Suora Yhteys: Pekka Rinne vai Sidney Crosby? – Tähtikaksikko tiivistää Stanley Cupin finaalit

NHL / Artikkeli
Pekka Rinne on valokeilassa, kun Predators saalistaa voittoja Pittsburghista.
Kuva © Getty Images
Stanley Cupin finaalit starttaavat tiistain vastaisena yönä Nashville Predatorsin ja Pittsburgh Penguinsin välillä. Pekka Rinne on paljon vartijana, kun Sidney Crosby janoaa toista peräkkäistä Stanley Cupiaan ja Conn Smythe Trophyaan.

Lähtökohdat Stanley Cupin finaaleihin lähdettäessä ovat kutkuttavat. Vastakkain ovat hallitseva mestari, kestosuosikki Pittsburgh Penguins ja finaaliensikertalainen Nashville Predators.

Penguinsin suurimmat tähdet löytyvät hyökkäyksestä Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin johdolla, kun taas Predatorsin kärkinimet löytyvät peräpäästä etunenässä Pekka Rinteen, Roman Josin ja P.K. Subbanin muodossa.

  • Pittsburgh
  • Ti 30.5.klo 3.00
  • Nashville
  • Pittsburgh
  • To 1.6.klo 3.00
  • Nashville
  • Nashville
  • Su 4.6.klo 3.00
  • Pittsburgh

Crosby ja Rinne tiivistävätkin hyvin finaalien hengen. Penguins ja Crosby ovat kokeneita menestyjiä, jotka viihtyvät kiekon kanssa, kun taas omassa päässä loistavat Rinne ja Predators ovat jopa aliarvostettuja.

NHL-asiantuntijamme Sami Koljonen pohtii, mitkä asiat puoltavat Crosbyn Conn Smythe Trophya ja Penguinsin Stanley Cup -juhlia ja mitkä Pekka Rinteen palkintokaapin täydentymistä ja Predatorsin mestaruutta.

Sami Koljonen: Puolustus on ehdottomasti Predatorsin vahvuus. Sitä sen täytyykin olla, koska hyökkäyksestä ei Filip Forsbergin takaa juuri vetureita Ryan Johansenin loukkaannuttua löydy. Pudotuspelien pistepörssin 20 kärkeen mainitun kaksikon lisäksi on murtaunut joukkueesta vain puolustaja Ryan Ellis. Predators on kuitenkin viimeistellyt mukavasti maaleja ja onnistunut leveällä rintamalla. Saman on jatkuttava finaaleissakin.

Penguinsilla taas oma pää voi osoittautua Akilleen kantapääksi. Tähtiaines puuttuu, kun huippunimi Kris Letangin kausi on ohi. Joukkue on kuitenkin vahvalla yhteispelillä ja tasonnostoilla onnistunut hoitamaan ruudun mallikkaasti, vähän kuin Predators hyökkäyksensä kanssa.

Etenkin Olli Määttä ja Trevor Daley ovat nousseet avainrooliin joukkueen puolustuksessa.

Ylipäätään loukkaantumiset ovat tehneet Penguinsin matkasta finaaleihin vaikeaa. Joukkue on varmasti tällä hetkellä henkisesti vahva selätettyään ongelmat toisensa jälkeen. Henkinen kantti ja kokemus kantanevat joukkuetta finaaleissakin.

Vaikka Jevgeni Malkin on ollut Penguinsin paras pistemies tämän kevään pudotuspeleissä, on Sidney Crosby jälleen ollut joukkueensa tärkein pelaaja aina kriittisimmillä hetkillä. Crosby pelasi kevään tähän mennessä parhaan pudotuspelisarjansa idän finaaleissa Ottawa Senatorsia vastaan. Penguins-kapteeni tunnetaan muutenkin pelaajana, joka nousee tärkeimmässä paikassa esiin. Voi siis olla varma, että finaaleissa Crosby on ratkomassa otteluja.

Kanadalaiskapteenin merkitys joukkueelle on enemmänkin kuin pelkät pisteet, sillä tähtisentteri on vahva johtaja ja armoitettu joukkuepelaaja.

Kuva © Getty Images

Pekka Rinne taas on suurin syy sille, miksi Nashville Predators ylipäätään pelaa ensimmäistä kertaa historiassaan Stanley Cupin finaaleissa.

Suomalaisvahtia arvostetaan Nashvillessa niin joukkueessa kuin sen ulkopuolellakin, ja Predators haluaa voittaa Rinteenkin vuoksi. 34-vuotiaalla veskarilla ei liian montaa tilaisuutta mestaruuteen tule enää.

Rinne voi maalillaan voittaa yksittäisiä otteluita pelkästään henkilökohtaisilla suorituksillaan, kuten esimerkiksi Ducks-sarjan kuudennessa pelissä, jossa Rinne torjui 31 kertaa päästäen vain yhden kiekon taakseen. Vaikka Penguins voittaisi mestaruuden, on täysin mahdollista, että Rinne nappaisi silti pudotuspelien parhaalle pelaavalle jaettavan Conn Smythe Trophyn.

Suomalaisvahti on lukko, joka antaa myös esimerkiksi rohkeasti pelaavalle Subbanille mahdollisuuden ottaa riskejä kiekon kanssa, kun tähtipakki tietää, että takana on lukko, joka pystyy tiukan paikan tullessa venymään pelastukseen.

Historian valossa nimenomaan Penguins on ollut Rinteelle paha vastustaja joukkueiden runkosarjakohtaamisissa, mutta historia on historiaa, suomalaisvahtia tuskin menneet tapahtumat kiinnostavat.

Anaheim Ducksia vastaan Rinteelle sattui yksi huono ottelu, mutta seuraavaan kempeleläinen palasi entistä vahvempana. Rinteen henkistä kanttia on vuosien saatossa kyseenalaistettu, mutta tämän kevään jälkeen sitä tuskin tarvitsee enää tehdä.

» Lähetä palautetta toimitukselle