Venäjän kotiavauksessa löysää pelaamista ja komeita maaleja

MAAJOUKKUE / Raportti
Slovenian maalivahti Robert Kristan sai olla sekä rauhassa että heilua sinne ja tänne.
Venäjän tähtisikermän asenne riitti kolmen maalin suuruiseen voittoon pirteästä Sloveniasta. Hieman yllättäen ainoa kahden maalin mies oli syksyn Ässissä hyökännyt Ziga Jeglic.

Isäntämaan avausottelu olympialaisissa noudatti nykykiekon tuttua kaavaa. Pienet kiekkomaat ovat kehittyneet viisikkopelaamisessa siinä määrin, että kun iso ja pieni maa kohtaavat, ei iso ota enää murskavoittoa puolilla valoilla. Ei edes maailman kirkkaimpia tähtiä vilisevä Venäjä.

Urhea Slovenia pyrki pelaamaan aktiivisesti kiekon saadessaan eikä tyytynyt pelkästään puolustamaan. Ottelun alussa se kostautui tylysti. Sotsin kotiyleisö sai huutaa, kun Venäjä sai tilaa ja hyödynsi heti alkuun suorat hyökkäyksensä.

Ottelu oli pelattu vain reilu minuutti, kun laidalta nousseen Aleksandr Ovetshkinin täydellinen laukaus vei venäläiset johtoon. Pian perään Jevgeni Malkin viimeisteli läpiajosta 2-0-osuman.

Hyvin latautuneet ja pikaisista avausmaaleista vapautuneet venäläiset pyörittivät peliä hetken aikaa miten tahtoivat. Slovenian maalivahti Robert Kristanin torjunnat ja hyvä onni estivät lisämaalit. Mutta pian slaavilaiset alkoivat tyylitellä ja hakea liian hienoja kuvioita - ja hukkasivat otteensa.

Jeglic laukoi tarkasti

Viimeiset 50 minuuttia Venäjän ja Slovenian välinen ottelu oli hyvinkin tasainen. Slovenialaisten peli oli nopeampaa ja he voittivat kaksinkamppailuita. Venäjä oli laiska ja teki tarvittavat maalit, mutta siinä kaikki.

Avauserän lopulla Slovenian supertähti Anze Kopitar oli vain senttien päässä maalinteosta maansa ainoassa maalipaikassa. Toisessa erässä ottelun haastaja sai jo onnistumisia ja nousi kahdesti maalin päähän.

Slovenian maalinteon aloitti ja lopetti Ässistä tuttu laitahyökkääjä Ziga Jeglic. Komea laukaus b-pisteiden välistä ylivoimatilanteen jälkeen ei jättänyt Venäjän maalivahdille Semjon Varlamoville mahdollisuuksia. Toisen maalinsa Jeglic karkasi tekemään läpiajosta venäläispuolustajien välistä ja viimeisteli tyylikkäästi.

Venäjän maalintekovoima sittenkin liikaa

Venäjä pelasi toisessa erässä hitaasti ja flegmaattisesti. Se oli kenttäpelissä jopa altavastaajana. Mutta sekään ei haittaa, jos kokoonpanossa on riittävän kovia nimiä.

Kun kisäisännät saivat erän lopulla ylivoiman, eivät he enää hukanneet kolmatta pakkopeliään. Supertähtiosastosta Malkin passasi maalin takaa ja Ilja Kovaltshuk sivalsi sen edestä. Näin Jeglicin toinenkaan osuma ei tuonut Sloveniaa kuin maalin päähän.

Päätöserässä Slovenia lähti hakemaan tosissaan tasoitusta rohkealla pelillä. Kaikkien venäläisten ajatukset eivät olleet vielä tulevissa kamppailussa, vaan vähälle peliajalle jäänyt nuorisotähti Valeri Nitsuskin spurttasi vauhdilla tekemään vastaiskusta ratkaisevan tuntuisesti 4-2.

Mikäli voittajasta oli vielä epäselvyyttä, viimeinenkin epävarmuus poistui, kun venäläispuolustaja Anton Belovin viivakuti yllätti helposti Robert Kristanin. Tämä harmitti slovenialaisvahtia suunnattomasti. Vaikka iltapuhde oli kelpo, Venäjää vastaan ei olisi ollut varaa yhteenkään lipsahdukseen.

Loppu pelailtiin pois. Venäjälle jäi avausottelusta käteen lähinnä pelinmuotoinen harjoitus ja täydet pisteet. Slovenialle antina oli kelpo esitys, joka tuskin heikentää pelifiilistä jatkossa.