Hermes taas Uudellamaalla

MESTIS / Ennakko
Kirkkonummen Salamat saa ensimmäiseen kotiotteluunsa vastaan samantasoisena pidetyn Kokkolan Hermeksen, joka on ottelun alkaessa reissannut niukka tappio niskassaan kahden vuorokauden sisällä Vantaalta Kokkolaan ja takaisin Etelä-Suomeen. Suosikki on kotonaan Salamat, jonka pistetili avautui jo torstaina.

Etukäteisarvioissa ei Salamoiden ja Hermeksen välille ole suurta eroa saatu. Salamoiden puolustajisto on materiaaliltaan laajempi, kun taas kokkolalaisten valttina on kaksi huippusentteriä; Jari-Pekka Pajula ja Jani Uski.

Suosikki ottelussa on kotietunsa turvin suosikki Salamat. Muutenkin isäntäryhmän vire näyttää paremmalta. Onnistuneet harjoituspelit saivat jatkokseen runkosarjan avauksessa arvokkaan tasapelipisteen TuTon vieraana, vaikka turkulaiset 2-2 päättyneessä ottelussa hallitsevampia olivatkin.

Salamoiden suurin sankari ottelussa oli maalivahti Simo Vehviläinen. Toista kauttaan Mestiksessä ykkösmaalivahtina aloittelevan Vehviläisen torjuntaprosentti on avauksen jälkeen komea 95,83.

Myös Hermeksen maalivahtipeli onnistui avauskierroksella. 20-vuotias lupaus Eero Kilpeläinen pysäytti 32 kiekkoa 34:stä ja nappasi Vehviläisen tavoin täydet kolme Jatkoajan tähteä. Lauantaina torjuntavuorossa on Vesa Lahtonen.

Kasteenraikkaiden puolustuspelaaminen huolenaiheena

Parhaimmillaan Hermes ei vielä ole. Harjoituspelit sujuivat alakanttiin, eivätkä avauskierroksen niukka tappio ja edestakaisin matkaaminen helpota huippuvireen löytymistä. Salamoilla lienee etsikkoaika heti alussa, vaikka Hermeksen päävalmentaja Pasi Arvonen ei torstain kierroksen jälkimainingeissa antanutkaan pelaajilleen lupaa kärsiä bussijaloista viikonloppuna.

- Me ajellaan tässä kahdeksan tuntia Kokkolaan, ja osa menee töihin ja osa kouluun perjantaina. Harjoitellaankin vähän siinä välissä. Sitten lähdetään kasteenraikkaana lauantaiaamuna kello kahdeksan Kokkolasta ajelemaan Kirkkonummelle.

- Mutta ei se voi rassata. Perkele, jos me 30 000 kilometriä vuodessa istutaan bussissa, niin se ei saa olla häiriötekijä näihin vieraspeleihin.

Hermeksen hyökkäysketjuista kauden aloitti parhaiten Jukka-Pekka Koistisen kolmosketju, joka värkkäsi ainokaisen maalinkin. Hermeksen vahvuus viime kauteen verrattuna onkin siinä, että Koistisen rinnalla hyökkäävän taitavan Jouni Kulosen myötä säännöllistä maalitekovoimaa on kahden ketjun sijasta kolmeen. Toisaalta joukkueen pakisto on keskinkertainen, ja oman pään pelaaminen Arvosen suurin huolenaihe.

”Myyrä ei enää kurki housuissa”

Salamoiden vahvin lenkki oli avauskierroksella odotetusti maalivahtipelin ohella Sami Ryhäsen ja Karo Koivusen tähdittämä ykköskentällinen duunarinaan Immo Suutarinen sekä pakkeinaan Ville Uusitalo ja Lasse Korhonen, joka voitti osuutensa maalein 2-0. Jälkimmäisen maalin kävi tosin tuikkaamassa Suutarisista Iippo, ja kapteeni Uusitalo oli jäällä yhden alivoimatakaiskun aikana.

Salamoiden päävalmentaja Niki Andersson ei vaivaa päätään vastustajalla ja uskoo, että omille pelaajille koittaa kotiavauksessa lentokeli.

- En tiedä millainen joukkue Hermes on. Mutta se ei vaikuta näin alkuvaiheessa, kun kädet on täynnä omia pointteja. Katselen tämän pelin nauhaa perjantaina, ja noiden nauhojen katsominen on mielipuuhaani coachauksessa. Harjoituspeleissä ei ole nauhoja vielä päässyt katsomaankaan. Nyt pääsee siihen näpräämiseen.

- Ensimmäinen kotipeli meille. Se on selvä, että voittoa haetaan. Vähempi ei kelpaa siinä. Uskon, että pahin myyrä ei enää kurki tuolla housuissa, vaan päästään lentokelillä eteenpäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle