FPS isännöi Jokipoikia jumbotaistossa

MESTIS / Ennakko
Forssan Palloseura saa sarjanousijavieraan, kun Joensuun Jokipojat suuntaavat bussin nokan Tyykikylään. Joukkueet ovat juuttuneet sarjan häntäpäähän, kun FPS on kerännyt kolme pistettä pelaamistaan otteluista ja Jokipojat ainoastaan yhden. Nyt kotijoukkue joutuu oudon tilanteen eteen, kun se lähtee paperilla suosikkina otteluun.

FPS päätti tappioputkensa tiistaina Haukkoja vastaan, kun se pelasi tasapelin Järvenpäässä. Palloseura johti ottelua vielä viisi minuuttia ennen loppua, mutta johto lipui käsistä Timo Ahosen alivoimamaaliin. Järvenpään ottelun kerrottiin olleen jäykkää forssalaisesitystä, mutta valmentaja Kai Rautio ei pitänyt kuitenkaan esitystä erityisen jännittyneenä.

- No olihan se ehkä vähän jäykkää, mutta tasapainon hakemistahan tämä jääkiekko on ja aika moni muukin urheilu. Pyritään löytämään se optimaalinen tasapaino niin, että lataudutaan sopivasti ja tehdään oikeita asioita oikealla tavalla, Rautio filosofoi.

Kotijoukkueen loukkaantumistilanne säilyy muuttumattomana. Kimmo Vähä-Ruoholalle etsitään vielä magneettikuvausaikaa, jotta miehen nilkan todellinen tilanne saadaan selvitettyä. Rami Jokinen jätti Haukat-ottelun väliin kuumeen takia ja mies oli vielä keskiviikkona kuumeessa, joten myös Jokinen on todennäköisesti sivussa. Myös Tero Alminojan polvella ei vielä luistella, vaikka mies kävikin keskiviikon harjoituksissa kokeilemassa. Joni Kujala on kutsuttu takaisin riviin Lauttakylän Lujasta paikkaamaan Alminojaa. FPS kuitenkin saa neljä kentällistä kasaan, kun työasiat sallivat Marko Ronkaisen pelaamisen.

Torstaina Palloseuran maalissa jatkaa Tommi Kela, joka on pysäyttänyt kiekkoja hyvällä varmuudella, muttei silti ole noussut viime kauden kaltaiseen loistoon. FPS:n maaliin on tehty eniten maaleja, mutta siihen maalivahtipeli on ollut vähiten syyllinen. Koko kentällisen puolustuspeli on ajoittain loistanut poissaolollaan ja erityisesti kotiotteluissa FPS:lla on ollut vaikeuksia.

Avausvoitto tähtäimessä

Jokipojat aloittaa kahden ottelun vieraskiertueensa torstaina Forssassa. Jokipojat saapuu otteluun hyvin levänneenä, sillä edellisestä pelistä on torstaina kulunut jo viisi päivää. Lauantai-iltana Jokipojat nappasi kauan odotetut kauden avauspisteensä 4-4-tasapelillä Hermestä vastaan.

Nyt Jokipojat lähtee hakemaan kauden avausvoittoaan Forssaan terveellä miehityksellä, sillä loukkaantuneena sivussa on vain jo koko alkukauden poissa ollut Marko Mönkkönen. Sen sijaan lauantaina flunssaisina pelanneet Mikko Vanninen ja FPS:ssakin käväissyt Tapio Ahtonen ovat kunnossa, eikä muitakaan poissaoloja ole.

Maalivahtitilanne joukkueella on avoin: valmentaja Jouni Varis ei julkaise maalivahtivalintoja etukäteen, joten pelaavaa maalivahtia voi vain arvailla. Kahdessa edellisessä pelissä - sitä ennenhän Jokipoikien maalivahtina vieraili Jaakko Suomalainen- joensuulaisten maalia on vartioinut Marko Mäkkeli, joka ei ole kuitenkaan vakuuttanut varmuudellaan. Hermes teki lauantain ottelussa neljästä maalistaan peräti kolme Mäkkeliltä pudonneesta irtokiekosta aivan maalin edestä. Saattaa olla, että torstaina Jokipoikien maalille luistelee Italian sarjasta täksi kaudeksi Joensuuhun siirtynyt Tomi Räisänen.

Alkaudella Jokipoikien tehokkain kokonaisuus pisteiden valossa on ollut ykkösketju Sami Puruskainen - Topi Riutta -Mikko Vanninen. Sekä Riutta että Vanninen ovat keränneet toistaiseksi viisi tehopistettä; sitä vastoin viime kauden Suomi-sarjan pistekuningas Sami Puruskainen on edelleen maaleitta. Jokipoikien sisäisen pistepörssin ykköseksi on viime pelien ennakkoluulottomilla ja räväköillä otteilla noussut hieman yllättäen Lauri Heinonen. Sinnikäs yrittäminen on tuonut Heinoselle onnistumisia, ja hän on noussut yhdeksi Jokipoikien runkopelaajista.

Plusmiinus-tilastossa joensuulaisista pahiten pakkasella on ykkösketju. Tehopisteitä kolmikolle on jonkin verran tullut, mutta usein on kolissut omissakin: Riutan ja Puruskaisen tehomerkintä on -9, Puruskaisen -8. Ainoana jokipoikana plussalla tehotilastossa on kolme ottelua joukkueessa pelannut keskushyökkääjä Tuukka Pulliainen, nollille melko paljon pelanneista on päässyt Perttu Ahvenainen. TPS:stä vuokralla oleva Pulliainen pelaa vielä ainakin seuraavat neljä ottelua joensuulaisväreissä. Hänet nähdään tositoimissa siis myös torstaina Forssassa.

Jokipojilla on muutenkin edessä erittäin tärkeä loppuviikko, sillä tällä viikolla pitäisi pistetilin kasvaa: pelaahan Jokipojat perjantaina Turussa TuToa vastaan, ja vielä sunnuntaina Haukat saapuu Joensuuhun. FPS sen sijaan päättää peliruuhkansa torstaina, kun Jokipojat-ottelu on sille jo viides ottelu kahdeksan päivän sisään.

Tärkeä ottelu molemmille

Torstain ottelu on niin tärkeä kuin syksyn pelit yleensäkään tulevat. Jokipojilla on mahdollisuus voitolla jättää jumbopaikka forssalaisille. Ennakkoarvioinneissa näitä kahta joukkuetta on povattu taistelemaan samoista sijoista, joten nämä keskinäiset ottelut ovat molemmille erityisen tärkeitä.

FPS:lle asetellaan selkeähköä suosikin viittaa, mutta FPS-luotsi Rautio ei halua turhia suosikin paineita ottaa.

- En minä tässä nyt lähde mitään suosikkiasetelmaa antamaan kenellekään. Tietysti molemmat ovat sarjan häntäpäässä, mutta ei tässä auta sarjatilanteeseen tuijotella vaan keskittyä siihen omaan tekemiseen. Aika 50-50:lta tämä minun silmääni näyttää.

Todennäköistä kuitenkin on, että ensimmäistä kertaa tällä kaudella FPS:lta vaaditaan kunnollista kiekollista peliä, eikä pelkkä oman maalin varjelu ja vastahyökkäyksiin pohjautuva peli riitä.

- Ei me sitä tiedetä millä taktiikalla kaveri lähtee peliin, joten mielestäni ei kannata sysätä meitä väkisin kiekolliseksi joukkueeksi. Vaikka toisaalta kiekollinen peli on meillä ollut tällä kaudella sentään jonkinlaista, että ei sitä tarvitse pelkäämään lähteä, Rautio suuntaa.

Kerrankin tällä kaudella pelin kuva Forssassa on melko vaikea etukäteen ennakoida. FPS on tähän mennessä ollut niin huono kotonaan, että Jokipojat saattaa saadakin päävastuun kiekollisesta pelistä. Mutta lienee kuitenkin suurempi todennäköisyys sillä, että FPS painostaa ja Jokipojat pyrkii iskemään vastahyökkäyksistä. Käy miten tahansa, edessä on varmasti mielenkiintoinen ja mahdollisesti kuumakin kiekkoilta.

» Lähetä palautetta toimitukselle