Syyskauden toppi vastaan loppusyksyn floppi

LIIGA / Ennakko
Liigan yllätysjoukkue SaiPa aloittaa perjantaina kevätkauden pelillä Bluesia vastaan.
Kuva © Turo Ulvinen
Lappeenrannassa kohtaavat perinteisesti fyysisiä vääntöjä keskenään kamppailleet Blues ja SaiPa. Blues on soinut jo tovin alavireisesti, mutta espoolaiset ovat siitä huolimatta olleet sarjakakkoselle ylitsepääsemätön vastus.

SaiPa jos mikä on ollut kauden avauspuoliskon piristysruiske. Joukkue palaa jouluherkkujen ääreltä kaukaloon sarjakakkosena. Uskomaton temppu, kun katsoo joukkueen materiaalia. Lappeenrantalaiset kone ei juuri näytä hyytymisen merkkejä, vaan sputnikit jatkoivat niin pelillisesti kuin osittain tuloksestikin hyviä otteitaan maaottelutauon ja joulutauon välissä.

Ilves kotona täyden pistepotin arvoisesti, mutta Kuopiossa pelattu vierasottelu jätti SaiPalle paljon hampaankoloon. Kolmen pisteen voitto vaihtui viimeisen minuutin takaiskuosuman myötä voittomaalikilpailussa tulleeseen tappioon. Sakari Salminen oli jälleen idän ihmeelle ja loistavan syyskauden pelanneelle Jani Niemiselle liikaa ja Salminen niittasi tasoitusosuman ajassa 59.20.

Bluesilla on tauon jäljiltä sen sijaan pelkästään parannettavaa. Alkukauden kova vire on vaihtunut tahmeaksi taaperrukseksi. Lohtua tähän trendiin ovat toki tuoneet norjalaisveskari Lars Voldenin johdolla otetut 1-0-voitto JYPistä ja pitkästä aikaa tullut vierasvoitto Ässistä voittomaalikilpailun päätteksi lukemin 2-1, mutta espoolaiset konttasivat heti perään sarjakärki Jokereiden vieraana.

Blues oli Jokereita vastaan täysin aseeton ja 4-0-loppulukemat jopa imartelivat sarjassa yhdeksäntenä olevaa espoolaissikermää. JYPiä ja Ässiä vastaan loistanut Volden ei ollut Helsingissä parhaimmillaan ja haparoinut maalivahti vaihdettiinkin maalilta pois jo ottelun avauserässä.

Mistä maalintekijät?

Blues on viimeistellyt kolmessa viime ottelussaan kaksi pelitilannemaalia. Helpotusta ei ole näillä näkymin luvassa, sillä ryhtiä kenttäpelaamiseen tuoneen Mika Hannulan sopimus joukkueen kanssa päättyi ja joukkueen ykkösmaalintekijä Miro Aaltonen on joukkueen riveistä sivussa nuorten MM-kilpailujen vuoksi. Aaltonen mursi kaiken lisäksi nilkkansa avausottelussa Latviaa vastaan.

Blues elää tällä hetkellä vaikeaa vaihetta ja joukkuetta uhkaa tällä menolla putoaminen pudotuspeliviivan alapuolelle. Kevätkauden avaus on toki hyvä tilaisuus kääntää kurssi.

SaiPan puolustuspelaaminen ei ole viime aikoina ollut täyttä timanttia, mutta se on riittänyt raapimaan pisteitä pelistä toiseen. Lappeenrantalaisten tehokkuus ja päättäväisyys maalipaikoissa on espoolaisiin nähden tällä hetkellä aivan eri tasolla. Lisäksi ottelu pelataan Kisapuistossa, jossa SaiPa on ollut täyttä rautaa.

SaiPa on hävinnyt 12 edellisestä kotiottelustaan vain yhden. Tämäkin tappio tuli HPK:ta vastaan, joka tuntuu olevan SaiPalle epäinhimillisen vaikea vastus tällä kaudella.

Näitä seikkoja vasten on vaikeaa povata kovinkaan suurta menestystarinaa SaiPan kotiluolaan saapuvalle joukkueelle. Mutta perjantaina Kisapuistoon luisteleekin Espoon Blues, joka on ollut SaiPalle lähes HPK:n veroinen peikko. Ensimmäisessä kohtaamisessa Blues löylytti SaiPaa 1-5-luvuin Lappeenrannassa ja viimeksi marraskuun puolenvälin tienoilla Espoossa käyty kamppailu päättyi Bluesin juhliin Tommi Huhtalan upean voittomaalikilpailusuorituksen päätteeksi.

Helpotusta tiedossa

SaiPalle tauko peleistä tuli hyvään saumaan, sillä joukkueen kapteeni Ville Koho on jälleen pelikuntoinen ja myös vakiomiehistöön kuuluvat Simo-Pekka Riikola ja Lauri Taipalus ovat kuntoutuneet vammoistaan.

Seuraa Heitä

Marco Rosa #70 |

Keskushyökkääjä

Teki viimeksi SaiPan verkkoon kaksi osumaa. Päässyt pikkuhiljaa paremmin liigakiekkoon kiinni.

Mark Lee #22 |

Keskushyökkääjä

Hankittiin Rosan tavoin ykkössentteriksi, mutta ei ole vielä näyttänyt missään nimessä parastaan. Kauden alla tullut nivusvamma sotki syyskauden. Joko nyt kulkee?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

SaiPa M S P
1.Stefano Giliati 1 1 2
2.Markku Flinck 0 1 1
3.Jere Pulli 0 1 1
4.Brian Salcido 0 1 1
5.Anssi Löfman 1 0 1
Blues M S P
1.Henri Laurila 0 3 3
2.Juuso Ikonen 1 1 2
3.Camilo Miettinen 2 0 2
4.Niko Nieminen 0 1 1
5.Teemu Ramstedt 0 1 1

» Lähetä palautetta toimitukselle