Tahmeaa kiekkoilua Hämeen herruudesta

LIIGA / Raportti
Kerho pääsi juhlimaan Tapparan kustannuksella neljästi
Kuva © Anette Naroma
Taistelu Hämeen herruudesta ei aiheuttanut suuria hurraa-huutoja lauantai-iltana Hakametsässä. Varsinkin toinen erä oli erittäin pitkästyttävää seurattavaa ja Tapparan pelin vaiheittainen murtuminen HPK:n toisen maalin jälkeen tuhosi Kirvesrintojen mahdollisuudet taistella voitosta. Kerho otti täten pisteet mukaansa Hämeenlinnaan loppulukemin 4-1 (1-1, 0-1, 0-2).

Ensimmäinen erä alkoi hetken tunnustelulla, mutta kauaa ei jouduttu odottamaan ensimmäisiä tilastomerkintöjäkään. Ensin Tapparan Teemu Aalto joutui jäähylle ajassa 2.52 ja Markus Kankaanperä teki seuraa hänelle aitiossa vain 31 sekuntia myöhemmin ammuttuaan kiekon katsomoon. Tappara oli jo hetkeä aikaisemmin laukonut kiekon puolustusalueeltaan suoraan Kerhon vaihtoaitioon, mutta tästä ei jostain syystä vihelletty jäähyä hämeenlinnalaisten voimakkaista protesteista huolimatta. HPK ei tilannetta sen kummemmin jäänyt ihmettelemään, vaan laittoi verkot tötterölle kahden miehen ylivoimalla ajassa 4.31. Dan Spang pommitti viivasta tarkan vedon, jonka edessä Pekka Tuokkola joutui taipumaan. Syöttöpisteet maalissa Eric Fehrille ja Ville Viitaluomalle.

Erä jatkui tasaisissa merkeissä ollen kuitenkin lievästi HPK-painotteinen. Kerho sai aikaan painetta kirvesrinnoille etenkin kovalla karvauspelillään. Tappara pysyi kuitenkin mukana ja pääsi kokeilemaan myös ylivoimaansa, mutta kuviot eivät ottaneet purrakseen. Erän loppupuolella hyville maalipaikoille pääsivät muun muassa Tapparan Jarno Koskiranta, jonka puolittainen läpiajo päättyi kuitenkin tolppalaukaukseen. Ylivoimalla pääsi esittelemään myös osaamistaan uusi hankinta Kurtis Foster, joka sai myös kehuja päävalmentaja Jukka Rautakorvelta.

- Foster pelasi ensimmäisen pelinsä hyvin ja pääsi ylivoimalla näyttämään, että hän tuo meille varsinkin sille osa-alueelle huomattavaa lisävoimaa, kertasi päävalmentaja Rautakorpi.

Erän aivan lopussa Tappara pääsi kokeilemaan kahden miehen ylivoimaa menestyksekkäästi. HPK:sta Antti Aarnion ja Otto Paajasen istuessa jäähyllä Jarno Koskiranta pääsi iskemään irtokiekon sisään vain yhdeksän sekuntia toisen jäähyn alusta ajassa 19.33. Syöttöpisteet Teemu Aallolle ja Antti Erkinjuntille. Erätauolle lähdettiin pelinkulkuun sopivasti lukemista 1-1.

Pitkäpiimäistä pakkopullaa

Toinen erä ei todellakaan nostattanut riemunkiljahduksia jääkiekkokansassa. Erä sisälsi runsain mitoin erittäin sekavaa kiekkoilua, jossa pyörittiin milloin missäkin ilman sen kummempaa fokusta, ja syötöt ja laukaukset kopisivat pääasiassa milloin minnekin.

Erän harvoja kohokohtia olivat Tapparan ottama joukkuerangaistus vaihtovirheestä, jolla se sai sekoitettua oman ylivoimansa sekä kummankin joukkueen pari maalipaikkaa, jotka onnistuttiin luomaan kovan ähellyksen jälkeen. Tuhlareina kunnostautuivat tällä kertaa muun muassa Arsi Piispanen Kerhosta ja Antti Erkinjuntti Tapparasta. Ja jottei ottelun käännöskohta pääse unohtumaan, tehtiin erässä yksi maalikin HPK:n toimesta. Tekijänä kunnostautui ylivoimalla nousunsa päätteeksi Jesse Saarinen. Syötöt maaliin tarjosivat Johan Larsson ja Arsi Piispanen. Maalin syntyaika oli 30.12. Tästä alkoi Tapparan pelillinen alamäki, joka ei taittunut missään vaiheessa. HPK sai pelinsä toimimaan paremmin, eikä kirvesrinnoilla löytynyt eväitä Kerhon päihittämiseen. Erätauolle lähdettiin lukemissa 1-2 ja odotusarvo kolmannelle erälle ei ollut kovin korkealla.

- Ensimmäinen erä ja toisen erän alku oli meiltä vielä ok-pelaamista, mutta maalia edeltänyt jäähy ja itse maali murensivat pelaamistamme valtavasti.  Kolmas erä hajosikin sitten käsiin totaalisesti, manasi Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi.

- Heikon ensimmäisen erän jälkeen saimme toisen erän johtomaalistamme johdonmukaisuutta peliimme. Sillä ratkaisimme pelin itsellemme, kertasi HPK:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

HPK niittaa loppuratkaisun

HPK tuli hyvällä liikkeellä ja sopivalla aggressiivisuudella kolmanteen erään ja kiekko saatiin kaivaa Tappara-maalista ensimmäisen kerran jo ajassa 42.32. Johan Larsson pommitti viivasta kiekon Tuokkolan selän taakse saatuaan syötön Jere Salliselta ja Ville Viitaluomalta. Tämä riitti Tuokkolalle ja maalin luisteli Juha Metsola.

Vaihdos ei Tapparaa pahemmin piristänyt, vaan HPK jatkoi menoaan ja löi taululle illan loppulukemat ajassa 45.52 siirretyn rangaistuksen aikana. Tekijä oli viivasta käsin Eric Fehr, joka oli yksi illan valopilkuista illan toisen hahmon Ville Viitaluoman toimiessa syöttäjänä Ossi-Petteri Grönholmin kanssa.

Tappara yritti päästä vielä peliin mukaan nostamalla omaa aggressiivisuuden tasoaan ja joukkue otti aikalisänkin ajassa 50.36. Pelikuri ja hermokontrolli olivat kuitenkin päässeet jo sille tasolle, ettei kiristä tahtonut tulla mitään, vaan HPK jatkoi hallinnointiaan. Maalipaikkojen luonti oli vaikeaa ja 4890-päinen yleisö joutui pettymyksekseen lähtemään kotimatkalle 1-4-tappio niskassaan.

Miksi tässä kävi näin

HPK-leirissä oltiin tyytyväisiä lopputulokseen.

- Ensimmäisen erän hitaan temmon jälkeen saimme jalkamme liikkeelle ja sopivan aggressiivisuuden päälle. Eric Fehr sai hyvän alun itselleen, mikä oli tärkeää. Myös toinen uusi miehemme Johan Larsson jatkoi siitä, mihin edellisessä pelissä jäi. Pyrimme panostamaan jatkossa parempaan jalalla pelaamiseen ja sitä kautta saamaan liikettä peliimme, kommentoi HPK-päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

- Tämä oli hieno peli meiltä ja uudet ulkomaalaispelaajamme ovat loistavia. Etenkin Fehrin kohdalla pitää ottaa huomioon kahdeksan tunnin aikaeron tuoma rasitus, joka ei kuitenkaan peliä haitannut, kommentoi HPK-hyökkääjä Ville Viitaluoma tyytyväisenä.

Tapparan fanikatsomossa nähtiin jo suuri ”Nyt ei huvita”-lakana ja päävalmentaja Jukka Rautakorvella riittikin mietittävää.

- En voi sanoa, etten olisi huolissani pelistämme, mutta liian huolissaan ei parane olla. Meidän täytyy löytää joukkueena oikeat asiat myös henkisesti ja päästä samalle kartalle. Ymmärrän kyllä, että odotukset ovat korkealla meidän suhteemme ja nykytilanne voi helposti tuskastuttaa katsojia. JYP-peliin mietimme uusia asioita ja teemme töitä, että olisimme myös henkisesti valmiita, kommentoi päävalmentaja Rautakorpi.

Tappara-kapteeni Tuukka Mäntylä oli myös mietteliäissä tunnelmissa.

- Olimme pelin ajan hitaalla ja emme vain onnistuneet. JYPiä vastaan haetaan toimivia ratkaisuja. Paras tilanne olisi, kun kaikki pelaisivat sovitusti ja omalla tasollaan. Kurtis Foster tuntui kovalta äijältä ja hänen rinnallaan oli mukava pelata, kommentoi Mäntylä.

» Lähetä palautetta toimitukselle