NHL:n kovin jätkä ja suuren kokoluokan ihme

NHL / Artikkeli
Tämän miehen paluuta odottaa Tampan lisäksi koko jääkiekkoileva maailma.
Kuva © Getty Images
Sotšin kisat lähestyvät, mutta NHL:ää pelataan vielä viikon verran. Pöydällä tänään Steven Stamkosin lisäksi Ryan Miller useampaankin kertaan.

Sotšin kisojen lähestyessä Viasatin kauhukaksikko Esko Seppänen ja Antti Mäkinen ovat silti edelleen tiiviisti NHL-tunnelmissa. Mukana menossa ovat myös Jatkoajasta päätoimittaja Antti Wennström sekä Miika Arponen.

Oletko eri mieltä vai samaa mieltä? Rohkaise mielesi ja kerro mielipiteesi sähköpostitse, Facebookissa, Jatkoajan tai Viasatin Twitteriin tai Viasatin osiossa Jatkoajassa.

Wild Minnesota Wild 05.02.2014
03.05
Tampa Bay Lightning Lightning

Mäkinen: Mikael Granlund on tätä rustaillessa viiden ottelun pisteputkessa. Haluan nostaa esiin hänen kesäkautensa. Granlund lopetti kaiken oheishössötyksen elämässään, ja fokusoitui ainoastaan siihen, että hän on valmis NHL-kaukaloihin. Harjoittelu, ravinto, lepo, huolto, mentaalivalmennus ja kaikki muukin oli täydellisyyteen asti hiottua.

Nyt niitä tuloksia kerätään naamataulu hymyssä. Granlund on pelannut viime ajat todella vakuuttavasti, ja hän on nostanut Minnesotan pelillisesti uudelle tasolle. Hän ei voita otteluita yksin, mutta tekee tällä hetkellä ainoastaan voittavia ratkaisuja kaukalossa. Granlund on aina ollut älykäs pelaaja. Nyt hänen kroppansa kirjoittaa samaa tarinaa. Kaikki palautuu viime kesään, ja siihen, miten palavalla tavalla Granlund halusi koulia itsestään huippu-urheilijan.

Seppänen: Marraskuun 11. päivä muistetaan Tampan leirissä pitkään. Steven Stamkos loukkaantui tuolloin ottelussa Bostonia vastaan. Taistelija yritti nousta tolpilleen katkenneella jalalla, mutta kroppa antoi periksi. Ja nyt tämä sama pelaaja on palaamassa kaukaloihin. Lightning on pelannut sanalla sanoen fantastisen kauden, ja tovin kuluttua se saa johtajansa takaisin riviin. Tarkalleen ottaen Stamkosin paluuta odotetaan lauantaille.

Olin satavarma, että Tampan pudotuspelihaaveet katkesivat samassa napsauksessa Stamkosin kintun kanssa, mutta niin vain tämä salamapartio porskuttaa. Pelaajat nauttivat vastuusta ja he uskaltavat luoda kentällä jotakin uutta jatkuvalla syötöllä. Lightning on erittäin arvaamaton joukkue, eikä kyseinen elementti toimi läheskään aina positiivisella tavalla.

Wennström: Minnesota Wild on mukava jokerikortti siirtotakarajan lähestyessä. Uskon, että seurassa ei epäröidä taaskaan pyöräyttää pientä kauppaa kehiin. Viime vuosina pelaajia on liikkunut kiitettävästi, eikä ainakaan pahoja huteja ole tullut. Päinvastoin.

Darcy Kuemper ja Josh Hardingin kunto ovat avainasemassa siihen, liittyykö Wild tosissaan kilpaan Ryan Millerista. Kuten aiemmin todettu, Niklas Bäckströmin ura Wildissa vetää viimeistä kauttaan. Epäilen tätä, koska Sabresin kaipaamia palasia (nuoria pelaajia) Wildilla ei ole liiaksi asti.

Arponen: Koko NHL:n tehokkain pelaaja viimeisen viiden ottelun ajalta pelaa Lightningissa. Ei, hän ei ole Martin St. Louis. Stamkoskaan ei ole vielä tehnyt paluuta. Valtteri Filppulakaan ei ole ollut kokoonpanossa. Oikea vastaus kysymyksettömään arvoitukseeni on ruotsalaispuolustaja Victor Hedman, jolla on mainitulla viiden ottelun ajan jaksolla tehtynä tehopisteet 1+9.

Kyllä. Sama mies, joka ei mahtunut Pär Mårtsin papereissa edes Ruotsin olympiajoukkueen varamieslistalle. 23-vuotias Hedman on pelaamassa nykytahdilla yli 60 tehopisteen kautta, pelisilmää ja käsiä siis löytyy. Tähän kun ynnätään mukaan 198-senttinen ja 105-kiloinen varsi, saadaan lähes täydellinen puolustaja.

Brian Lawton ei turhaan varannut Hedmania kesällä 2009 koko varaustilaisuuden toisena nimenä ennen Matt DucheneaEvander Kanea ja Oliver Ekman-Larssonia. Hän tiesi, mitä teki.

Ducks Anaheim Ducks 06.02.2014
05.05
Chicago Blackhawks Blackhawks

Mäkinen: Lännen suuri ottelu. Mukana hyvin todennäköinen finalisti ensi kesälle. Nyt pitää ymmärtää, miten paljon tässä matsissa on itseluottamusta jaossa. Pelaajat pääsevät tämän viikon jälkeen lepäämään olympiatauon ajaksi. Kun otat lännen herruuden mukaan, ja pääset lataamaan akkujasi, olet keväällä todella motivoitunut pelaaja tosipeleihin.

Anaheim on edelleen sarjan paras kotijoukkue, mutta Chicago tietää, että sen on kyettävä voittamaan myös Kaliforniassa. Odotan, että tästä ottelusta tulee eturivin tähtipelaajien keskinäinen näytös. Kaikki saadaan käyntiin siitä hetkestä, kun Ryan Getzlaf kumartuu aloitukseen Jonathan Toewsia vastaan.

Seppänen: Blackhawks selätti Ducksin tammikuun huippukohtaamisessa lukemin 4-2. Lukemat peräti mairittelevat Anaheimia. Chicago oli kaikilla pelaamisen osa-alueilla peräti tylyn ylivoimaisessa iskussa. Ankat pääsivät lystiin mukaan vasta kolmannessa erässä, mutta toisaalta juna oli jo siinä vaiheessa mennyt.

Chicago saapui tuolloin otteluun todella kylmin elkein. Pelinopeutta, suoraviivaisuutta, aggressiivisuutta ja nopeita kääntöjä. Ducks kaatui vieraissa yllättävänkin helposti. Nyt on aika lyödä uudenlainen statement pöytään. Lähden kuitenkin siitä liikenteeseen, että Chicagon nopeus on myrkkyä rauhallisemman pelitempon isäntäporukalle.

Wennström: Anaheim Ducks tarvitsee yhden puolustajan lisää. Vaikka Suomessa murehditaan sitä, että Sami Vatasen tasoinen pelaaja tippuu farmiin, on muistettava lähestyvät pudotuspelit ja roolitus. Minun silmääni Ducks kaipaa yhtä tasapainottavaa puolustajaa, jota voi peluuttaa vartioivassa 0-0-roolissa.

Blackhawksilla sellaisia ovat esimerkiksi Niklas Hjalmarsson ja Johnny Oduya. Aivan niin, herättää pudotuspeleissä, vaikkapa maalin johtoasemassa viimeisellä minuutilla, hieman enemmän luottamusta kuin Vatanen ja Lovejoy.

Arponen:  Blackhawks-fanit kokivat lauantaina kauhunhetkiä, kun Toews ajautui kovaa vauhtia päin maalitolppaa ja poistui penkille olkavarttaan pidellen. Onneksi timanttiin ei tule naarmuja, ja Toews palasi kehiin jo alle parin minuutin kuluttua.

Blues St. Louis Blues 07.02.2014
03.05
Boston Bruins Bruins

Mäkinen: Blues on mielenkiintoisen spekulaation keskellä. Joukkueesta löytyy kaksi laadukasta maalivahtia. Mutta silti seuran toimiston kerrotaan olevan kiinnostunut Buffalon Ryan Milleristä, joka on eittämättä yksi liigan parhaista veskareista.

Miten tämä kaikki näkyy Bluesin pelaamisessa? Epävarmuutena, itseluottamuksen puutostilana ja hapuiluna puolustusalueella. Tämä oli kenties hieman rajusti todettu voittavasta huippujoukkueesta, mutta kun puhutaan Stanley Cupin voittajaehdokkaasta, ei rimaa voi hinata senttiäkään alemmas. Bluesin pitää saavuttaa tasapainoinen tilanne joukkueensa sisälle välittömästi.

Seppänen: Alexander Steen oli alkukauden kuumin nimi NHL:ssä. Maalipörssin kärkinimi, suurien voittomaalien mies. Nyt onkin ollut sitten hiukan hiljaisempaa. Steen teki massiivisen jatkosopimuksen, mikäli oli häneltä enemmän kuin fiksu peliliike. Hän on iskenyt viimeisessä yhdeksässä ottelussaan ainoastaan 2 maalia, ja kukkaan puhjenneen puolikonkarin otteissa on alkanut esiintyä peräti orastavaa pakottamista. Tämä on huippumatsi, jossa Steenin on syytä nousta omalle tasolleen, sillä muuten lännen kärkikaksikko ottaa liikaa etumatkaa sinipaitoihin nähden.

Wennström: Palataanpa aiheeseen "Ryan Miller". Myös St. Louis on kiinnostunut kyseisestä maalivahdista. Minun papereissani Blues nousisi kertaheitolla Blackhawksin ykköshaastajaksi läntisessä konferenssissa, mikäli se parantaisi näin kovalla hankinnalla maalivahtiosastoaan.

Mikä tekee Milleristä niin hyvän? Mieshän pelaa Sabresissa. Noh, riittää kun katsoo kuinka rauhallinen kyseinen maalivahti on. Kun kaiken tekee hyvin, näyttää homma helpolta. Uskooko joku oikeasti, että Blues voisi voittaa Stanley Cupin Brian Elliott tai Jaroslav Halak maalissaan?

Arponen: Kuten päätoimittaja Wennström edellä ansiokkaasti toteaa, on St. Louisin cup-unelman tiellä lievä maalivahtiongelma, tai sanotaan nyt maalivahtiepävarmuus. Sekä Halak että Elliott ovat NHL:ssä hyvän tason maalivahteja. Kumpikin voisi toimia ykkösvahdin roolissa, ja tarjota joukkueelle joka ilta mahdollisuuden voittaa. Mutta Stanley Cupin finaalit ovat aivan eri asia.

Halakilla on hyviä pudotuspelinäyttöjä oikeastaan vain keväältä 2010, jolloin hän johdatti Canadiensin yllätyksellisesti konferenssifinaaleihin asti. Konferenssifinaaleista on vain vielä kaksi ottelusarjaa voitettavana, että saa kannun käsivarsilleen. Ja ne ovat jääkiekon vaikeimmat kaksi ottelusarjaa.

Hurricanes Carolina Hurricanes 08.02.2014
02.05
Florida Panthers Panthers

Mäkinen: Carolina on saanut kritiikkiäni osakseen läpi vuosien. Nyt on syytä ottaa hattu kouraan ja kumartaa hurrikaanin suuntaan. Laadukasta, rauhallista, älykästä jääkiekkoa, joka tuottaa pisteitä kiitettävällä tahdilla. En olisi uskonut kuukausi sitten, että Kirk Mullerin ryhmää nähdään idän playoff-taistelussa. Mutta siellä se vain louhii itseään jatkuvasti ylemmäs.

Yksi merkittävimmistä tekijöistä nousussa on Tuukka Raskin entinen kakkosmaalivahti, Anton Hudobin. Hän napsii tällä hetkellä mustaa kiinni ja W-merkintöjä tilastoihinsa. Enkä voi olla mainitsematta Eric Staalin merkitystä joukkueelleen. Carolina pelaa juuri sillä tavalla kuin kertaalleen uloskirjoitetun jengin pitääkin pelata.

Seppänen: Sean Bergenheim on mielenkiintoinen mysteeri. Hän on kiekollisena todella suoraviivainen ja aggressiivinen. Hän ampuu jokaisesta kulmasta, ja hänen vetonsa tuottavat kiitettävän määrän paluukiekkoja. Miten on mahdollista, että Bergenheimilla on tilillään vain kuusi syöttöpistettä. Tämä on tilasto, jota en voi uskoa lainkaan todeksi, kun katson Bergenheimin pelaamista koko kauden mitassa.

Tämä johtuu yksinkertaisesta syystä: Siitä, että pantteriperhe ei osaa maalineduspelaamisen jaloa taitoa. Tämä myös pitää heidät isossa kuvassa selkeästi takamatkalla idän isoihin nähden.

Wennström: Tomas Fleischmann on nyt vaikeuksissa. Kahden edellisen Panthers-kauden paras pistemies on osunut vain kerran viimeisimmän 33 matsinsa aikana. Maple Leafsia vastaan mies oli penkillä ja pettynyt.

Sähäkän laiturin on viimeistään olympiatauon aikana kerättävä itsensä, sillä tämä joukkue jos joku kaipaa vähän maalintekosytykettä. Kyseessä on parhaimmillaan erittäin sähäkkä ja viihdyttävä hyökkäysalueen pörrääjä.

Arponen: Cam Ward käväisi AHL:ssä Charlotte Checkersin riveissä pelaamassa pari kuntouttavaa ottelua loukkaantumisensa jälkeen. Päävalmentaja Muller kommentoi asiaa Wardin palattua Hurricanesin riveihin näin:

- Hän kävi siellä vain kuntoutuakseen. Nyt meidän täytyy päättää, kuka on se maalivahti, joka antaa meille mahdollisuuden voittaa seuraavan ottelun.

Oikeasti Mullerin mielessä liikkunee enemmänkin se, kuinka Wardin 37,8 miljoonan dollarin sopimus pakottaa hänet laittamaan kanadalaisvahdin tolppien väliin Hudobinin sijaan - vaikka Hudobin selvästi on tällä hetkellä joukkueen paras maalivahti.

Blues St. Louis Blues 08.02.2014
21.05
Winnipeg Jets Jets

 

Mäkinen: Valmentajan vaihtamisesta puhutaan kerta toisensa jälkeen pitkään. Mutta katsokaahan Bluesin ja Jetsin tilastoja viimeisimmän koutsivaihdoksen jälkeen. Tilastot ovat vastaansanomattomia. Paul Maurice on voittanut tätä kirjoittaessa kymmenestä ottelustaan kahdeksan. Se on kova saldo Jetsin peräsimessä keneltä tahansa. Maurice on yksinkertaistanut peruspelaamista, ja se on riittänyt toivottuun muutokseen.

Seppänen: Olen pohtinut jo tovin, löytyykö NHL:stä yhtäkään kuivempaa joukkuetta kuin Winnipeg Jets. Ei löydy. Peruspuurtamista, taistelua, junnuvirheitä ja nihkeitä tappioita. Jets pelaa nähdäkseni aivan samalla tavalla kuin alkukaudesta, mutta nyt se vain kykenee kääntämään ratkaisevat hetket voitoksi. Tämä ei ole pysyvä asiantila, vaan Jets palaa arkeen viimeistään olympiatauon jälkeen. Mauricesta huolimatta.

Wennström: Minusta on edelleen härskiä, että Paul Maurice peluuttaa Dustin Byfuglienia hyökkääjänä. Pelipaikka on miehelle tuttu jo Blackhawks-ajoilta, mutta itse pitäisi Buffyn lestissään. Näyttää sitäpaitsi siltä, että Byfuglien saa ainakin pisteitä enemmän aikaan puolustajana. Fanit eivät tykkää virheistä, mutta niiden vastapainoksi Byfuglien saa aina enemmän aikaan vastustajan päähän.

Arponen: Olli Jokisella on menossa vähän heikompi jakso. Lievästi sanottuna. Edelliset kahdeksan ottelua ovat tuottaneet OJ:lle tilastoihin pyöreät pistelukemat 0+0.

Herätys, Olli! Sotši tulee!

Olympiatilastoknoppi: jos Torinon ja Vancouverin kisat lasketaan yhteen, Jokinen johtaa mainitun tilaston maalipörssiä.

Maple Leafs Toronto Maple Leafs 09.02.2014
01.05
Vancouver Canucks Canucks

Mäkinen: Nämä ovat suuria otteluita Kanadan sisällä. Juuri ennen Sotšin taukoa. Lauantain alkuilta, Hockey Night In Canada ja tällainen ottelu. Tilanteesta tekee suolaisen sekin, että Torontossa on alettu vihata Canucksia entistä voimakkaammin. Olisi tyhmyyttä odottaa mitään muuta kuin huipputempoista jääkiekkoa. Kaikki jätetään kaukaloon, sillä tämän jälkeen pelaajilla – tai ainakin suurimmalla osalla heistä – on aikaa nuolla haavojaan. Pöytä on katettu huippuviihteelle.

Seppänen: Vancouver on tällä haavaa yksi NHL:n heikoimmista joukkueista. Pelaamisessa on oudoksuttava näennäissuorittamisen viitekehys mukana. Ollaan ikään kuin tuntipalkalla hommissa, mutta rukkasia ei tohdita vetää kätösiin. Se näkyy suorassa suhteessa voittosarakkeessa, ja tällä menolla John Tortorellan joukkue putoaa playoff-viivan väärälle puolelle. Ja siitäkös se vasta meteli nousisi Kanadan kiekkohullussa rannikkokylässä.

Wennström: Raphael Diaz oli Canucksille mainio hankinta. Pienessä loukkaantumiskurimuksessa oleva Canucks-pakisto kaipaa hieman kiekollisuutta lisää. Diaz antaa mukavasti vaihtoehdon myös ylivoimapeliin.

Diazin kaupanneella Canadiensilla miehelle käyttöä ei enää ollut, sillä ylivoimalla häärivät Montrealissa Andrei Markov ja P.K. Subban. Diaz on mainiosti kiekkoa liikuttava sveitsiläinen, joka nostaa Canucks-pakiston osakkeita reippaasti.

Arponen: Henrik Sedin on ollut loukkaantumisen vuoksi sivussa pelikentiltä nyt kuuden ottelun ajan. Ai että mitäkö kuuluu velipoika Danielille? Hänellä on menossa viiden ottelun pisteetön putki. Onneksi Henrik on palaamassa kaukaloon, niin Danielkin saa jälleen juonen päästä kiinni.

Hellyyttävää, kuinka riippuvaisia kaksoset ovatkaan toisistaan. Ja kuinka samanlaisia he ovat.

NHL-VIIKON TIMANTTI

Mäkinen: Anaheimin ja Chicagon matsi tuo jo tietyn playoff-hengen kotisohville läpi Suomen. Ja kaikki tämä vielä aamuyöstä. Siinä on tiettyä taikaa, kun pääsee selostamaan huippumatsin kellonaikaan, jolloin postinkantajat lopettelevat työvuorojaan.

Seppänen: Odotan melko paljon sitä, miten merkittävästi Sotšin läsnäolo vaikuttaa. Jättääkö joku menemättä ison taklauksen alle? Jättääkö joku hyppäämättä kiekon eteen? On mielenkiintoista nähdä, miten kaikkien aikojen turnaus vaikuttaa pelaajien henkiseen puoleen.

Wennström: Sotšin vaikutus voimasuhteisiin kiinnostaa. Osa pelaajista on lässähtänyt ennen turnausta, osa kadottaa vireensä siellä. Tämä antaa myös hyvää aikaa miettiä pelaajakauppoja. Tauon jälkeen alkaa siirtoja taas tippua, oletteko valmiina?

Arponen: Läpimurtokauttaan pelaavalla Gustav Nyquistilla oli ihan kiva viikonloppu. Sunnuntaina uran ensimmäinen hattutemppu ja kruunuksi vielä syöttöpiste, ja maanantaina puhelu Mårtsilta: tervetuloa sittenkin Sotšiin. Olisi kai se huonomminkin voinut mennä.

» Lähetä palautetta toimitukselle