Joko nyt olisi Ilveksen vuoro?

LIIGA / Ennakko
Päätetäänkö lauantainakin Tampereella näihin kuviin, näihin tunnelmiin?
Kuva © Anette Naroma - http://anskun.net
Onko tamperelaisjoukkue saanut tuulta siipiensä alle kahdesta makeasta jatkoaikavoitosta? Entä jatkuuko Ilveksen voittoputki helsinkiläisten vieraiden kustannuksella? Vai jyrääkö HIFK vanhaan tapaan kotijoukkueen jään rakoon kovalla asenteellaan?

Lauantain taistelupari Ilves ja HIFK lähtee kamppailuun täysin vastakkaisista tilanteista. Ilves on esiintynyt viime otteluissa aktiivisena ja taistelevana joukkueena, tulostakin on syntynyt. Joukkueen valmennuskaksikko Raimo HelminenVesa Viitakoski on saanut joukkueensa pelaamaan tavalla, jota Ilveksen osalta ei moneen vuoteen ole Hakametsässä nähty. Tästä esimerkkinä voidaan ottaa ylivoimapelaaminen, jonka tehokkuuden tuloksena on nähty kahdessa viimeksi pelatussa ottelussa yhteensä viisi ylivoimamaalia kuudesta tehdystä.

- Maalille, näin on kuulunut Raimo Helmisen pisteitä tuottanut yksinkertainen käsky.

Siinä, missä kotijoukkue Ilves  purjehtii myötätuulessa, niin Helsingistä saapuva HIFK on ajautumassa kolmen tappion myötä laskusuhdanteeseen. Tiedot Helsingin paikalliskamppailusta kertovat Filppulan veljesten toki olleen hyviä, mutta myös sen, että HIFK:n esitys ei ollut lähellekään paras mahdollinen. Ainoastaan Joni Ortion huippupeli HIFK:n maalin suulla piti numerot siedettävinä. Erityisesti avauspeli on tuottanut vaikeuksia helsinkiläisten puolustajille, avaukset lähtevät hitaasti, eivätkä ne oikein tahdo löytää oikeaan osoitteeseenkaan.

Tilastot lauantaina tietoa vai harhaa?

Tilastojen perusteella HIFK lähtee selkeänä ennakkosuosikkina Hakametsän koitokseen lauantaina. Joukkueiden viidestä viimeisestä keskinäisestä ottelusta se on vienyt voiton joka kerta, viimeksi kaksi viikkoa sitten Nordenskiöldinkadulla HIFK nuiji tamperelaisvieraansa jään rakoon Lennart Petrellin hattutempun voimin lukemin 6-1. Nopea vilkaisu maalitilastoihin kertoo sekin HIFK-ylivoimaa lukujen ollessa noiden viiden ottelun osalta 3-24. Lauantai sitten näyttää pitääkö vanha sanonta ”vale-emävale-tilasto” paikkansa, vai antaako tilastomatematiikka jo etukäteen selkeän kuvan joukkueiden välisestä tasoerosta.

Viekö avauspelaaminen voittoon lauantaina?

Ilveksen perisynti on ollut jo vuosia avauspelaaminen, tai paremminkin sen puute. Puolustajat eivät ole saaneet syöttöjään riittävän nopeasti liikkeelle, toisaalta hyökkääjien liike ja sijoittuminenkaan eivät ole olleet parasta mahdollista. Ylhäältä karvaamalla on vastustaja saanut usein tamperelaisten peliin lähdön, ja näin koko pelaamisen, vaikeaksi.

Kun nyt tiedot Helsingin suunnalta kertovat HIFK:n painivan samojen ongelmien kanssa, lienee selvää, että yksi lauantain voittotekijöistä on onnistuminen niin omassa avauspelaamisessa kuin karvauksessa vastustajan puolustuksen keskellä. Hakametsässä nähtäneenkin kaksi suoraviivaisiin lähtöihin pyrkivää, mutta myös vastustajan puolustajiin kiinni käyvää joukkuetta. Tässä naapuria paremmin onnistuva lienee lähempänä kolmea pistettä.

Tampereen Villet isossa roolissa jälleen lauantaina?

Ilveksen VilletKorhonen ja Koistinen – ovat ottaneet yhdessä Jyrki Jokipakan kanssa ison roolin viimeksi pelattujen otteluiden ratkaisijana. Siinä, missä Koistinen on kunnostautunut viime hetkien tasoitusmaalien tekijänä, niin toinen Ville, Korhonen, on ottanut tavakseen pysäytellä kelloja jatkoaikamaaleillaan.

- Koistisella on hyvä ranne, kuuluu tamperelaiskannattajan arvio Ilves-puolustajasta.

Eikä pidä unohtaa suuria minuutteja urakoivaa Jyrki Jokipakkaa, joka lunastaa peli peliltä niitä odotuksia, joita tamperelaisyleisö on häneen asettanut.

Auttavatko ohjeet HIFK:n maalin suulta?

Kovin usein HIFK on ollut keskinäisissä kohtaamisissa Ilvestä paremmalla asenteella liikkeellä. Kun tähän on sitten lisätty suoraviivainen ja fyysinen pelityyli, niin tamperelaiset ovat olleet aseettomia. Jokerit-ottelun paras HIFK-pelaaja, maalivahti Joni Ortio, odottaa joka tapauksessa kovaa vastusta Ilvekseltä. Mutta hänellä on kuitenkin selkeä käsitys niistä aseista, joilla Ilveksen orastava nousuputki taitetaan.

- Siellä on taisteleva joukkue vastassa. Emme todellakaan tule pääsemään niin helpolla kuin mitä pääsimme täällä Helsingissä. Täytyy ladata ihan täydet taas siihen.

- Peliin lähdön täytyy parantua. Meidän pitää olla skarppeja heti alussa. Täytyy olla huolellinen kiekon kanssa, eikä menettää sitä turhaan viivojen päällä. Veikkaan, että näillä eväillä olemme aika vahvoilla.

Loukkaantumisia ja poissaoloja

Ilves on saamassa merkittävän avun kokoonpanoonsa, kun Jesse Niinimäki luistellee joukkueensa mukana kaukaloon. Muilta osin Ilveksen poissaololista on tuttuun tyyliin pitkä ja puolustajiin keskittyvä:Teemu Kesä, Niko Peltola, Martti Järventie sekä Tommi Välimaa.

Jos on Ilveksen lista pitkä, niin helpolla ei pääse vierasjoukkuekaan. Sen pelaajista ainakin Joel Perrault on varmuudella sivussa, samoin todennäköisesti Mikko Kurvinen. Patrick O´Sullivan huilasi torstaina, eikä hänen pelaamisestaan ole nytkään takuita. Kimmo Kuhta puolestaan palasi kokoonpanoon torstaina. Sean Bergenheim on loukkaantuneena, mutta on tietojen mukaan takaisin ison veden takana.

Seuraa Heitä

Ville Koistinen #10 |

Puolustaja

Löytyykö ratkaisu lauantainakin Koistisen ranteesta?

Lennart Petrell #32 |

Laitahyökkääjä

Ilvestä vastaan upea kauden avaus hattutempulla. Jatkuuko tahti Tampereella?

» Lähetä palautetta toimitukselle