Tie finaaliin: Suomen turnauksen käännekohdat peli peliltä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomen turnausmatka lähestyy päätöstään.

Suomen Nuorten leijonien MM-kisoihin valmistautuminen sisälsi kaksi tappiollista harjoitusottelua, kun kuokkaan tuli sekä Sveitsiltä että USA:lta. Tahti muuttui kisoissa voitolliseksi.

Itse turnausmatka alkoi Valko-Venäjä-kamppailusta ja päättyy tiistaina finaaliin. Jatkoaika kokosi turnauksen keskeiset käänteet yhdeksi jutuksi. Jokaiseen on liitetty ottelun raportti, minkä kautta löydät myös muut kyseiseen otteluun liittyvät jutut.

Suomi - Valko-Venäjä 6−0

Nuoret leijonat iskivät tylyt lukemat - peli vielä keskeneräistä

Yksipuolinen ottelu. Suomi painostaa, Valko-Venäjä rimpuilee mukana. Vierasjoukkueen paikat koko ottelussa ovat hyvin harvassa. Jesse Puljujärvi läväyttää helpottavan avausmaalin ajassa 37.14. Kolmannessa erässä Suomi latoo viisi maalia. Sebastian Ahon kenttä aloittaa vakuuttavasti, kun Puljujärvi ja Aho keräävät kolme pistettä per pelaaja. Veini Vehviläinen pelaa varman nollapelin.

Vehviläinen aloittaa turnauksen nollapelillä.
Vehviläinen aloittaa turnauksen nollapelillä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Suomi - Venäjä 4-6

Venäjän ylivoima oli Suomelle liikaa

Peli, jonka piti olla komea voitto Suomelle. Suomi pelaa nopeaa kiekkokontrollia, ja siirtyi tehoillaan toisessa erässä jo 3−1-johtoon. Tämän jälkeen Suomi keskittyi liian innokkaasti hyökkäämiseen ja riskinottoon. Se kostautuu, ja tässä on myös yksi Suomen turnauksen ensimmäisistä käännekohdista. Venäjän alivoimamaali ja sitä seuranneet ylivoimamaalit ovat Suomelle palautus maanpinnalle − puolustuspelin pitäisi tiivistyä, ja Suomella pitäisi kaiken rohkean reagoinnin keskellä olla myös malttia pitää kiekkoa.

AHL-apujen Kasperi Kapasen ja Mikko Rantasen esitykset keräävät kritiikkiä. Myös puolustus rakoilee. Suomen on tiivistettävä pelaamistaan, mikäli se aikoo pärjätä turnauksessa.

Puljujärvi iskee Venäjääkin vastaan.
Puljujärvi iskee Venäjääkin vastaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Slovakia - Suomi 3-8

Suomen ottelussa pelkkää juhlaa

Kapanen on siirretty ottelussa kolmoskenttään, mikä piristää hiljalleen Kapasen pelaamista. Kaapo Kähköselle ensimmäinen matsi tässä turnauksessa. Itse ottelussa Suomi on yhden erän paineissa. Edellinen ottelu huomioiden nähdään Helsingin areenalla tuskaisia ilmeitä, kun Slovakia karkaa ensimmäisessä erässä jo 2−0-johtoon.

Lopulta apuun rientää Ahon kenttä, ja maalin tekee itse sentteri. Toisessa erässä Suomi siirtyy jo johtoon, ja tykittää viisi maalia lisää kolmannessa erässä väsyneen Slovakian verkkoon. Ottelussa Suomi tekee yhteensä neljä ylivoimamaalia. Skoutit poistuvat kiireellä Areenalta jo toisen erän jälkeen Helsingin jäähalliin, missä on alkamassa vielä USA:n ottelu. Auston Matthewsin joukot pöllyttävät siellä vastaavasti Sveitsin 10−1.

Aho kuului Slovakia-pelin ratkaisijoihin.
Aho kuului Slovakia-pelin ratkaisijoihin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Suomi - Tšekki 5-4

Vajaamiehinen Suomi taisteli voiton Tšekistä

Lohkovoitto on ehtinyt mennä sivu suun Venäjän voitettua viimeisen ottelunsa aiemmin iltapäivällä. Lähtökohdat Suomen otteluun ovat puolustuksen osalta karmeat. Eetu Sopanen loukkaantui edellisen ottelun alussa. Myös Miro Keskitalo on ottelusta sivussa. Miska Siikonen joudutaan laittamaan puolustajaksi, ja kaiken päälle Vili Saarijärvi poistuu vatsataudin takia pukukoppiin ensimmäisen erän aikana. Vajaus näkyy virheinä, eikä puolustuspelaaminen ole hyökkääjienkään osalta täydellistä. Suomi tekee kuitenkin runsaasti maaleja suorista hyökkäyksistä, ja hallitsee pelejä lisäksi monipuolistuneella avauspelillä ja pitkillä päätypeleillä. Suomi voittaa valtavan tulivoimansa ansiosta 5−4, ja se varmistaa Suomelle lohkon kakkossijan.

Miska Siikonen, välillä puolustaja.
Miska Siikonen, välillä puolustaja.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Puolivälierä: Suomi-Kanada 6-5 

Suomi kaatoi Kanadan sitkeän taistelun jälkeen

Kumpi on ennakkosuosikki? Puolustuspelaamisensa kanssa kamppaillut Suomi vai vain Tanskan ja Sveitsin voittanut Kanada? Ottelun alku on Suomelle vaikea, sillä Kanada karkaa parilla sähäkällä maalilla jo 2−0-johtoon. Turnaukseen ehdottomiin käännekohtiin nousee Patrik Laineen äärimmäisen tärkeä maali 11 sekuntia ennen ensimmäisen erän päätöstä. Se antaa Suomelle huomattavasti toiveikkaammat asetelmat toiseen erään.

Toisessa erässä Suomi vaihtaa maalivahtia 2−3-tilanteessa. Vehviläisen tilalle tullut Kähkönen päästää ottelussa vielä kaksi maalia, mutta ottaa vastapainoksi ison tukun tärkeitä pelastuksia. Voittomaalin tekee Laine vajaat kuusi minuuttia ennen ottelun loppua, mutta parasta on Suomen huomattavasti parempi kiekollinen peli. Olli Juolevi nousee ottelussa kaikkien aikojen eniten alle 18-vuotiaana alle 20-vuotiaiden kisoissa pisteitä tehneeksi pelaajaksi ohi Ryan Ellisin. Puljujärvi puolestaan nousee viidenneksi kaikista alle 18-vuotiaista.

Maalintekijä Patrik Laine.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Välierä: Ruotsi-Suomi 1-2 

Vähämaalinen jännitysnäytelmä vei Suomen loppuotteluun

Suomen maalissa aloittaa edellisessä ottelussa vakuuttanut Kähkönen. Ruotsin maalivahti Linus Söderström on ollut koko turnauksen kenties parhaiten onnistunut maalivahti. Tavoitteena on parantaa puolustuspelaamista, ja siinä Suomi myös onnistuu. Tuloksena on kahden hyvin puolustaneen joukkueen koitos, missä Suomi vetää pidemmän korren Ruotsin aikaisesta johtomaalista huolimatta.

Ruotsi väsyy hiljalleen, eikä se saa lopussa kunnon kiriä aikaiseksi. Ruotsissa valitetaan tuomareista ennen ottelua, ottelun aikana ja ottelun jälkeen. Suomen maalintekijöiksi nousevat tällä kertaa muut kuin Ahon kentällinen, mutta kaikkien kentällisten puolustuspelaaminen ansaitsee ottelussa kehut. Ruotsalaispelaajat murtuvat ottelun jälkeen.

Roope Hintz tuuletti osumaansa Ruotsia vastaan.
Roope Hintz tuuletti osumaansa Ruotsia vastaan.

Loppuottelu: Suomi-Venäjä

Tämän matkan tuloksena on Suomen toinen finaalipaikka kahden vuoden sisällä. Toisille heistä se on vasta yksi useista kohokohdista tulevalla, pitkällä huippukiekkoilijan uralla. Ottelussa on vastassa kaikki viisi otteluaan voittanut Venäjä. Suomalaispelaajille se on revanssin paikka alkulohkossa kärsityn tappion jälkeen. Suomi on kasvanut joukkueena, ja nyt joukkueen on otettava askelista viimeinen − maltillinen ja kypsä voitto Venäjästä.

» Lähetä palautetta toimitukselle