Suomi voitti Itävallan, muttei täysin vakuuttanut

MAAJOUKKUE / Raportti
Petri Kontiola ujutti 6-2-maalin hienosti sisään maalin takaa.
Suomi avasi olympialaisten miesten jääkiekkoturnauksen 8-4-voitolla Itävallasta. Suomi hallitsi peliä suurimman osan ajasta ja oli itävaltalaisia selkeästi vahvempi, mutta peli ei kuitenkaan kaikilta osin vakuuttanut.

Suomi ratkaisi pelin itselleen käytännössä ensimmäisen erän lopussa ja toisessa erässä tekemillään neljällä maalilla. Maalintekijöinä toimivat Olli Määttä, Jarkko Immonen, Jussi Jokinen ja Petri Kontiola. Nämä maalit repäisivät lukemat niin suuriksi, että Itävalta ei pystynyt enää nousemaan rinnalle, vaikka joukkue päätöserässä kaksi maalia tekikin.

Avauserä oli melkoista kaaosta

Ottelu sai Suomen kannalta kamalimman mahdollisen alun, kun Itävalta teki johtomaalin jo 36 sekunnin pelin jälkeen. Maalintekijä oli Michael Grabner. Itävallan alku oli muutenkin vahva, mutta Suomi sai puserrettua tasoihin jo reilut neljä minuuttia myöhemmin Mikael Granlundin komealla laukauksella.

Itävalta kaatoi reilun neljän minuutin päästä taas lisää kylmää vettä Leijonien niskaan, kun Thomas Hundertpfund vei joukkueen uudestaan johtoon. Erän kuvan mukaisesti Suomi tasoitti kaksi minuuttia myöhemmin Sami Lepistön maalilla.

Tämän jälkeen peli hieman tasaantui. Suomi hallitsi erän laukaisutilastoa selkeästi, mutta Itävallan maalivahti Bernhard Starkbaum esti lisämaalit vielä tässä vaiheessa. Suomi aloitti ottelun kannalta tärkeän irtioton erän viimeisellä minuutilla, kun Määttä ja Immonen tekivät kaksi maalia kahdeksan sekunnin välein. Täten Leijonat oikaisi peliään hankalan alun jälkeen ja sai hyvät lähtökohdat toiseen erään.

Suomi paineli karkuun

Suomi aloitti toisen erän vahvasti. Reilun minuutin pelin jälkeen Jussi Jokinen lisäsi Suomen johdon jo kolmeen maaliin. Leijonat hallitsi kiekkoa, eikä Itävallalla ollut juurikaan mahdollisuuksia oman pelinsä pelaamiseen.

Itävalta otti aikalisän ajassa 25.44 ja päävalmentaja Emanuel Viveiros yritti rauhoittaa joukkueensa peliä. Tämä ei kuitenkaan auttanut, vaan itävaltalaiset olivat Leijonien jyrän alla koko erän. Suomi lisäsi johtoaan reilun 12 minuutin pelin jälkeen jo neljään maaliin, kun Kontiola pääsi lyömään oman laukauksensa irtokiekon maaliin.

Kolmanteen erään lähdettiin siis lukemissa 6-2 Suomen selkeän hallinnan jälkeen. Laukaisulukemat 34-14 Suomelle kertoivat kokolailla kaiken oleellisen pelin kulusta tähän mennessä.

Kolmas erä oli taas sekavampi

Itävalta aiheutti taas suomalaisille lisämurheita jo reilun minuutin pelin jälkeen, kun Grabner teki pelin toisen maalinsa. Suomi sai kiekon maaliin vain reilut kaksi minuuttia tästä, mutta maali hylättiin, koska Lauri Korpikoski potkaisi kiekon maaliin.

Tässä vaiheessa nähtiin melkoinen jäähysuma, kun ensin Korpikoski rähinöi hylätyn maalinsa yhteydessä itsensä jäähylle itävaltalaispelaajan kanssa, ja sen jälkeen muutaman minuutin sisään Itävalta otti kaksi lisäjäähyä. Suomi sai hyödynnettyä jälkimmäisen ylivoimansa aivan sen viimeisellä sekunnilla, kun Immonen pääsi tökkäämään kiekon maalin edestä sisään.

Maalijuhlat saivat jatkoa reilun 14 peliminuutin jälkeen, kun Grabner täydensi hattutemppunsa. Hullunmyllyn täydensi vielä Granlund pari minuuttia tästä ottelun toisella maalillaan ylivoimalla.

Loppulukemat olivat siis lopulta 8-4 ja Suomi ansaitsi voittonsa, mutta Leijonien valmennusjohdolle jäi vielä varmasti mietittävää, koska samanlaisella pelillä Suomella tulee olemaan varmasti vaikeuksia kovempia maita vastaan.