valmennusjohto päätti kuitenkin edelliseen Porin otteluun pistää maalille jälleen Leinosen, joka puolestaan torjui nyt voiton Ilvekselle. Joukkueella on siis kaksi maalivahtia, jolla on voittoja alla viime pelistä. Siinä on visainen pulma pelaavan maalivahdin valitsemiseksi.

Tapparassa Mika Lehto on alkukaudella varastanut Tommi Nikkilältä takaisin viime kaudella menettämänsä ykkösvahdin paikan. Alkukaudesta haparoinut Nikkilä istui useamman ottelun ajan penkin päässä ja kun sai jälleen mahdollisuuden viime viikolla, otti kaksi tärkeää voittoa.

Rauli Uraman ja kumppaneiden maalivahtivalintaa helpottanee kuitenkin Nikkilän Lukko-ottelussa saama kylkivamma, joka pitänee miehen sivussa edelleen. Torjuntavastuussa jatkaa mitä todennäköisimmin siis edelleen Mika Lehto.

» Lähetä palautetta toimitukselle