Kääntyykö TuTon kurssi Kotkassa?

MESTIS / Ennakko
Titaanit saa lauantaina kotikaukaloonsa vieraakseen TuTon. Pelkästään sarjataulukkoa tuijottamalla turkulaiset ovat selkeä ennakkosuosikki, sillä joukkueiden eroa on 14 pistettä. Viime aikoina TuTon peli on hieman takkuillut. Titaanit puolestaan on esittänyt viime kierroksilla piristyneitä otteita, vaikka viikolla Joensuun vierailu olikin tyly.

Kuntokäyrät

Kahden ottelun voittoputkessa seilannut Titaanit kävi kuluvalla viikolla Jokipoikien vieraana juhlistamassa joensuulaisen edustuskiekkoilun tuhannetta ottelua Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Kotkalaiset olivatkin varsin mukavia vierailijoita, sillä punanutut antoivat hetkittäisen pyristelyn lomassa isäntien hemmotella kannattajiaan peräti yhdentoista täysosuman edestä. Avoimien ovien ottelu päättyi lopulta Jokipoikien 11-5-voittolukemiin.

Titaanit ja TuTo ovat kuluneella kaudella kohdanneet kertaalleen aikaisemmin. Turussa käyty kamppailu oli isäntien juhlaa ja TuTo takoi etenkin vahvan ylivoimapelaamisensa turvin kotkalaisten takalinjat reikäjuustoksi 7-0-tuloksella. Titaaneilla luulisi tämän perusteella olevan varsin paljon hampaankolossa, kun viime kauden Mestis-mestari luistelee Kotkan jäähallin jäälle lauantai-illan koitokseen.

Vahvan alkukauden jälkeen TuTolla on viime otteluissa ollut hieman vaikeuksia. Kaksi edellistä peliä ovat päättyneet tappioihin ja turkulaiset ovat tippuneet sarjataulukossa kolmanneksi. Viime lauantaina turkulaiset lähtivät Kalevankankaalta kotimatkalle tyhjin käsin ja keskiviikkona Sport tukki TuTon hyökkäyspelin Kupittaalla.

– Keskiviikkona otettiin pari hölmöä jäähyä ja tehtiin tyhmiä virheitä, joihin oikeastaan hävittiin. Päästettiin Sport johtoon ja he tappoivat tehokkaasti meidän pelin, eivät tarjonneet meille mitään, pesi TuTon päävalmentaja Petri Niukkanen keskiviikon jälkipyykkiä.

Kaksi peräkkäistä tappiota ei kuitenkaan Niukkasen mukaan ole lainkaan huolestuttavaa. Ennakkoon heikompia kotkalaisia vastaan olisi kuitenkin tärkeää ottaa täysi pistepotti, jotta TuTo pysyisi Mestiksen terävimmän kärjen mukana.

– Ihan aikataulussa ollaan, ei tässä sen kummempaa paniikkia ole. Alkukaudella ollaan monet pelit pystytty kääntämään kolmannessa erässä itsellemme ja parissa viime pelissä ei vaan olla siinä onnistuttu. Kotkasta, jos saadaan kolme pistettä, niin ollaan taas hyvin kuvioissa. Täysistä pisteistä pitäisi olla hyvät eväät taistella , tuumii TuTo-luotsi.

Ratkaisun paikat

Titaanit on pikkuhiljaa saamassa hyökkäyspelaamisen valmennuksen haluamalle tasolle, mutta samalla joukkueen puolustuspelaaminen on alkanut ailahdella. Etenkin Jokipoikia vastaan kotkalaisten maalille sai kävellä kuin marketin ovista konsanaan ja iskeä kiekkoa häkkiin antaumuksella. Tähän pitää ehdottomasti saada muutos, sillä kovemman hyökkäysmateriaalin joukkueita vastaan Titaanit ei voi illasta toiseen lähteä maalintekokilpailuun. Siinä leikissä tulee nokka nopeasti kipeäksi, eikä pistepussi täyty toivotulla tavalla.

Varsinkin vieraskaukalossa kotkalaisten puolustusta on riepoteltu useampaan otteeseen kovalla kädellä. Kotiotteluissa Titaanit on kuitenkin onnistunut puolustussapluunansa toteuttamisessa paremmin ja pystynyt usein pelaamaan perusvarmaa puolustuspeliä. Tämän seurauksena kolmessa pelatussa ottelussa punanutut ovat kyenneet itse tekemään viisi maalia, kun oma verkko on heilunut seitsemän kertaa. Mikäli samanlainen tahti jatkuu, on ottelusta TuToa vastaan odotettavissa varsin vähämaalinen ja tiukka koitos.

Kotona Jari Blombergin miehistö on pystynyt esittämään varsin mukavahkoa avauspelaamista ja hyökkäysten rakentelua. Tosin pakiston liike ja taitavien käsien puute on aiheuttanut ajoittain avauspelissä ongelmia kovaa karvaavia joukkueita vastaan. Tästä Titaanien päävalmentaja Jari Blomberg kantaa huolta.

– Meidän pitää parantaa selkeästi omia hyökkäyksiinlähtöjämme eli yksinkertaisesti lisää pelinopeutta otteisiin. Tämän lisäksi puolustuspelaamiseen pitää saada jälleen järki mukaan ja etenkin oman pään täyttöön tulee panostaa TuTon kaltaista joukkuetta vastaan, painottaa Blomberg.

Kohentuneen maalinteon johdosta myös kotkalaisten pakkopeli on alkanut toimia entistä paremmin. Etenkin viiden hyökkääjän ykkösylivoimakentällisessä on niin paljon taitoa ja ratkaisuvoimaa, että siltä pitääkin odottaa onnistumisia illasta toiseen. Vastavuoroisesti joukkueen alivoimapelaaminen on ollut päällisin puolin varsin kelvollista, mutta yksittäiset repsahdukset (Sport, TuTo- ja Jokipojat-matsit) ovat laskeneet alivoimaprosentin lehmän hännän lailla alas.

Erikoistilanteet tulevat varmasti näyttelemään suurta roolia tässäkin koitoksessa ja mikäli Titaanit haluaa turkulaiset haastaa, on sen pysyttävä pois rangaistusaitiosta eli yksinkertaisesti saatava jalat liikkeelle heti ensisekunnista lähtien.

– TuTo on todella kova joukkue, joka ratkoo kamppailut helvetin hyvän ylivoimapelinsä turvin jos niille sitä paljon pelissä tarjoaa. Meidän oman puolustus- ja hyökkäyspelaamisen pitää olla oikeanlaisessa balanssissa, jolla minimoimme mahdollisten kiekonmenetysten mukanaan tuomat ylivoimahyökkäykset omiin, tuumii Blomberg.

TuTon puolestaan pitää saada oma syöttöpeli aiempaa parempiin uomiin. Jos TuTon omasta päästä lähteminen on yhtä vaivalloista kuin Sport-ottelussa, aukeaa Titaaneille kiekonriistoista hyviä maalipaikkoja.

– Kiekollisessa pelissä pitää olla huolellisempi. Syöttöpeli on yksi avainkohta. Kiekottomien pitää tarjota itseään vapaaksi paremmin ja hakea kiekkoa alempaa kuin keskiviikkona. Ei me voida peliä kauheasti rakentaa, jos pakit joutuvat paineen alle ja joutuvat lyömään ränniin jatkuvasti, analysoi Petri Niukkanen.

– Kotkassa on tosi pieni kaukalo, jota varmasti koittavat hyödyntää. Titaanit hävisi Joensuussa, mutta ovat myös voittaneet viime aikoina. Fyysiseen peliin pitää olla valmis. Varmaan tulee erilainen peli kuin viimeksi, TuTo-käskijä arvelee.

Kokoonpanot

Titaanit saa otteluun TuToa vastaan apuja sairastuvalta, kun viimeiset viisi kamppailua sitkeän flunssan takia huilannut keskushyökkääjä Mikko Kansikas palaa kehiin. Kansikas ei kuitenkaan pelaa hyökkääjänä, vaan valmennus asettaa miehen puolustajan paikalle peräpään miesvajauksen takia. Kotkalaisten maalilla pelaa Jokipojat-ottelun ensimmäisessä erässä pahoinvoinnin takia pois vaihdettu Kai Tillanen.

Poissa kokoonpanosta sen sijaan ovat edelleenkin nivusvammasta kärsivä puolustaja Mika Luukkainen, kylkivammasta toipuva hyökkääjä Jesse Pehu, polvivamman takia marraskuun puoliväliin asti huilaava puolustaja Toni Mäkinen, nivusvamman takia sivussa oleva hyökkääjä Jyri Seppinen ja seuran A-nuorten mukana I-divisioonan ristiinkarsintaotteluita tahkoava hyökkääjä Joni Kulmakivi. Myös nivusensa Jokipojat-ottelussa loukannut ja sen takia puolitoista erää missannut puolustaja Mikko Haapanen on sivussa viikonlopun koitoksista.

– 16 jätkällä lähdetään taistoon TuToa vastaan. Saadaan kolmen kentällisen tiivis paketti jalkeille, toteaa Titaanien päävalmentaja Blomberg.

TuTolle ei ole tiedossa muutoksia edellisiin otteluihin. Sivussa on edelleen päävammasta kärsivä puolustaja Christopher Dahla sekä Markus Laine. Dahlan paluun aikataulu on vielä hämärän peitossa, mutta Laine nähdään tositoimissa lähiaikoina.

– Dahla on päivittäin pyörinyt jäähallilla, mutta paluuaikataulu on arvoitus. Voi olla että on jäällä ensi viikolla tai sitten ei edes harjoittele. Välillä on muutama päivä ihan normaalia, mutta sitten päätä taas särkee. Näiden juttujen kanssa ei kuitenkaan auta leikkiä, toteaa Niukkanen TuTo-pakin tilanteesta.

TuTo-maalissa jatkaa alkukauden tapaan Juho Santanen, jota ei kovat peliminuutit tunnu häiritsevän.

– Asiat on Juhon kanssa sovittu, että jos alkaa väsyttää ja haluaa huilata niin sitten suuta auki. Muuten saa jatkaa niin kauan kuin pelit kulkevat. Huvikseen en ala maalivahtia vaihtelemaan, heittää Niukkanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle