Huippuvahtien erinomainen näytös

MESTIS / Raportti
Maalit jäivät tekemättä Kirkkonummen syyskauden päättäneessä taisteluottelussa. Tilanteita oli tavanomainen määrä, mutta Paseista sen enempää Salamoiden Häkkinen kuin KalPan Kuivalainenkaan ei suostunut ohitettavaksi kovavauhtisessa ja fyysisessä ottelussa.

Ottelun suurin sankari oli Salamoiden maalille Jokereista lainattu Pasi Häkkinen, sillä KalPalla oli vahvan lopun ansiosta enemmän todellisia maalintekotilanteita. Häkkisen täydellisen illan kohokohtia olivat Sami Kaartisen läpiajon torjuminen, syöksyminen saman miehen poikittaissyötöstä takakulmalta lähteneen laukauksen eteen sekä jatkoajalla KalPan ylivoimatulituksen kestäminen.

Ohittamaton muuri oli myös KalPa-vahti Pasi Kuivalainen. Hänen tärkeimmät urotekonsa olivat Heikki Laineen läpiajon sekä puolustaja Tero Konttisen täysin vapaan maalille nousun pysäyttämiset.

Yhteensä Häkkinen torjui 30 ja Kuivalainen 25 kertaa.

Kaartinen, Laine ja tuhat taalaa

Kaksi ensimmäistä erää pelattiin - kenties hieman yllättäen - Salamoiden hallinnassa. Avauserän parhaat paikat loi kuitenkin KalPa ottelun ensimmäisellä ylivoimallaan. Pasi Häkkisellä oli Salamoiden maalilla hieman onneakin, sillä Sami Kaartinen laukoi takatolpalta tyhjästä maalista ohi puolustaja Samuli Suhosen loistavan syötön jälkeen. Pian perään Kaartinen sai taas kiekon takatolpalle, mutta Häkkinen pelasti tilanteen syksyllä.

Myös kirkkonummelaisilla oli hyvä tilanne ylivoimalla. Kotijoukkueen vastine KalPan Suhoselle, Jokereiden A:sta tullut ja kiekollisena loistanut Tero Konttinen antoi oivaltavan syötön maalille ja Tero Lehterä pääsi vapaasti ohjaamaan, mutta Kuivalainen oli kiekon tiellä.

Avauserän lopulla Aleksander Petrovin pitkä avaus livahti parin kuopiolaisen välistä puhtaaseen läpiajoon kiihdyttäneelle Heikki Laineelle, mutta kuten todettua, maalivahdit olivat ohittamattomia.

- Meidän peliin lähtö oli äärimmäisen hyvä. Saatiin kaksi-kolme vaihtokierrosta suunnitelman mukaista toimintaa, saatiin paine kaverin päätyyn ja päästiin lähelle Häkkistä. Sitten jotain tapahtui puolessa välissä erää, huolimattomuusprosentti nousi aika huikeasti. Ruvettiin antamaan harhasyöttöjä ja hukattiin kiekkoja keskialuella, kertasi KalPan valmentaja Mika Pieniniemi.

Lehterä tahditti toista erää

lähikuva

Tero Lehterä - jäähyväiset Suomelle[lue lisää]

Toinen erä sujui ajoittain selkeästikin Salamoiden komennossa. Esille nousi kokenut Tero Lehterä, joka napsi tukuittain hyökkäyspään aloitusvoittoja ja tarjoili komealla syötöllään puolustaja Konttiselle vapaan tilan nousta vastustajan maalille. Konttinen ajautui kuitenkin liian lähelle ja Kuivalainen peitti laukauksen.

Hyvät tilanteet oli myös ylivoimapyörityksen päätteeksi läheltä laukoneella Viktor Blinovilla sekä KalPan vaihtaessa vapaasti maalin edestä Konttisen syötön jatkamaan päässeellä Teemu Sirenillä.

KalPan paras tilanne oli kahdella yhtä vastaan hyökkäyksessä, mutta Häkkinen poimi kiekon ylöstuoneen Kasper Kenigin laukauksen. Vaarallinen tilanne oli myös Timo Kuuluvaisella maalin kulmalla.

- Kiekko pyöri oikeastaan koko toisen erän meidän päädyssä. Paineen alta purkukiekoissa laiturit eivät pystyneet voittamaan yksi-yksi-tilanteita. Huonoin erä meiltä, Pieniniemi myönsi.

Päätöserä savolaistahdissa

haastattelu

Sami Kapanen - pelit jatkuvat KalPassa[lue lisää]

Kolmanteen erään KalPa spurttasi hurjalla vauhdilla. Heti ensimmäisessä vaihdossa Ville Hämäläinen, Kasper Kenig ja ykkösketjuun nostettu Kuuluvainen myllyttivät antaumuksella hyökkäysalueella. Seuraavassa vaihdossa oli tulla jo tulostakin, kun näkyvästi esillä ollut salamapakki Konttinen sortui pahaan harhasyöttöön. KalPan Hämäläinen vippasi ja Kasper Kenig oli vapaana maalilla, mutta salamavahti Häkkisen hanska poimi kiekon.

Tasavajaalla jälleen vahvasti pelannut savolaispakki Suhonen vapautti laitamenijä Kaartisen läpiajoon, mutta muutoin hyvän ottelun pelanneelta laitahyökkääjältä maalinteko ei vaan illan aikana onnistunut.

Kolmannessa erässä peli yltyi hyvinkin fyysiseksi. Molemmilla oli tilaisuutensa voittomaaliin ylivoimalla, vaikka aggressiiviset alivoimanelikot ylivoimapelistä hankalaa tekivätkin. Salamoiden pakkipari Lasse Korhonen-Tommi Pelkosen syötteli kiekon takatolpalle, jossa virolaissentteri Petrov oli vapaana puolityhjä maali edessään, mutta Petrov ei aivan osunut syöttöön.

KalPan johtomaali oli lähellä, kun Suhosen ylivoimakudin jälkeen kiekko jäi pyörimään maalin eteen ja Aki Keinänen oli hyvin irtokiekossa, mutta Häkkinen kesti. Sama oli tulos, kun varsinaisen peliajan päätösminuutilla savolaisten Ville Hämäläinen rynni pyörityksen päätteeksi vaarallisesti maalille.

KalPan maalisuoni ehtynyt

haastattelu

Adam Hall - KalPan muukalainen[lue lisää]

Jatkoaika oli Viktor Blinovin tahattomasta korkeasta mailasta saaman kaksiminuuttisen seurauksena KalPan huimaa myllytystä. Lähes koko jatkoajan pelannut NHL-hyökkääjä Adam Hall auttoi joukkuettaan ottamalla hyvin aloitusvoittoja, mutta Samuli Suhosen viivakuteihin salamapuolustus ei maskia päästänyt, ja Keinäsen ja Kasper Kenigin huippupaikat napsi Pasi Häkkinen.

Jatkoajan lopulla Sami Kaartinen pääsi vielä kertaalleen yrittämään purjehdittuaan vauhdilla maalille, mutta kun ei, niin ei. Pisteet jakoon 0-0-tuloksella.

- Kolmas erä oli miehekäs taistelu. Hyviä tilanteita, muttei maalia. Samaten jatkoaika, tietysti ylivoima antaa aina edun ylivoimaa pelaavalle ryhmälle. Kyllä siinä hyvät maalintekopaikat oli, mutta tänään ei mennyt. Ei ole mennyt viidessä viimeisimmässäkään pelissä. Se suoni, joka pulppusi tietyllä tavalla hyviä onnistumisia meille syksyllä, on jotenkin nyt imetty kuiviin. Joulutauko tulee siltä osin ihan hyvään saumaan, KalPan Pieniniemi pohti.

KalPa joutui syyskauden viimeiseen peliinsä pahasti vajaamiehisenä, sillä Juho Kuronen, Aki Korhonen ja edellisessä ottelussa Kokkolassa loukkaantunut NHL-hyökkääjä Sami Kapanen saivat seurakseen sairaslistalle tähtilaiturit Tomi Mustosen ja Marko Ahosillan. Mustonen oli vatsataudissa ja röntgenkuva paljasti, että Ahosillan oireilleessa kädessä oli parin-kolmen viikon levon vaativa murtuma.

Poissaolot avasivat paikan pelaavaan kokoonpanoon A-juniori Tuomas Kiiskiselle. Pienikokoinen laituri pysyi varsin näkymättömissä.

- Tuomas on ollut selkeä valopilkku A-juniorijoukkueessamme, ja kun vakiolaitureita oli tänään poissa, Kiiskiselle sattui hyvä sauma pelata tässä ennen joulua ikään kuin kiitoksena hyvästä syksyn työstä. Tuomaksen vahvuudet ovat selkeästi kiekollisessa pelissä ja jos alusta olisi ollut isompi, ehkä hänen vahvuutensa olisivat tulleet paremmin esiin. Hän on kuitenkin fyysiseltä kooltaan aika pieni pelaaja, Pieniniemi arvioi nuorta suojattiaan.

Nuorukaisten rauhallinen puolustuskamppailu onnistui

- Tosi tiukka vääntö oli. KalPa tuli aina erien alkuun erityisen kovalla tempolla. Se oli meillä tiedossa ja pyrittiin pelaamaan suhteellisen rauhassa. Se on tietysti tuolla rutiinilla millä KalPa pelaa, hyvin vaikea selittää sanoin nuorelle pelaajalle, että miten pelataan rauhallisesti. Se pitää vaan kokea, ja hyvinhän pojat suoriutuivat, Salamoiden valmentaja Vesa Surenkin totesi.

Salamoiden hyvin onnistuneen pakkiseitsikon vanhin pelaaja oli 22-vuotias Pekka Huhtaniemi. Samuli Jalkanen olisi ollut 26-vuotias, mutta jokeriapua ei kaukaloon päästetty. Siirrot liigasta Mestikseen ovat liigan sarjatauolla kiellettyjä, ja vaikka Salamat siirtomaksun oli ajoissa suorittanutkin, myöhästyi Jalkasen nimikirjoitus siirtopapereista.

Kaukaloon päästetyistä suurimmat kehut keräsi maalivahti Häkkisen ohella 19-vuotias Tero Konttinen. Kolmannen erän muutamasta pahasta harhasyötöstä huolimatta nuorukaisen kokonaispanos oli vahva.

- Konttinen oli mielestäni illan paras pakki. Jostain syystä kaverin taidot eivät kelpaa nuorten maajoukkueeseen. Aion varata liput kakskymppisten kisoihin ja lähteä katsomaan, nimittäin Suomi ei häviä yhtään peliä siellä, kun on paljon parempia pakkeja mukana, Surenkin paukautti.

- Maalipaikkoja meille ei niin paljon siunaantunut, vaikka pelataan pienessä kaukalossa. Oli vähän aristelua mennä sinne maalille. Meillä oli selkeä tavoite pelata tiukka puolustuskamppailu, ja siinä hyvin onnistuttiin. Kokonaisuutena olen erittäin tyytyväinen yhteen pisteeseen. Hieno taistelu nuorilta pojilta. Jarno Niinimäki, erinomainen suoritus, Pasi Häkkinen, todella hieno maalivahtipeli, kiitteli Surenkin.

Ottelua oli seuraamassa Kirkkonummen kuluvan kauden ennätysyleisö, 1080 katsojaa.

Kentälliset

Salamat

11 Jarno Niinimäki – 24 Tero Lehterä – 25 Teemu Siren

9 Pentti Nöyränen – 77 Aleksander Petrov – 7 Viktor Blinov

22 Karo Koivunen – 16 Antti Tevanen – 10 Heikki Laine

15 Sami Tervonen – 20 Mikko Lepola – 19 Immo Suutarinen

71 Juuso Akkanen – 61 Tero Konttinen

55 Lasse Korhonen – 6 Tommi Pelkonen

3 Joni Purola – 52 Timo Pieninkeroinen

27 Pekka Huhtaniemi

Maalissa 33 Pasi Häkkinen (30 Tommi Tervo)

KalPa

12 Tuomas Kiiskinen – 10 Ville Hämäläinen – 15 Kasper Kenig

14 Aki Keinänen – 18 Adam Hall – 28 Sami Kaartinen

9 Tuomo Litmanen – 21 Max Kenig – 40 Timo Kuuluvainen

23 Saku Kekäläinen – 20 Tatu Miettinen – 16 Henri Huohvanainen

3 Jermu Pisto – 82 Pasi Kuusisto

80 Samuli Suhonen – 22 Juha Alastalo

36 Jussi Savolainen – 25 Kalevi Aitio

92 Matti Tiihonen

Maalissa 1 Pasi Kuivalainen (51 Ari Luostarinen)

» Lähetä palautetta toimitukselle