JYP-Akatemia karvasi pisteet Vantaalta

MESTIS / Raportti
Joonas Sammalmaa oli pelipäällä
Kuva © Jani Maukonen jani.maukonen@jatkoaika.com
Kiekko-Vantaa ja JYP-Akatemia esittivät perjantaina vauhdikkaan ja viihdyttävän kamppailun, joka kääntyi lopulta tasaisten vaiheiden jälkeen vierailijoille. JYP-Akatemia otti vahvalla karvauspelaamisellaan valtikan itselleen jo avauserässä, eikä luopunut siitä kunnolla koko pelin aikana.

- JYP-Akatemia on yksi parhaista täällä tällä kaudella vierailleista joukkueista mitä tulee liikkeeseen ja aktiivisuuteen, Kiekko-Vantaan päävalmentaja Pekka Kangasalusta kehaisi vieraitaan.

- Vantaalle on aina miellyttävää tulla. Täällä tietää saavansa ja joutuvansa taistelemaan täysillä joka tilanteessa. Vastustaja käänsi tänäänkin peliä hyvin, ja olimme mielestäni hieman onnekkaitakin tänään, JYP-Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi mairitteli.

Avauserän alkua hallitsi kotijoukkue, joka oli kiekollisesti aloitteellinen ja takakarvasi lisäksi tehokkaasti. Se saikin palkintonsa jo puolentoista minuutin pelaamisen jälkeen, jolloin Aleksi Rekonen nousi vahvasti maalin kulmalle, jossa Jani-Petteri Helenius sai iskeä kiekon varsin vapaasti maaliin. Jyväskyläläisten puolustus lähinnä katsoi tuimasti vierestä, kun Helenius iski kotijoukkueen johtoon.

Kiekko-Vantaa pelasi läpi ottelun vahvasti kiekkokontrolliin nojautuen. Joukkue palautti omalla alueella kiekkoa siihen asti, kunnes viisikko oli valmis systemaattiseen hyökkäykseen. Aluksi taktiikka toimi, mutta erän edetessä JYP-Akatemian nostama karvauspelaaminen käänsi erän painopisteen täydellisesti. Aggressiivinen karvaus sekoitti vantaalaisten avauspelaamisen ja vierasjoukkue sai näin hallinnan itselleen. Se tasoittikin ottelun neljäntoista minuutin pelaamisen jälkeen, jolloin Aleksi Salonen nousi maalille ja kimmotti kiekon Simon Kostnerin luistimen kautta maaliin.

Toinen erä jatkui JYP-Akatemian painostaessa. Se siirtyikin johtoon heti erän alussa komean hyökkäyksen päätteeksi. Puolustajan tarkka avaus keskelle käynnisti ylivoimahyökkäyksen, jonka päätteeksi Olli Suoraniemi taiteili johtomaalin.

Kiekko-Vantaa suoraviivaisti piirun verran avauspelaamistaan toiseen erään, minkä ansiosta se pääsi aiempaa paremmin JYP-Akatemian paineen alta pois. Tämä poiki hallintaa myös hyökkäyspäähän, jossa vierasjoukkue puolusti aika ajoin hyvin pehmeästi. Vain minuuttia vieraiden maalin jälkeen Joel Lehtinen sai kiertää jyväskyläläisten maalia kaikessa rauhassa, ja seuranneesta tilanteesta Nico Manelius tasoitti pelin vanhanaikaisella.

- Meillä oli ottelussa pari hyvää periodia, mutta vastustaja oli yksinkertaisesti hyvä tänään, Kangasalusta sanoi.

Kiekko-Vantaa ei saanut nauttia tasatilanteesta pitkään, sillä erän puolivälissä Ossi Ikonenohjasi vantaalaispuolustajien keskeltä johtomaalin. YYA-hengessä oli vantaalaisten vuoro puolustaa omaa maalinedustaansa lepsusti. Viimeistely oli poikkeuksellisen hyvä, sillä usea JYP-Akatemian hieno hyökkäyspään syöttökuvio päättyi ponnettomaan laukaukseen.

Kotijoukkue sai kolmannen erän alussa kiekon ylivoimalla jo maaliviivan tuntumaan, mutta videotarkastus todisti maalin jääneen syntymättä. Kangasalustan mukaan tuomaristo ei ollut tiedotuksessaan täysin johdonmukainen.

- Tuomari sanoi kapteenillemme, että kiekko kävi maalissa, mutta he eivät kuulemma nähneet tilannetta riittävän hyvin, Kangasalusta kummasteli.

JYP-Akatemia pelasi kolmannessa erässä rauhallisesti ja järkevästi: se ei luovuttanut kiekollisia avaimia vantaalaisille, vaan pysyi kiekossa aktiivisesti. Taktiikka tuottikin ratkaisevan tuntuisen neljännen maalin, jonka Oula Palve viimeisteli hienon nousunsa päätteeksi.

Kiekko-Vantaa näytti jo alistuvan kohtaloonsa, mutta kuusi minuuttia ennen loppua Esa Lindell iski kavennuksen Rekosen hienosta poikittaissyötöstä. Viimeisillä minuuteilla kotijoukkue sai aikaan kunniakkaan painostuksen, mutta tolppaa lähemmäs tasoitusta vantaalaiset eivät päässeet.

Kiekko-Vantaa sai otteluun takalinjoilleen täydennystä, kun Sami Kautto palasi sairaslomaltaan ja Joni Haverinen liittyi mukaan uutena vahvistuksena. Kangasalusta oli tyytyväinen miesten otteisiin.

- He toivat sen, mitä heiltä odotimmekin. Kautta palasi loukkaantumista edeltäneelle tasolleen ja Haverinen oli mies paikallaan. Miehistä tulee meille vielä paljon hyötyä jatkossa, Kangasalusta totesi.

Joukkueet kohtaavat heti lauantaina, mikä luo kohtaamiselle haastavat lähtökohdat.

- Iso haaste on seuraavan pelin läheisyys. Valmistautumisemme on jo alkanut, mutta haasteena on saada hapot pois jaloista. Pelaajat tietävät kyllä, millainen henkisen latauksen pitää olla huomista varten, Ahvenjärvi tiivisti.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle