Ei sittenkään ihan seinävarma?

MESTIS / Ennakko
Kun voitosta voittoon edennyt kärkijoukkue lisää jo ennestään Mestikseen parhaaseen pelaajamateriaalinsa NHL-hyökkääjä Adam Hallin, on se suursuosikki keskikastin joukkuetta vastaan. Salamoilla on kuitenkin yllätysmahdollisuus, mikäli Halliin kohdistunut mediahuomio ja nurkan takana odottava Sport-ottelu heikentävät KalPan keskittymistä keskiviikon otteluun.

Lähes täydellisen alkukauden pelannut KalPa on materiaaliltaan niin vahva, että se on kotihallissaan suuren suuri suosikki lähes ketä tahansa vastaan. Vaikka Salamatkin on pelannut varsin vahvan alkukauden ja on sarjataulukossa jopa neljäntenä, on se ennakkokaavailuissa pelkkä suupala KalPalle.

KalPa lähtee luultavasti isännän oikeudella luomaan heti alussa vahvaa painetta Salamoiden maalille. Nuori salamavahti Simo Vehviläinen on ollut erinomaisen varmoilla torjunnoillaan yksi alkukauden yllättäjistä, mutta Niiralan kaukalossa taidot punnitaan vielä aiempaa tarkemmin. Etenkin, mikäli Salamat ei ole alusta alkaen täysin hereillä, kuten syksyllä on usein nähty. Jos kirkkonummelaispuolustus tekee virheitä ja KalPa karkaa heti alussa, voi savolaisvoittoputki jatkui komeiden maalilukujen siivittämänä.

Kotijoukkueen vahvasta iskusta huolimatta Salamat ei lähde pelkästään puolustamaan. Valmentaja Vesa Surenkinilla on visio aseesta toistaiseksi voittamattomia kuopiolaisia vastaan.

- KalPa ei taklaa yhtään. Eikä tykkää siitä, että niitä taklataan. Omaa aggressiivista peliä lähdemme pelaamaan. Tarkasti täytyy puolustaa, mutta kuten olen sanonut, peruuttelukiekosta en perusta yhtään.

Fyysinen pelityyli sisältää myös riskinsä. Edellisessä ottelussa Salamoille vihellettiin ensimmäisessä erässä neljä kaksiminuuttista hyökkäysalueella. Samaan tuskin on varaa Kuopiossa, sillä vaikka KalPan ylivoimapeli ei täysin uomissaan ole ollut laukausten puuttuessa, toistuvat jäähyt taitavaa vastustajaa vastaan tietänevät uusimaalaisille niskasta kuuluvia niks-naks-ääniä.

KalPan ammattimaisuus puntarissa

KalPa ei ole toistaiseksi päästänyt yhtä maalia enempää yhdessäkään ottelussa. Salamat puolestaan on osunut kolmessa vierasottelussaan ainoastaan neljä kertaa. Suuria vierasmaalijuhlia ei siis ole odotettavissa.

Salamoiden ase saattaisi olla ylivoimapeli, sillä joukkue on ollut yksi alkukauden tehokkaimpia miesylivoimalla Mestiksessä. Vastassa ei kuitenkaan ole Kuopiossa ihan mikä tahansa alivoimajoukkue, sillä lähes uskomattomasti KalPa on antautunut alivoimalla toistaiseksi vain kerran. Kestettyjä alivoimia on 36. Savolaisten alivoimanelikko on aktiivinen, ja viivasta tulevat maskittomat vedot Pasi Kuivalainen ja Salamoita vastaan torjuva Ari Luostarinen poimivat varmasti.

Vaikka nopeasti ajateltuna kaikki puhuu KalPan selkeän kotivoiton puolesta, on yllätysmomentti sitten olemassa. Kuopiolaiset pelaavat heti torstaina kauan odotetun ottelun Vaasassa Sportin vieraana, ja se saattaa häiritä keskittymistä Salamat-otteluun. Eikä Adam Hallin tulon saama mediahuomiokaan keskittymistä ainakaan auta. Keskiviikkona punnitaankin KalPan otteluun valmistautumisen ammattimaisuus. Niin suuria tasoerot eivät Mestiksessä ole, että pisteitä napattaisiin automaattisesti puolivaloillakin.

Salamoiden yllätysmahdollisuutta heikentää loukkaantumistilanne. Alkukauden paras pistemies Tomi Karlsson lienee sivussa aivotärähdyksen takia, eikä käsivammasta toipuvan Karo Koivusenkaan pelaaminen ole varmaa.

Kuopiolaisyleisön kannattaa seurata vierasjoukkueesta ainakin latvialaislaituri Viktor Blinovia (2+3), joka on edellisen ottelun komeiden otteiden perusteella pääsemässä vauhtiin, sekä ärhäkkää Jarno Niinimäkeä, jolla lienee näyttöhaluja viime kauden kotihallissaan.

Herättääkö Hall kotonaan uinuvat savolaiset?

KalPa asettaa kookkaan NHL-vahvistuksensa jo ennestään komeassa vauhdissa olleen laituriparin Tomi Mustonen (7+4) – Sami Kaartinen (2+4) keskelle. Kirkkaasti liigatasoinen ketju tehnee kauden mittaan tuhojaan vielä kymmeniä kertoja.

Mustosen ja Kaartisen keskellä aiemmin pelannut Max Kenig siirtyy nelosketjun laidalle. Kenties oleellisimman sarjajohtajan materiaalin laajuudesta kertookin se, että seitsemässä ottelussa viisi tehopistettä keränneen kiekollisen taiturin pelipaikkana on nelosketju. Eikä missään muussa joukkueessa jäisi Henri Huohvanaisen tasoinen duunarihyökkääjäkään neljän pelaavan kentällisen ulkopuolelle.

Sivussa KalPalta on kolhujaan paranteleva puolustaja Matti Kuusisto.

Näytön paikka ottelu on paitsi pelaaville joukkueille, myös savolaiselle kiekkoyleisölle. Toistaiseksi vaasalaisyleisö on vienyt kuopiolaisia yleisömäärissä ja tunnelmassa 100-0. Riittääkö edes Adam Hall herättämään KalPan kannattajia?

» Lähetä palautetta toimitukselle