Tampereen hegemonia, osa 1

LIIGA / Ennakko
Tampereen SM-liigakauden avaa tuttuun tapaan paikallispeli, jota tällä kertaa isännöi Tappara. Harjoituspelin kohtaamisten perusteella Tappara lähtee torstain kamppailuun ennakkosuosikkina.

Tamperelaiset kohtasivat harjoituskaudella jo kahdesti, ensin Tampere Cupin alkulohkossa ja seuraavana päivänä uudestaan saman turnauksen pronssiottelussa. Molemmilla kerroilla Tappara poistui kaukalosta voittajana.

Muutoin molempien harjoituskausi on sujunut vaihtelevasti. Tappara voitti kauden avajaisina pelatun Pitsiturnauksen, kun taas Ilves voitti viime viikonloppuna pelatun Ärrä Cupin. Ilvekselle turnausvoitto oli ensimmäinen harjoitusturnauksen voitto kymmenen vuoteen.

Konkareiden kokemus…

Ilveksen runko koostuu alkavalla kaudella pitkälti kokeneista pelaajista, joiden sekaan seurajohto on yrittänyt löytää muutamia täsmähankintoja. Harjoituspelien perusteella keskushyökkääjä Mike Bishai sekä viime hetkillä tamperelaisryhmää vahvistanut Sami Torkki ovat ehkä Hakametsän pohjoispäädyn parhaat värväykset.

Yksi merkittävä muutos Ilveksen aiempiin kausiin on uusi kuntovalmentaja, jonka on toivottu tuovan lisävirtaa joukkueen liikkeeseen. Se onkin tarpeen, sillä viime kaudella Sakari Pietilä peluutti joukkuetta paljon kolmella ketjulla ja se näkyi pelaajien liikkeessä. Nyt Pasi Keskumäen oppien pitäisi toimia, sillä koko kautta Ilveksellä ei ole varaa istuttaa yhtä ketjua penkin päässä.

Harjoituspeleissä ykkösnyrkiksi kaavaillun kaksikko Bishai-Toni Koivisto rinnalla on pelannut HIFK:sta tullut voimahyökkääjä Turo Järvinen. Järvinen sai kuitenkin Ärrä Cupissa Jokerien Clarke Wilmin mailsta osuman silmäänsä niin, että mieheltä jää väliin koko ensimmäinen SM-liigaviikko.

Mielenkiintoista on Ilveksen osalta myös seurata, kenen vierelle Sami Torkki asettuu. Kahdessa pelaamassaan harjoitusottelussa mies on ollut Mikko Peltolan ja Miikka Männikön kanssa samassa vitjassa, mutta Peltolan pelinopeus ei tunnu riittävän varsinkaan Männikön täysimääräiseen hyödyntämiseen.

Järvisen lisäksi Ilveksen kokoonpanosta ei varmuudella ole pois ketään. Loukkaantumisten vuoksi sivussa olleet Tero Leinonen ja Arto Tukio ovat saaneet peliluvan, mutta lopullinen varmistus herrojen pelaamiselle saadaan vasta pelipäivänä.

vai nuoruuden into?

Tapparassa on käynnissä raju nuorennusleikkaus. Konkariosastoa edustavien Janne Grönvallin ja Janne Ojasen lisäksi liki kaikki vastuunkantajat ovat 80-luvun puolivälin jälkeen syntyneitä.

Ainakin harjoituspelien perusteella liike on ollut oikea, sillä Jori Lehterä, Jonas Enlund ja kumppanit ovat esittäneet todella pirteitä otteita. Mikäli Tapparan nuoret pystyvät yhtä ennakkoluulottomaan ja viihdyttävään peliin myös runkosarjassa, on tamperelaisyleisön syytä palkita nuorukaiset ryntäämällä sankoin joukoin Hakametsän lehtereille.

Yksi Tapparan mielenkiintoisimmista hankinnoista on viime keväänä AHL:n mestaruuden voittanut puolustaja Andre Benoit. SM-liigassa liki joka toinen joukkue on täksi kaudeksi hankkinut pienikokoisen pohjoisamerikkalaisen puolustajan tarkoituksenaan löytää seuraava Brian Rafalski tai Cory Murphy. Harjoitusotteluiden perusteella Benoit on ottamassa tähän ”palkintoon” vahvaa kiinnitystä.

Kirvesrintojen harjoituskausi on sujunut myös sikäli mallikkaasti, että joukkue on säästynyt loukkaantumisilta. Ainoastaan lokakuussa Linköpingiin matkaansa jatkava Quinn Hancock oli muutaman viikon ajan pois harjoitusvahvuudesta, mutta on liiga-avauksessa pelikunnossa.

Muista myös Jatkoajan SM-liigaennakon Tappara ja Ilves-artikkelit:

Analyysi: Tappara pyrkii ilon kautta voittoon

Haastattelu: Mestarimies tuli Tapparaan

Haastattelu: Puskista Tapparan luukulle

Analyysi: Kuka tekee Ilveksen maalit?

Kommentti: Poika, Akatemia ja Pyhä Henki

Haastattelu: Ilves seuraava askelma ylöspäin Männikön uraportailla

» Lähetä palautetta toimitukselle