Päättääkö suomalaistähti Teemu Selänteen uran näin kylmällä tavalla?

NHL / Artikkeli
Maski päähän ja ankkajahtiin.
Kuva © Getty Images
Viasatin viikkohaasteessa käydään läpi NHL:n pudotuspelien ensimmäisen kierroksen parit läpi. Lue ketkä etenevät jatkoon ja miksi.

Kevät on kulta-aikaa paitsi kaukalossa, myös kotisohvan puolella. Viasat näyttää likimain jokaisen pelattavista kuumista pudotuspeliväännöistä. Ennen kuin vääntö jäällä alkaa, on aika luoda katsaus tulevan viikon herkulliseen tarjontaan.

Viasat lyö tutun tandemin tulille. Antti Mäkinen ja Esko Seppänen saavat vastaansa nuoren haastajan Jatkoajan NHL-toimituksen Elmeri Salosta.

Ota kantaa ja vastaa sähköpostitse, Facebookissa, Jatkoajan tai Viasatin Twitteriin tai Viasatin osiossa Jatkoajassa.

Ducks Anaheim Ducks 17.04.2014
05:05
Dallas Stars Stars

Mäkinen: Tilannehan on klassinen. Elämme playoff-aikaa, jolloin voittavan maalivahdin merkitys kolminkertaistuu. Tässä kohdin lyön Kari Lehtosen estradille yli koko Anaheimin veskarikolmikon. Lännen alfakoiras saa heittää uuniinsa kenet tahansa, ja Lehtonen sivaltaa silti parempaa pöytään.

"Uskon kahteen asiaan: A) Kari ja B) Lehtonen"

Tyler Seguin puolestaan tietää Bruins-aikojensa pohjalta, mitä voittaminen vaatii ja mitä se missäkin pelitilanteessa tarkoittaa. Taitosentteri ei ollut parhaimmillaan, kun Boston voitti Cupin. Seguin haluaa näyttää, että hän kykenee suuriin asioihin myös eturivin ykkösratkaisijana. Tämä on Seguinille merkittävä näytönpaikka.

Arvio: Stars vie kuudessa.

Seppänen: Tästä ei tule lainkaan sellaista ylikävelyä kuin tilastot tai runkosarja saattaa opastaa. Kaikki perustuu nyt otteluiden alkuihin. Lindy Ruffin on iskettävä tikarinsa hyökkäysasentoon sillä hetkellä, kun heikosti valmennettu Ducks-lauma vasta käynnistelee diesel-koneitaan.

Anaheim on yhdessä asiassa NHL:n ylivertainen kuningas: Se osaa nousta tappioasemasta voittoon. Tuntuu, että se häviää toisinaan tahallaan ensimmäisiä eriä, jotta voi suorittaa kotiyleisönsä edessä sankarinousun. Mikäli Stars lähtee peruuttelemaan ja pyytelemään anteeksi, on tämä nopeasti ja kivuttomasti ohi. Mutta näen tässä jotakin aivan muuta.

Anaheimin yllätyskortti ottelusarjaan? Kyllä vain. 43-vuotias Teemu Selänne. Stars-alivoima on todella keskinkertaista, ja se jättää eritoten painottoman puolen levälleen. Se on sama tontti, jolla Selänne on päivystänyt NHL:ssä viimeiset 22 vuotta. Ymmärtääkö runkosarjavalmentaja käyttää täsmäasettaan tosipeleissä? Tuskin.

Oheen vielä yksi tarkkailun aihe. Anaheimin sentterit eivät osaa aloittaa. On olympiavoittajaa ja superkonkaria, mutta kiekko ei palaudu omalle joukkueelle. Koituvatko tällaiset yksityiskohdat Honda-herrojen turmioksi?

Haen tässä vaiheessa silti jättiyllätystä, sillä uskon kahteen asiaan: A) Kari ja B) Lehtonen. Ja onhan siinä tiettyä symboliikkaa, mikäli Lehtonen lopettaa Selänteen ainutkertaisen ja uskomattoman uran heti ensimmäiseen playoff-kierrokseen.

Arvio: Stars vie kuudessa.

Salo: Lehtosta kovasti yliarvioidaan. Vaikka kyseessä onkin loistava maalivahti, ei hänestä ole pysyättämään Ducksia. Ryan Getzlaf ja Corey Perry vievät kaikesta huolimatta vertailun Bennia ja Seguinia vastaan, eikä muista Stars-miehistä ole haastamaan Ducks-pelaajia vertailussa.

Nick Bonino on ollut kova yllätys minulle tällä kaudella. Heitti vanhan piste-ennätyksensä romukoppaan voimalla ja otti nousseella itseluottamuksellaan ajoittain johtajan viittaa harteilleen. Bonino on sellainen yllätystekijä kärkimiesten takaa, jota Starsilla ei ole tarjota. Rich Peverleyn olisin tahtonut tähän mainita, mutta valitettavasti en vaan voi.

Ei Ducksinkaan hyökkäys mikään superlaaja ole, mutta silti Starsin edellä. Molemmilta löytyy kyllä alemmista ketjuista rutkasti kokemusta, kuten esimerkiksi Ducksin suomalaiset Selänne ja Saku Koivu sekä Starsin Ray Whitney ja Erik Cole.

Se vasta olisikin hieno hetki, kun Stephane Robidas ratkaisisi viimeisen pelin vaikkapa jatkoajalla, lähettäen pitkäaikaisen seuransa lomille.

Arvio: Ducks vie viidessä.

Sharks San Jose Sharks 18.04.2014
05:35
Los Angeles Kings Kings

Mäkinen: Nyt on viimeinen ehtoo lunastaa iänikuinen lupaus Sharksin menestyksestä. Tämän täytyy olla nyt oikeasti se kevät, kun Sharks marssii vähintään konferenssifinaaleihin. Eikä sekään riitä. On pakko venyä ratkaisuhetkillä parempaan – ja tämä koskee erityisesti joukkueen ykkösketjun hyökkääjiä.

Maalivahtipeli on orastava kysymysmerkki, mutta se ei ole enää yksin Antti Niemen käsissä. Harmonia löytyy. Puolustus on aliarvostettu. Kaikki jää hyökkäysosaston käsiin. Joe Thornton ja kumppanit. Heidän tekosyynsä on nyt käytetty. On voittamisen aika.

"Nuottivihko on pahemman kerran sekaisin, ja kesäloman kalaretket ovat yllättävän lähellä"

Arvio: Sharks vie kuudessa.

Seppänen: Tämä on mahtavaa. Ikuinen playoff-konttaaja Thornton kohtaa NHL:n rakkikoirat, joita johdattaa puolisokea kapteeni Dustin Brown. Ottelusarja tarjoilee mahtavan asetelman tulivoiman ja PAPP-puolustuspelin välillä. Sharks ampuu NHL:ssä vastustajanmaalia kohden ylivoimaisesti eniten. Kings taas sallii laukauksia jäljellä olevista joukkueistavähiten.

Ottelusarjan avain: Kuinka laadukkaita laukauksia haiparvi kykenee tuottamaan? Kings osaapuolustaa nimenomaan puolihidasta kulmapelitempoa vastaan, jossa pyritään nousemaan kämmenpuolelta sektoriin. Kun riisuu Joe Pavelskin aseista, on taustarynnäkkö sangen vaatimatonta sorttia. Otteluista tulee yhden maalin taistoja suuntaan tai toiseen.

Ja kaikki päättyy hiekkarantojen kupeessa onnellisesti siihen, että Jonathan Quick on yksinkertaisesti parempi ja varmempi kuin Niemi. Kings-veskari saa myös enemmänapuja sillä hetkellä, kun kolmannen erän ratkaiseva paluulätty tulee putsata kotipihaltaparempaan talteen.

Arvio: Kings vie kuudessa.

Salo: Toisella kalifornialaisjoukkueella on pitkään ainekset menestykseen, toinen on muutaman vuoden yksinkertaisesti menestynyt. Molemmilla on kokeneet pudotuspelijoukkueet, mutta vain toinen on näillä avainpelaajilla juhlinut. Ja tämä aina jälkimmäisenä mainittu on tietysti Kings.

Shraksin alkukauden komeetta oli kertaalleen neljä maalia ottelussa iskenyt Tomas Hertl. Tulokkaan huikea alkukausi vain tyssäsi pelaajaan nimeltä Brown. Tämän jälkeen Hertl huilasi muutaman kuukauden, muun muassa olympialaiset ja on nyt kunnossa. Ja vastassa heti Brown.

Mielenkiintoisimmat pelaajat sarjassa ovat kuitenkin Pavelski ja Anze Kopitar. Molemmat ottivat vahvoja askelia eteenpäin pelaamisissaan, molemmat kehittyneet sillä heikommalla osa-alueella. Puolustustaitoinen Pavelski tunnettiin ennekin hyvänä kiekollisena pelaajana, mutta 79 tehopistettä kaudessa oli silti yllätys. Kopitar sen sijaan nousi taistelemaan parhaan puolustavan hyökkääjän tittelistä.

Arvio: Kings vie viidessä.

Lightning Tampa Bay Lightning 19.04.2014
02:05
Montreal Canadiens Canadiens

Mäkinen: Thomas Vanek, Aleksei Jemelin, Carey Price. Uutta verta, luotettavuutta ja itse kultapoika maalissa. Habs on tällä hetkellä voittava sekoitus kaikkia osa-alueita, ja niiden totaalista yhteisharmoniaa. Tampa on puolestaan epätasainen ja poukkoileva porukka, jonka maalivahtipeli on vaikeaan aikaan levällään.

Montreal pelaa vihdoin peruslätkänsä osalta voittavaa kiekkoa. Edes Capitalsin lahjoittama kotietu ei pilaa punaisten kevättä. Price on tällä hetkellä hurjassa vedossa. Idässä nähdään kenties huippumielenkiintoinen välienselvittely Price ja Tuukka Raskin välillä.

Arvio: Canadiens vie kuudessa.

Seppänen: Montrealin alivoimapelaaminen on fantastista. On odotettavaa, että Habs ottaa jälleen kerran junnumaisia playoff-ylihöntyily-jeejee-jäähyjä. Ongelma ei ole kuitenkaan määräänsä suurempi. Tampa Bayn ylivoima on yksitoikkoista ”Kuka löytää ensimmäisenä Stevenin?” -kuurupiiloa, josta puuttuvat variaatiot ja päädyn kautta pelaamiset.

Ottelusarja ratkeaa siihen, että Price ottaa enemmän kiekkoja kiinni kuin virkaveljensä – kuka siellä salamapaidan uurnassa ikinä häärääkään. Price huokuu tällä hetkellä samaa itseluottamusta kuin Sotshissa noin kaksi kuukautta sitten. Kolmiväripaitojen puolustus ja PAPP-viisikkotasapaino tuovat edun kanadalaisille.

Ja olisihan se härskiä ja suorastaan perverssiä, että Tampa menisi kotietunsa turvin jatkoon – kyseessä kun oli kaikkien aikojen halvin kotietukaappaus ämpärisurkean Washingtonin kustannuksella.

Arvio: Canadiens vie viidessä.

Salo: Nyt on Ben Bishopilla vihdoin kunnon näytönpaikka. Miestä on nostettu kaudella jopa Vezina Trophy -ehdokkaaksi, mutta myös pudotuspelivastustajan maalia vartioi kova tekijä. Bishopin on siis voitettava sarjassa Price.

Odotankin vähämaalista ja pitkää sarjaa. Price tulee olemaan joukkueensa ykköstähti, vaikka veikkaan Canadiensin häviävänkin kolme kamppailua. Lopulta voi ratkaista Bishopin viimeisen pelin sulaminen tai joku helppo maali.

Vanek on jäänyt tähän mennessä Canadiens-urallaan lievästi pimentoon, vaikkei todellakaan ole pelannut huonosti. Vanek on tulokaskauttaan lukuunottamatta aina onnistunut pudotuspeleissä ja hän onkin tässä sarjassa Pricen ohella isoimmat tekijät Canadiensin jatkopaikan suhteen.

Arvio: Canadiens vie seitsemässä.

Blues St. Louis Blues 19.04.2014
22:05
Chicago Blackhawks Blackhawks

Mäkinen: Näettekö, miten jylhät laivat lipuvat eri suuntiin. Chicago terävöittää otteitaan jatkuvasti pienen notkahduksen jälkeen. Silloinkin tulos ohjasi kenties liikaa keskustelua ja kritiikkiä. Blues puolestaan on ollut viimeiset kuukauden päivät pihalla kuin sokea pääsiäispupu.

Päävalmentajien mittelöstä tulee eeppinen. Mutta millä Blues aikoo vastata Jonathan Toewsin ja Patrick Kanen kiekolliseen ylivaltaan? Entä miten Patrick Sharpin jälleenheränneisyys tuodaan kuriin? Chicago pelaa huuto- kun taas St. Louis kysymysmerkkien keskellä. Nuottivihko on pahemman kerran sekaisin, ja kesäloman kalaretket ovat yllättävän lähellä.

Arvio: Blackhawks vie kuudessa.

"Lopulta ihmetellään, että miksi kuitenkin Avalanche menee viidessä ottelussa jatkoon"

Seppänen: Onko meillä käsissämme uusi Capitals? Huikea runkosarja, sitten pystyynjäätyminen ja paniikkisulaminen. Tällainen on ollut nuottiporukan kevät. Ken Hitchcock piiskaa ja puhisee, mutta mitään ei tapahdu. Ikään kuin vaihtoaitio olisi täynnä kuuroja pelaajia. Motivaatiomittari liippaa nollaa, kun taas tehokkuustaulu piti hautajaisiaanjo kolmisen viikkoa sitten.

Chicago sai puolestaan juuri sen vastustajan kuin halusikin. Henkinen yliote tuntuu vatsanpohjassa saakka, kun hallitsevat mestarit ottavat vieraskaukalon haarukkaansa Kapteeni Vakavan ja Kanen johdolla. Duncan Keith laittaa Blues-prässin juoksemaan, ja Chicago pitää kuuden ottelun verran hauskaa.

Arvio: Blackhawks vie kuudessa.

Salo: Melkein itkettää miettiä Bluesin loukkaantumistilannetta, onhan se karmea. Onneksi joukkue saa muutaman avaintekijän mukaan tähän sarjaan ja he ottavat Bluesin kantoon. Eli pelaajat kuten Alex Pietrangelo, Vladimir Sobotka ja terveistä Alexander Steen ovat tämän sarjan ratkaisioita.

Ja tietenkin myös Ryan Miller on muistettava. Alku uudessa seurassa oli loistava, sitten tuli pieni suvannevaihe. Muun joukkueen hyytyessä täysin, Miller onnistui kuitenkin runkosarjan lopun peleissä kannattelemaan joukkuettaan. Kuitenkaan se ei riittänyt, eihän Blues onnistunut edes maalinteossa kahdessa viimeisessä ottelussaan.

Blackhawks on kova, kokenut ja valmis. Silti tahdon uskoa, että Blues on tämän kauden kovin joukkue ja jatkaa tästä sarjasta eteenpäin.

Arvio: Blues vie seitsemässä.

Avalanche Colorado Avalanche 20.04.2014
04:35
Minnesota Wild Wild

Mäkinen: Vauhtilätkä tulee ja tappaa Minnesotan playoff-menestyshaaveet. Niin se vain on. Kohtelu on tässä ottelusarjassa erittäin koleaa ja vilpoisaa. Coloradon kulmapelaaminen on myrkkyä Wildin hidasta ja kevytrakenteista puolustusta vastaan. Tämä tietää jäähysumaa, kun taas se tietää luokattoman av-pelaamisen mekassa takaiskumaaleja.

5-5-pelaaminen ei välttämättä liputa ylikävelyn puolesta, mutta erikoistilanteet tuovat merkittävimmät marginaalierot kiistatta esiin.

Arvio: Avalanche vie neljässä.

Seppänen: Colorado kiskoo NHL:n neljänneksi eniten maaleja iltaa kohtaan. Minnesotansijoitus samalla listalla? 24. Kumpikin osaa puolustaa. Kummankin sentterit osaavattasapainottaa koko kentän. Kaikki ratkeaa hyökkäyspelin maailmassa. Mikäli Mikael Granlund ei pelaa, on Wild katastrofin oma. MG on erottava tekijä Wild-kokoonpanossa, ja hän on kuin nakutettu pelaajatyyppinä lumivyöryn aggressiivisuutta vastaan.

Patrick Royn joukkue ei ota yhtäkään taka-askelta hyökkäyspelinsä kanssa. Nathan MacKinnon ja kumppanit todistavat olevansa realistinen kannujahdin ehdokas seuraavien vuosien ajan. Minnesotalla ei riitä ylivoimapeli, maalintekovoima eikä täsmävalmennus tosipaikassa.

Tämä saattaa olla hyvinkin kalliovuorelaisten kevät. Kuka olisi uskonut vuosi sitten? Ei kukaan. Ei edes tamperelaispubin ja samalla koko Suomen ainoa Avalanche-fani.

Arvio: Avalanche vie viidessä.

Salo: Divisioonavoitto totta kai yllätti kaikki, mutta kyllä oli tiedossa että tästä joukkueesta on pudotuspeleihin.

Ottelut eivät tule näyttämään yhtä selvältä kauralta, kuin mitä sarja lopulta on. Kansa tulee kummastelemaan, kuinka Avalanche ei tahdokaan pärjätä kun Wild vyöryää vahvasti Avalanchen alueelle. Lopulta ihmetellään, että miksi kuitenkin Avalanche menee viidessä ottelussa jatkoon.

Kaiken takana on Semjon Varlamov, josta onkin mukavasti kauden aikana jauhettu. Hart Trophy -tason runkosarja takana, syytteet tyttöystävän hakkaajana ja sulamiset olympialaisissa. Hän on siis se pelaaja, joka ratkaisee tämän sarjan Avalanchen hyväksi. Voiko ratkoa koko Stanley Cupin joukkueelleen, ken tietää.

"Tämä on Rangersille yhtä ottelusarjaa suurempi tilaisuus"

Matt Duchenelta jäänee koko tämä sarja väliin, vaikka kaveri itse väläytteleekin aikaista palaamistaan. Tällöin Paul Stastnyn on otettava ykkössentterin paikka joukkueessa, antaen MacKinnonin taituroida hieman pienemmässä huomiossa.

Stastny, oletettavasti laidoillaan Gabriel Landeskog ja P.A. Parenteau, saattaa pelata viimeisiä pelejään ns. kasvattajaseurassaan. Toisen polven kiekkoilijan sopimus päättyy tähän kauteen, eikä Avalanchella ole välttämättä maksaa hänelle kunnon palkkoja. Muutkin pelaajat nimittäin ansaitsevat palkankorotuksia.

Huhuissa on kuitenkin liikkunut, että Stastny olisi valmis alentamaan palkkaansa saadakseen jatkaa tutussa joukkueessa. Siinä on sellaista sitoutumista, että harvoin nähty. Stastny tietää itsekin taitonsa olla NHL:ssa ykkössentteri, silti on valmis jatkamaan pienemmällä palkalla kakkossentterinä. Jossain Blue Jacketsissa Stastny olisi selvä ykkössentteri, mutta voi olla ettei hän jätäkkään Denveriä.

Arvio: Avalanche vie viidessä.

Rangers New York Rangers 20.04.2014
19:05
Philadelphia Flyers Flyers

Mäkinen: Tervetuloa, Flyers-hysteria! Tätä onkin ollut jo ikävä. Rangers saa haluamattaan oranssien parhaat puolet esiin. Vihollisuus, tunnelataus, kaikki. Tämä saattaa olla ensimmäisen tosipelikierroksen helmipöllö. Odotan huimaavaa laatua etenkin Claude Giroux’n ykkösvitjalta. Sekä tasakentällisin että ylivoimalla.

Philalle tarjotaan heti kärkeen kotieturyöstöä MSG:llä, sillä Rangers ei osaa pelata tehokkaasti kotiluolassaan. Ilmoitan senkin tässä kohdin, että Steve Mason on voittava veskari, ja sellaista Philassa on ollut toden totta ikävä. Kannattaa tarkastaa, mitä toteamme tästä otteluparista #Pelipäivä-studiossa Seppäsen kanssa.

Arvio: Flyers vie seitsemässä.

Seppänen: Ihanaa. Prime time. MSG. Flyers sucks. Okei, tuo viimeinen oli osittain subjektiivinen huuto, mutta oli pakko möläyttää se ulos, sillä joku vihelteli tuttua katsomoviisua taustallani. Mihin tämä lysti ratkeaa?

Siihen, että Henrik Lundqvist on palannut haastamaan Tuukka Raskin NHL:n parhaan pussinvartijan tittelistä. Rangers-pelaajat ovat vastanneet supertähtensä edessä huutoon pelaten liigan tämän hetken parasta alivoimaa. Philan ylivoima on puolestaan parempaa keskikastia, mutta nyt se pitää hiljentää kokonaan.

Arvioin, että Flyers vie 5-5-peliä hienokseltaan. Pelinopeus ja kiekolliset rytmit ovat askeleen jos toisenkin edellä. Mutta Rangers pätkii tämän sarjan ruotsalaiskuninkaan ja erikoistilanneosaamisensa voimin. Tästä tulee ensimmäisen kierroksen kuumin sirkus. Odotan, että sinisten heikko kotipelaaminen on vain betoninharmaa muisto jossakin menneisyydessä. MSG:n on syytä herätä myös talkoisiin. Manhattan on saatava jaloilleen duunarilajin parissa. Tämä on Rangersille yhtä ottelusarjaa suurempi tilaisuus.

Arvio: Rangers vie seitsemässä.

Salo: Idän odotetuin taistelupari, niin tasaiset ryhmät ovat vastakkain. Rangersilla on maalivahtiosastolla etua, sillä Mason ei ole vielä supertähti kuten Lundqvist. Ilman tätä ruotsalaisveskaa sarja tulisikin päättymään nopeammin.

Ennen siirtorajan loppumista Islandersista siirtynyt puolustaja Andrew MacDonald ei ole juuri kehuja saanut Flyers-kannattajilta. Tilannetta ei helpota se, että miehelle sorvattiin juuri pitkä sopimus, jonka arvo on viisi miljoonaa dollaria vuodessa. Flyers-kannattajat muistavat pahalla muun muassa Bryzgalovin rahakkaan sopimuksen, jonka suhteen Paul Holmgren haukkasi pilaantunen palan kakkua.

Nyt on MacDonaldin aika näyttää, ettei hän ole ihan turha kaveri ja että on tulevan palkkansa arvoinen. Tällaisissa tasaisissa, oletettavasti pitkissä sarjoissa, ratkaisutekijöinä on pienet asiat. Nyt se pieni asia voi olla MacDonaldin työskentely oman maalin edessä ja ehkä jopa onnistumiset hyökkäyspäässä. Ensimmäistä Flyers-maaliaan mies vielä metsästää.

Arvio: Flyers vie seitsemässä.

Bruins Boston Bruins 20.04.2014
22:05
Detroit Red Wings Red Wings

Mäkinen: Boston Bruins on, jälleen kerran, täydellisessä tasapainossa, kun liikutaan kevättä kohden. Daniel Paille’n vamma on vielä epäselvää kauraa, mutta muilta osin keskeisin mestarisuosikkini on valmis Cup-jahtiin. Kaikki alkaa työnteosta ja päättyy Raskiin. Bruins ei säkenöi Detroitia vastaan. Se on valmis tekemään tarvittavan työn. Näin toimii huippuunsa viritetty playoff-koneisto, joka tietää, ettei kannua nostella ensimmäisen sarjan ensimmäisessä matsissa.

Arvio: Bruins vie viidessä.

Seppänen: Ei tule Raskin Tuukallekaan puistokävelyä. Bostonissa vallitsee mukavanlainen voitonnälkä, sillä lätkäfanit haluavat tukkia baseball-kansan suut. RedSox nappasi syksyllä sormukset talteen, joten nyt on jääkiekon vuoro. Tilanne on Raskin kannalta mahtava. Hän saa johdattaa joukkueensa pudotuspeleihin, joissa Bruins pitää kotietua taskussaan jokaisessa ottelusarjassa.

"Koko viikko on ottelupareineen niin timanttinen, että en kykene jatkamaan tätä lausetta pidemmälle"

Teema on lyhykäisyydessään se, että Bruins myllertää ja Mike Babcockin punasiipiratasalus reagoi ja mukautuu. Mutta laatua on laatua. Sitä ei oikaise yksi Gustav Nyquist suuntaan tai toiseen. (Vieläkö hän muuten pelaa NHL:ssä?) Patrice Bergeron asettaa sävellajin, ja sitten onkin jo #TUUKKATIME. NHL:n tasapainoisin joukkue lyö klinikan pystyyn.

Arvio: Bruins vie neljässä.

Salo: Ensimmäisen kierroksen ainoa suuryllätys nähdään parissa, jossa runkosarjassa eniten pisteitä kerännyt Bruins jää yllättäen Red Wingsin jalkoihin. Autokaupungin ykköstähtenä kiiltää jälleen taikuri Pavel Datsjuk, joka näytti tuttua dominoinnin merkkejä runkosarjan päätöskamppailussa Bluesia vastaan.

Vaikea sitä on perustella, mutta jotenkin vain haisee siltä ettei Bruinsista ole tällä kaudella juhlimaan. David Krejci ottaa tuttuun tyyliin pudotuspeleissä Bergeronilta ykkössentterin viitan, mutta ei ole Krejcistäkään tällä kertaa suurempiin onnistumisiin.

Arvio: Red Wings vie seitsemässä.

Blue Jackets Columbus Blue Jackets 22.04.2014
02:05
Pittsburgh Penguins Penguins

Mäkinen: Marc-Andre Fleury nostaa tasoaan. Unohdetaan hetkeksi menneisyys. Hän on ollut koko kauden suorastaan loistava. Ei sulamisia. Ei jäätymiskohtauksia. Ei ainakaan samalla syötöllä kuin lähihistoriassa.

Sidney Crosby puolestaan nöyryytettiin vuosi sitten isolla näyttämöllä. Hän pelaa kenties suurimman mahdollisen näytönhalun kera, eikä se tiedä sinitakeille hyvää. Pens vei runkosarjassa nykyistä playoff-vihollistaan kuin seitsemän markan kuoriämpäriä, joten sama jatkuu nytkin. Columbuksella ei ole korttiakaan tässä jaossa.

Arvio: Penguins vie neljässä.

Seppänen: Nathan Horton sivussa. Juuri se jätkä, joka syö crosbyja aamupalakseen. Nyt nähdään, mitä joukkueellinen davideja voi tehdä yksilögoljateja vastaan. GM Jarmo Kekäläinen on rakentanut sinitakkien organisaation työnteon varaan. Kaikki lähtee maalivahtipelistä, ja päättyy – kuinka ollakaan – siihen, että piskuinen itätulokas tekee enemmän töitä kuin vastustajansa.

Nyt sen tulee olla myös ilkeä. Numerokohteet: 87, 18, 58. Kun nämä jätkät saadaan pohtimaan vaikkapa läntisen talousalueen velkakriisiä, niin Columbus on tehnyt työnsä mahtavalla tavalla. Mikäli sinitakit eivät ota aloitteita, löytävät he itsensä jäähypakastimesta, mikä taas tarkoittaa sitä, että NHL:n paras ylivoimapeli kertoo oman tarinansa tulostaululla. Vain äärimmäinen pelikuri voi siivittää sinitakkitaistelijat jatkoon. Mutta ei. Se päivä ei ole vielä tänään.

Arvio: Penguins vie viidessä.

Salo: Paperilla selvin pari, ylivoimaisesti. Blue Jacketsin rosteri ei vain riitä menestymään NHL:n pudotuspeleissä, vaikka seurahistorian ensimmäisen pudotuspelivoiton luultavasti tulevatkin ottamaan.

Crosby pelasi taas todella vahvan runkosarjan, mutta nostan silti hänen edelleen tässä sarjassa James Nealin. Neal on tällä kaudella metsästänyt pisteitä lähestulkoon vain muutaman ottelun ryppäissä ja uskoisin, että sellainen pisteputkivire iskee nyt Blue Jacketsia vastaan.

Myös pelikuntoon palannut Kris Letang on mielenkiintoinen nimi. Pelannut nyt kolme ottelua ennen ikävää loukkaantumistaan ja kerännyt niissä neljä tehopistettä. Crosbyn ei tarvitse edes onnistua tässä sarjassa, Blue Jackets kaatuu nopeasti myös Nealin, Letangin ja kumppaneiden ansiosta.

Arvio: Penguins vie viidessä.

NHL-viikon timantti:

Mäkinen: Koko viikko on ottelupareineen niin timanttinen, että en kykene jatkamaan tätä lausetta pidemmälle. IT’S PLAYOFF TIME!

Seppänen: Kaikkien ottelusarjojen betsaaminen ennen yhdenkään matsin starttaamista. Kaunein ja hienoin ja eniten tunneskaaloja herättävä vedonlyöntimuoto. En suosittele kenellekään, jolla on vaikeuksia iskeä jäitä kypäräänsä siinä seitsemännen matsin jatkoerässä.

Salo: Pudotuspelit ovat palanneet Denveriin, Dallasiin ja Columbukseen. Mahtava seurata näiden pienempien kiekkokaupunkien meininkiä, kun muutaman vuoden tauon jälkeen saadaan näissäkin kaupungeissa nauttia pudotuspelihuumasta. Näistä toki vain Denverissä pelit jatkuvat myös tulevan kierroksen jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle