Suora Yhteys: NHL:ssä tosipelit käyntiin – korjaako Mikko Koivu valmentajansa maineen?

NHL / Artikkeli
Alex Pietrangelon St. Louis oli Mikko Koivun Minnesotaa jäljessä, mutta kaivoi silti voiton sarjan avausottelusta.
Kuva © Getty Images
Pitkä runkosarja jäi nyt taakse, ja NHL:n pudotuspelit ovat jo käynnissä. Viikonloppuna Stanley Cup -jahtia voi seurailla parhaaseen katseluaikaan kahden ottelun voimin. Otteluista ei puutu myöskään sinivalkoisia värejä.

NHL:n pudotuspelit pyörähtivät kuluvalla viikolla käyntiin, eikä suuria yllätyksiä avausotteluissa nähty. Monesta sarjasta odotetaan tasaista, ja heti avausyön viidestä ottelusta kaksi venyi jatkoajalle.

Niistä toisessa edes runkosarjan pistepörssin voittanut Connor McDavid ei pystynyt johtamaan Edmonton Oilersia voittoon viime kaudella Stanley Cupin finaaleissa pelannutta San Jose Sharksia vastaan. Ottelussa pisteille pääsi myös Sharksin Joonas Donskoi, joka syötti joukkueensa avausmaalin ylivoimalla.

  • Ottawa
  • La 15.4.klo 22.00
  • Boston

Boston Bruins nappasi ensimmäisen kiinnityksensä jatkopaikkaan päihittämällä ottelusarjan avausottelussa Ottawa Senatorsin lukemin 2−1.

Lauantaina Tuukka Raskin Boston lähtee hakemaan toista vierasvoittoa suomalaisittain mainioon aikaan. Ottawan riveissä Jyrki Jokipakka on jäänyt kirjaimellisesti katsojan rooliin, kun paikkaa pelaavassa kokoonpanossa ei tunnu irtoavan.

Miten uskot pudotuspelisarjan menevän, NHL-asiantuntijamme Sami Koljonen? Ketkä ovat ottelusarjan ratkaisupelaajia?

Sami Koljonen: Boston on parantanut viime viikkoina peliään kuin se kuuluisa sika juoksuaan. Joukkue on löytänyt mainion vireen, ja samaan aikaan Rask on pistänyt luukut kiinni. Ottawa hallitsi sarjan avausottelua pitkiä jaksoja, mutta pidemmässä juoksussa en usko Senatorsilla olevan suuria mahdollisuuksia yllättää kokeneempaa, kovavireisempää ja pelaajamateriaaliltaan parempaa Bostonia.

Yksi avainnimistä sarjassa on luonnollisesti Ottawa-vahti Craig Anderson. Jos kokenut jenkkivahti seisoo päällään, antaa hän joukkueelleen yllätysmahdollisuuden. Andersonin lisäksi tietysti Erik Karlssonin on noustava ratkaisijarooliin. Haluan myös nostaa esiin Bobby Ryanin nimen. Yhdysvaltalainen pelasi uransa heikoimman NHL-runkosarjan, mutta potentiaalia on parantaa. Ryan iski avausottelussa joukkueensa ainoan maalin. Lisää soisi tulevan, jos Ottawa mielii jatkoon.

Boston tietysti toivoo, että runkosarjassa loistaneen (ja hölmöilleen) Brad Marchandin vire saa jatkoa. Avausottelun voittomaalin iskeminen lupaa hyvää. Joukkue kuitenkin kaipaisi viimeistelypäähän leveyttä, joten myös esimerkiksi siirtorajahankinta Drew Staffordin ja kesähankinta David Backesin olisi hyvä saada tehoja.

  • Minnesota
  • Su 16.4.klo 22.00
  • St. Louis

Runkosarjan alkupuoliskolla loistanut Minnesota Wild sukelsi pahasti runkosarjan lopulla, ja St. Louis Blues nappasi ottelusarjan ensimmäisestä pelistä jatkoajan jälkeen 2−1-voiton.

Ottelusarjan kolmas kohtaaminen tulee Viasatilta suomeksi selostettuna ja tietysti suorana. Puoli tuntia ennen ottelun alkua alkaa studio-osuus, jossa Iiro Harjulan vieraina ovat NHL:n pudotuspeleistäkin omakohtaista kokemusta hankkineet Ville Nieminen ja Ossi Väänänen.

Vieläkö Mikko Koivun, Mikael Granlundin ja Erik Haulan Minnesotalla riittää puhtia, vai sammuttaako Jori Lehterän St. Louis Wildin valot nopeasti, Sami Koljonen?

SK: Puhtia riittänee, ensimmäisessäkin ottelussa Wild pelasi mallikkaasti ja hallitsi ottelua. Siitä kertoo jo laukausmäärät: Blues-vahti Jake Allen torjui jäätävät 51 kertaa, ja Minnesota-kollega Devan Dubnyk selvisi alle puolet vähemmällä.

Wild teki runkosarjassa kaikista joukkueista toiseksi eniten maaleja, joten uskon maalihanojen vielä aukeavan pudotuspeleissäkin.

Minnesotan päävalmentaja Bruce Boudreaulla on maine valmentajana, joka menestyy runkosarjassa, muttei pudotuspeleissä. Maine on toki historian saatossa ansaittu, mutta toisaalta Wild on hyvin erityyppinen joukkue kuin Washington Capitals tai Anaheim Ducks Boudreaun aikana.

Boudreau tykkää antaa kärkipelaajilleen vapauksia, mikä joukkuepeliä korostavissa pudotuspeleissä kostautui, kun Aleksander Ovetškinin ja Corey Perryn tapaiset pelaajat alkoivat sooloilla. Minnesotan kärkipelaajat Mikko Koivun johdolla ovat kuitenkin nimenomaan joukkuetta ja joukkuehenkeä rakentavia pelaajia, eivät rikkovia.

Joka tapauksessa Minnesotan ja St. Louisin sarjasta tulee melko todennäköisesti kuuden tai seitsemän ottelun taisto, joka voi kääntyä kummalle vain. Nyt Boudreaulla on Koivun johdolla erinomaiset mahdollisuudet vapautua maineensa vankilasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle