Jussi Jokinen on hiipinyt varkain NHL:n kovimpien ratkaisijoiden joukkoon

NHL / Artikkeli
Jussi Jokinen on ollut myrkkyä Henrik Lundqvistille tässä ottelusarjassa.
Kuva © Getty Images
Mistä Marc-André Fleuryn kevätvire kumpuaa? Onko P.K. Subban kesällä tuore Conn Smythe -voittaja? Entä onko Jussi Jokinen joukkueelleen jopa tärkeämpi kuin Jevgeni Malkin tai Sidney Crosby?

Konferenssifinalisteja ratkotaan aivan lähipäivinä ja pelit taalakaukaloissa vain kovenevat. Samaan tahtiin kovenee haaste myös Viasatin viikkokatsauksessa, jossa viikon kuumimmat NHL-puheenaiheet ruotivat läpi Antti Mäkinen, Esko Seppänen sekä Jatkoajan edustajana Miika Arponen.

Viasatin Facebook ja Twitter päivittävät otteluvalintoja jatkuvalla syötöllä läpi kevään. Parhaat poimitaan päältä, ja Viasatin muut kanavat näyttävät likimain kaikki matsit illasta toiseen. Kommentoi viikkopakettia Twitterissä hashtagilla #ValitseViasat tai #NHLfi.

Tämä artikkeli käsittelee itäistä konferenssia. Läntisen konferenssit kuumat perunat syödään puolestaan täällä.

Bruins Boston Bruins Otteluvoitot
1-2
Montreal Canadiens Canadiens

Onko PK Subban tällä hetkellä kiinni Conn Smythe Trohpyssa?

Mäkinen: Anze Kopitarin ja parin maalivahdin ohella ainoa varteenotettava tekijä. Pelaa joukkueelleen. On pelannut urallaan paljon omaa säkkiinsä. Nyt nähdään, miten hieno pelaaja tämä ristiriitainen yksilö on.

Seppänen: Korpeaa jo valmiiksi tuleva rotukeskustelu, mikäli Subban valitaan kevään parhaaksi pelaajaksi. Että kuinka NHL haluaa nostaa hänet esiin. Että kuinka yritetään tehdä hänestä lätkäkenttien Jackie Robinson. Näillä asioilla ei ole mitään tekemistä sen faktan kanssa, että Subban ansaitsee pokaalinsa puhtaasti pelillisin ansioin. Katsokaa, miten punaisten kotinavetta suorastaan sykkii, kun Subban on kentällä. Hänellä on se kyky – se elementti, joka muuntaa urheilun huippuviihteeksi.

Arponen: Jos Canadiens kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti marssii nostelemaan pystiä, on Subban erittäin vahva ehdokas ottamaan vastaan Conn Smythe. Hän on mielialapelaaja, ja tällä hetkellä mielialana on voittaminen. Ja se näkyy tulostaululla.

Onko Carey Price sittenkin keskinäisessä selvittelyssä Tuukka Raskia parempi?

Mäkinen: Tästä väännöstä tulee vielä vuosien saatossa eeppinen. Juuri nyt Price istuu kuskin pallilla. Mutta niin on moni muukin poika ollut hetken verran sieltä täältä Raskin edellä. Savonlinnan sankari ei ole lyönyt vielä viimeistä sanaansa pirttipöytään.

Seppänen: Price johtaa kolmannen ottelunsa ansiosta. Siinä hän kivipesi Raskin. #TUUKKATIME ei ollut heikko tai epävarma, mutta se ei ottanut yhtäkään isoa koppia. Montreal räppäsi tekopaikoista kiekon nuottaan, kun taas Bruins-pelaajat jätettiin henkiseen kylmiöön ykkössektoriin. Price is right – mutta vain tällä hetkellä.

Arponen: Tilanne on 2-1 Pricen hyväksi, mutta pelihän on paras seitsemästä. Molemmat ovat NHL:n aivan eturivin maalivahteja, enkä usko tämän sarjan ratkeavan tolppien välissä.

Kuinka merkittävä Canadiensin kotietu itse asiassa onkaan?

Mäkinen: Maailman hienoin paikka pelata jääkiekkoa. Tähän ei liene tarpeellista sanoa muuta.

Seppänen: Bruins on keitetty kaikissa liemissä 2000-luvun puolella. Mutta näittekö, miten isoillakin pojilla alkoi pitkän kalsarin puntti vapista, kun Centre Bellin avajaisseremonia oli lopuillaan? Kotietu on tässä tapauksessa mittaamattoman arvokas. Ja se on myös syy, miksi Habs etenee jatkoon.

Arponen: Se on yksi iso syy siihen, miksi Canadiensilla on täydet mahdollisuudet marssia idän konferenssifinaaliin.

Penguins Pittsburgh Penguins Otteluvoitot
2-1
New York Rangers Rangers

Kolme kirjainta: M A F. Sana on vapaa.

Mäkinen: Kun tarttuu, niin se tarttuu. Ylärimat, pakkien jalat, mailat, kaikki ovat puolellasi. Kuuma on kuumaa, eikä flow’lle näy loppua. Juuri tästä syystä NHL-ennustaminen on maailman vaikein pesti. Fleury pelaa parasta lätkäänsä sitten iglun mestaruusvuoden.

Seppänen: Vastaan kolmella kirjaimella takaisin: WTF? Eihän tämän näin pitänyt mennä, että päälläänseisontaa harjoitetaan pingviinien uurnalla. MAF ei ole torjunut vain nollapelejä, vaan hän on suorastaan teurastanut Rangers-hyökkääjät. Katsokaa nyt vaikkapa Rick Nashin olemusta maalintekopaikassa. Marc-Andre omistaa hänen sielunsa. Hatunnosto NHL:n parjatuimmalle kevätmolarille.

Arponen: Marc-André Fleury on ollut tulokaskaudestaan lähtien yksi NHL:n eliittivahdeista. Hänellä on myös ykkösmaalivahdeista eniten Stanley Cup -voittoja samalta ajalta. Aivan, kukaan muukaan ei ole samalla aikavälillä nostellut pyttyä kahdesti. Flowerin itseluottamus oli pari kevättä kadoksissa, mutta nyt se on kaivettu jostakin takaisin. Ja itseluottamus on suurin syy siihen, miksi maalivahdilla koppi tarttuu.

Mikä selittää Rangersin naurettavan onnettoman ylivoimapelaamisen?

Mäkinen: Henkinen tuska on mennyt niin pitkälle, että pelaajat ajattelevat asiaa jo itsekin. Ote on tällä hetkellä herpaantunutta. Tämä on myös osaltaan heikkoa valmentamista.

Seppänen: Sinisillä on erikoinen fetissi ampua kaikki kiekkonsa nollakulmasta kohti Fleuryn pelipaidan logoa. Jatkotoimet maalinedustalla ovat puutteelliset. Henkilökohtainen taitotaso ei yksinkertaisesti riitä. Tekopaikat siunaantuvat Nashille, joka on vaihtanut kotiosoitteekseen jo ”MAF:n lämmin rintatasku” -nimisen paikan. Siinäpä nuo päällimmäiset ongelmakohdat.

Arponen: Kun kiekko ei mene sisään, alkavat pelaajat puristaa mailaa aina vain kovemmin. Alain Vigneault'n pitäisi vetää nyt joku ässä hihasta. Kuka olisi Rangersin Bryan Bickell?

Onko Jussi Jokinen tällä haavaa Pensin tärkein kenttäpelaaja?

Mäkinen: Ei sentään. Sidney Crosby sai aivan liikaa rapaa niskaansa maalittomuutensa johdosta. Hän on kuitenkin selkeä pelillinen johtaja illasta toiseen. Ja nyt kukaan ei puhu sattuneesta syystä enää loukkaantumisistakaan mitään. 87 laittaa itäisen konferenssin rääväsuut hiljaiseksi. Ensin hän kuitenkin sysää Rangersin kylmästi tieltään.

Seppänen: Hän on tasaisesti suorittaneen Pens-pakan varmin ratkaisija, joten silloin hän on myös tärkein pelaaja. Niin se vain menee tässä vaiheessa kevättä. Jokinen on iskenyt jo useamman matsin penaaliin henkilökohtaisella vaarallisuudellaan. Seitsemän ottelun pisteputki voittavan lätkän ytimessä puhuu myös omaa kieltään. Mahtava kevät menossa. Ja muistakaa: Tämä jätkä päästettiin Carolinasta ilmaiseksi pois. Tai no, ei ilmaiseksi, vaan perään heitettiin riihikuivaa rahaakin. Kosto on suloinen.

Arponen: Jos nyt ei tärkein, niin ainakin yksi tärkeimpiä. Mahtavaan kevätvireeseen noussut Jokinen kantaa isoa osaa joukkueesta harteillaan, eikä kuumalle putkelle näy tällä hetkellä loppua. Jokinen on pelannut Penguins-urallaan nyt 108 ottelua ja tehnyt vähintään yhden pisteen 79:ssä niistä. Ihan kohtalainen saldo.

» Lähetä palautetta toimitukselle