Suora Yhteys - Kaikki ottelut Viasatilta

Tilaa Viasat

Suora Yhteys - Kaikki ottelut Viaplaylta

Tilaa Viaplay

Jonathan Drouin yrittää viikonloppuna paikata sivussa olevaa Steven Stamkosia vahvan Pittsburgh Penguinsin vieraana.

Getty Images

Suora Yhteys: NHL-viikonlopun kruununjalokivessä etsitään täyttäjää Steven Stamkosin saappaille

Mikä olisi parempaa kuin lauantai-ilta, NHL-ottelu ja suomalaiset tositoimissa? Tietenkin kaksi ottelua, joita seuraa kolmas. Sunnuntaina määrä korvataan laadulla, kun yhteen iskevät kenties kaksi itäisen konferenssin suurinta mestarisuosikkia. KHL:ssä ollaan niin ikään herkkupalojen äärellä Jokereiden hyökätessä torstaina Pietarin SKA:n kimppuun.

Pohjois-Amerikassa vuosi 2017 aloitettiin tuttuun tapaan taivasalla. Torontossa Auston Matthews iski kapuloita Patrik Laineen Calder-rattaisiin nousemalla niin tulokkaiden maali- kuin pistepörssinkin kärkeen, kun nuorukainen johdatti Maple Leafsin voittoon Detroit Red Wingsistä. Sininen tuntui muutenkin olevan tänä vuonna valttia, sillä toisessa ulkoilmapelissä St. Louis Blues kaatoi kotiyleisönsä iloksi Chicago Blackhawksin.

Kattojen alle siirryttäessä tohina NHL:ssä jatkuu. Kauden kevätpuolikkaan ensimmäinen täysi viikonloppu on suomalaisittain herkullista katsottavaa. Parhaaseen katseluaikaan tulee peräti neljä ottelua, joissa jokaisessa vilahtaa sinivalkoisia värejä. Etenkin lauantai on varsinainen superpäivä, kun iltakahdeksalta pyörähtää liikkeelle kaksi ottelua ja muutamaa tuntia myöhemmin kolmas.

KHL puolestaan lepäili laakereillaan venäläisten juhlapyhien ajan, mutta on jälleen pyörähtänyt vauhdilla käyntiin. Jokerit aloittaa runkosarjan loppukirin kovimmalla mahdollisella tavalla narripaitojen metsästäessä Helsingissä Pietarin SKA:n päänahkaa. Runkosarjan viimeisen neljänneksen käynnistyessä alkaa tärkeä asetelmien haku pudotuspelejä ajatellen.

 • Buffalo
 • LA 7.1.klo 20.05
 • Winnipeg
 • Philadelphia
 • LA 7.1.klo 20.05
 • Tampa Bay
 • Los Angeles
 • LA 7.1.klo 23.05
 • Minnesota

Lauantai-iltana suomalaisille NHL-faneille iskee jälleen runsauden pula, kun Patrik Laineen Winnipeg Jets kohtaa Rasmus Ristolaisen Buffalo Sabresin, ja samaan aikaan Valtteri Filppulan Tampa Bay iskee yhteen Philadelphia Flyersin kanssa.

Näiden otteluiden päätyttyä sopivasti, alkaa seuraava taisto Mikko Koivun, Mikael Granlundin ja Erik Haulan Minnesota Wildin pyrkiessä aloittamaan uutta voittoputkea Los Angeles Kingsin kustannuksella.

NHL-asiantuntijamme Sami Koljosen mielestä otteluista kenties kiinnostavin on Minnesotan ja Los Angelesin kohtaaminen. Miksi? Mitä kannattaa pitää silmällä kahdessa muussa ottelussa?

Sami Koljonen: Minnesota on viime vuosien aikana tunnettu joukkueena, joka liukuu putkista toisiin. Joukkue on saanut aika ajoin voittoputkia, kuten vuodenvaihteessa päättynyt 12 ottelun voittoputki, mutta jossain vaiheessa kautta pitkä tappiorimpsu on tiputtanut joukkuetta runkosarjasijoituksissa alas.

Nyt on mielenkiintoista nähdä, miten joukkue kasaa itsensä voittoputken katkettua. Saadaanko joukkueessa pidettyä henki päällä vai luiskahtaako huippuvire käsistä, kuten monesti aiemmin?

Huippuvireestä kiinni yrittää pitää myös Granlund, jota kannattaa ilman muuta seurata ottelussa. Voittoputken päättäneessä ottelussa Columbus Blue Jacketsia vastaan sekä sitä edeltäneessä ottelussa New York Islandersia vastaan suomalaisväkkärä summasi yhteensä tehot 2+2=4. Voittoputken aikana 12 otteluun kertyivät yhteensä mukavat tehot 4+9=13.

Buffalon ja Winnipegin ottelussa kannattaa Laineen Calder-kirin lisäksi pitää silmällä Buffalon viimeistelyä. Sabres on yksi koko NHL:n vähiten maaleja tekevistä joukkueista, mutta Jets taas päästää etenkin epävarman maalivahtipelinsä vuoksi niitä lähes eniten koko liigassa.

Molemmilla on selvät, äsken mainitut parantamiskohteet, joita petraamalla joukkueet voivat nostaa sijoituksiaan kohisten.

Jos Minnesota on putkijoukkue, sitä näyttää tällä kaudella olevan myös Philadelphia. Joukkue tykitti kymmenen voiton putken marras-joulukuussa ja on nyt taas neljän tappion putkessa. Edellisestä seitsemästä ottelustaan joukkue on hävinnyt kuusi.

Flyers ei kuitenkaan ole kaukana uudesta hyvästä aallosta. Vuoden ensimmäisessä pelissään joukkue tykitti Anaheim Ducksin maalia kohti peräti 55 laukausta, mutta silti hävisi pelin. Kun joukkue alkaa viimeistellä edes hiukan paremmin, voittoja pitäisi ruveta tippumaan. Ehkä kiekot uppoavat Tampa Bayn verkkoon viikonloppuna.

 • Pittsburgh
 • SU 8.1.klo 20.05
 • Tampa Bay

Tampa Bay esiintyy myös viikonlopun kruunaavassa ottelussa, jossa ennen kautta kenties idän konferenssin kaksi suurinta Stanley Cup -ennakkosuosikkia kohtaavat. Kaksikosta etenkin Tampa Bay on kärsinyt pahoista loukkaantumisista, kun esimerkiksi ykköstähti Steven Stamkos on polvivamman vuoksi pitkään sivussa.

Salamat ovatkin vajonneet taulukossa jopa pudotuspeliviivan alle, kun taas hallitseva mestari sen kuin porskuttaa menemään. Onko Stamkosin loukkaantuminen ainoa selitys joukkueiden erilaiselle vireelle, Sami Koljonen?

SK: Ei, mutta pitää muistaa, että Stamkosin lisäksi joukkueelta ovat sivussa ykkösvahti Ben Bishop sekä useita runkopelaajia, kuten tällä viikolla kehiin palaava Ryan Callahan. Pittsburghiltakin on toki loukkaantunut Kris Letang. 

Penguinsilla kuitenkin ykköspakin vammaa ovat pystyneet paikkaamaan tasoaan nostaneet pelaajat, kuten Jeff Schultz. Penguins tuntuu muutenkin olevan joukkue, jossa joku täyttää heti ruudun tasonnostollaan, jos joku loukkaantuu. Tästä on esimerkkejä niin maalivahti-, puolustus- kuin hyökkäysosastoltakin.

Tampa Baylla tätä ei ole tapahtunut. Stamkosin saappaisiin olisivat voineet hypätä nuorista esimerkiksi Jonathan Drouin tai Vladislav Namestnikov, mutta heistä ei siihen ole ollut. Filppula pelaa oivaa kautta, mutta kärkijengin ykkössentteriksi hänestä ei ole.

Lisävaikeutta Tampa Baylle ottelussa tuo myös se, että peli pelataan Pittsburghissa, ja Penguins on NHL:n paras kotijoukkue. Joukkue ei ole jäänyt tällä kaudella kotihallissaan pisteittä vasta kuin kahdesti, joten kovan työn takana Tampa Bayn voitto on.

 • Jokerit
 • TO 5.1.klo 18.30
 • SKA
 • Jokerit
 • LA 7.1.klo 16.00
 • Severstal

Jokerit mokasi joulun jälkeisen tuplapelinsä Dinamo Riikaa vastaan, kun pisteet jaettiin kahdesta Helsingissä pelatusta ottelusta narripaitojen hyväksi vain 4-2. Haaste saada juonen päästä uudelleen kiinni on alkuun valtava joukkueen kohdatessa SKA:n kolmannen kerran kuluvalla kaudella. Lisäksi tiedossa on pakkovoitto Severstalia vastaan. Mistä nyt pelataan, KHL-asiantuntijamme Ville Kyrö?

Ville Kyrö: Edellisen SKA-ottelun alla jokeripuseroissa vallitsi pieni pelko siitä, että venäläismiljonäärit luistelisivat jälleen näytöstyyliin piskuisen suomalaisjoukkueen yli. Pelin edetessä Jokerit alkoi uskoa mahdollisuuksiinsa ja reipas esitys tappiosta huolimatta siivitti joukkueen viiden matsin voittoputkeen. Tällä kertaa Jokerit haluaa kuskin paikalle heti alusta alkaen, eikä itänaapurin suuntaan tarvitse kumarrella turhia. Mikään kunniakas kasvopesutappio edelliskerran tapaan ei ole vaihtoehto - nyt pelataan voitosta. Tulemme näkemään mielettömän ottelun, jolla saattaa olla jälleen kauaskantoiset vaikutukset narripakkaan.

Loppuviikon matsit ovat paitsi asetelmien haun, myös pisteiden kannalta jälleen ensisijaisen tärkeitä. Pudotuspelien kotietu alkaa Jokereilta jo karata, mutta vähintään kuudenneksi ponnistaminen olisi tärkeää, jotta ensimmäisellä kierroksella vastaan ei tulisi kumpaakaan kaksikosta SKA tai TsSKA. Myös tätä mahdollista skenaariota ajatellen pietarilaisten voittaminen olisi narripaidoille kriittistä, jotta edes jonkinlainen usko jättiläisen kepittämiseen pudotuspelisarjassa pysyisi helsinkiläisten pukukopissa. 

Jos Jokerit mielii nousta sarjataulukossa ylemmäs, ei Riika-otteluiden kaltaisiin kompasteluihin ole varaa. Severstalilta on napattava kolme pistettä, jotta sijat 5-6 eivät karkaa nekin pian hyppysistä. Valitettavasti Jokerit on kunnostautunut kyykkäämään näissä pakkovoitoiksi luettavissa otteluissa, joten mikään ei taaskaan ole varmaa. 

Sananen vielä pudotuspeleistä. Konferenssin kolmannella sijalla majailee tällä hetkellä muuan Torpedo Nižni Novgorod. Jo tässä on tarpeeksi syytä KHL-diggareille toivoa Jokereiden nousevan kuuden sakkiin. Joukkueen ajatusten ei pidä vielä olla siellä päinkään, mutta itse en voi välttyä fiilistelemästä mahdollisuutta Jokerien ja Torpedon väliseen uusintasarjaan. Kiekkojumalat, tehkää työnne!

Lue myös

Mikael Granlund ilmoittautui välimieskäsittelyyn - katso lista kaikista ilmoittautuneista

NHL | 6.7.2017 8:54
Kaikkiaan 30 pelaajaa ilmoittautui keskiviikon määräaikaan mennessä välimieskäsittelyyn. Ainoana suomalaisena listalla on Minnesota Wildin Mikael Granlund, jonka lisäksi merkittävimpiä nimiä ilmoittautuneissa ovat Colton Parayko, Ondrej Palat ja Tyler Johnson. lue lisää

Kaupat tuli: Filppulan ja Streitin kaupittelussa kaikki voittivat

NHL | 6.3.2017 14:00
Lightning tarvitsi tilaa palkkakattoonsa. Penguins tarvitsi vahvistusta puolustukseensa. Flyers nappasi kaupan parhaan pelaajan. Kolmen joukkueen välisessä kaupanteossa kaikki kuitenkin onnistuivat. lue lisää

Penguins ja Flyers jälleen ulkojäille

NHL | 20.11.2017 15:28
NHL ilmoitti ulkopeleille tulevan jatkoa, kun Philadelphia Flyers ja Pittsburgh Penguins pelaavat vastakkain Stadium Seriesin ottelussa helmikuussa 2019. lue lisää

NHL:n tehokkaimmat hyökkäyskalustot: Valta on vaihtunut sentterikaksikoiden välillä

NHL | 4.10.2017 11:30
Ei ole yllätys, että kaksi peräkkäistä mestaruutta voittanut Pittsburgh Penguins luottaa yhä terävään hyökkäyspeliin. Vastaavalla strategialla operoi myös Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin johtama Edmonton Oilers, jossa suomalaishyökkääjiltä odotetaan petrausta viime kaudesta. Viihdyttävät torontolaisnuoret ovat jälleen vuoden vanhempia ja astetta nälkäisempiä. lue lisää

NHL:n laajennusvaraukset 1967: Maalivahdit tähtiroolissa

NHL | 13.6.2017 14:00
NHL on laajentunut vuosien saatossa moneen otteseen. Ennen Vegas Golden Knightsin laajennusvaraustilaisuutta Jatkoaika käy läpi aikaisempia laajennusvaraustilaisuuksia. Ensimmäisenä on vuosi 1967. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Karri Rämö

Jokerit #31 L mv
s. 1986 Asikkala
190CM / 94KG
SOPIMUS: 2018 (2019)
VARAUS: 2004 Tampa Bay Lightning 6. kierros #191