KalPan toimitusjohtajahaku sujunut hyvin

LIIGA / Haastattelu
Toimitusjohtajaa vaihtavan SM-liigaseura KalPan toimitusjohtajahaku on päättynyt. Seuran hallitus valitsi jatkokierrokselle kaksi kandidaattia, joiden joukossa ei ollut paikkaa hakenut Juhani Tamminen. KalPa Hockey Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja Mika Sutinen luonnehtii hakuprosessia onnistuneeksi.

KalPan päätös vaihtaa toimitusjohtajaa kuluvan kauden jälkeen yllätti monet. Arto Sirviön syrjäyttämisen taustalla on organisaatiouudistus, jonka myötä toimitusjohtajaksi haetaan talouselämän ammattilaista.

- Me tarkasteltiin hallituksessa toimitusjohtajatilannetta. Arto Sirviö on toimitusjohtaja, jonka vahva kompetenssi on kuitenkin jääkiekkoilussa. Todettiin, että uusi organisaatiomalli ei toimi hänen suhteen oikein kumpaakaan suuntaan. Toimitusjohtajan uusi rooli on olla ennen kaikkea liikkeenjohtaja.

- Kun mietitään motivointia ja johtamista, niin nykyaikaista on se, että esimies valitsee alaisensa. Minusta ajatus siitä, että toimitusjohtaja valitsee pelaajat valmentajalle on kuollut. Esimiehellä täytyy olla oikeus valita alaisensa, sama pätee valmentajan ja pelaajien suhteeseen, KalPa Hockey Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja Mika Sutinen kommentoi.

Kuopiolaisseuran toimitusjohtajahaku on sujunut tähän saakka hyvin. Hakijoiden korkea määrä ja laatu yllättivät positiivisesti varapuheenjohtaja Sutisen. Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että KalPa on löytämässä toiveidensa mukaisen toimitusjohtajan.

- Hakuprosessi on sujunut kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Etukäteen arvuuteltiin millaisia hakijoita löytyy, nyt ollaan äärimmäisen positiivisen yllättyneitä hakijoiden korkeasta tasosta.

- Saimme arviolta nelisenkymmentä hakemusta, joista toistakymmentä oli sellaisia, jotka arvioimme tarkemmin. Tänään hallituksen kokouksessa sieltä seuloutui neljä nimeä, joista kaksi on selvästi yli muiden. Toivomme, että näistä kahdesta jompikumpi natsaisi, Sutinen kertoi.

Toimitusjohtaja selvillä tammikuun loppuun mennessä?

KalPa tiedotti toimitusjohtajan vaihtumisesta joulukuun puolivälissä. Julkinen haku alkoi tammikuun alkupuolella ja kesti reilun viikon. Seuran hallituksen tavoitteena on, että uusi toimitusjohtaja on nimitetty tammikuun loppuun mennessä.

- Hakuprosessi etenee koko ajan. Kärkikandidaatteja tavoitellaan itse asiassa jo tänään. Meillä on Kuopiossa sunnuntaina HPK-peli, jonne pyrimme kärkikandidaatit saamaan paikan päälle. Toista heistä haastatellaan ennen peliä ja toista pelin päätyttyä. Asioiden mennessä tavoitellusti meillä on tammikuun loppuun mennessä uuden toimitusjohtajan sopimus allekirjoitettu, Sutinen jatkoi.

Seuran hallituksen rajaamat toimitusjohtajakandidaatit ovat tällä hetkellä kiinni muissa työtehtävissä. Uusi toimitusjohtaja aloittaakin työnsä Kuopiosta vasta kevään edettyä. Kaikki ehdokkaat ovat Kuopion ja KalPan organisaation ulkopuolelta. Sutinen suostui kuitenkin vihjaamaan, että yksi hakijoista on jollain tapaa kiekkopiireistä tuttu nimi.

- Näistä meidän kärkinimistä jokainen on tällä hetkellä tukevasti työelämässä ja asuu Kuopion ulkopuolella, yksikään ei ole vapailla markkinoilla. Siirtyminen KalPan palvelukseen tapahtuisi normaalissa aikataulussa kevään aikana. Ei meillä ole asian suhteen mitään kiirettä tai paniikkia.

- Meillä oli jossain vaiheessa haaveena, että valitulla olisi valmiina kontaktit savolaisen elinkeinoelämään, tästä tavoitteesta on kuitenkin jouduttu luopumaan, mutta tämä ei ollut mikään elinehto, Sutinen kertoi.

Organisaatiouudistus muovasi toimitusjohtajan roolia

KalPan hallituksen uuden linjauksen mukaisesti toimitusjohtajan rooli ja toimenkuva muuttuvat. Toimitusjohtajan rooli kilpailutoiminnan parissa pienenee. Vastaavasti roolit varainhankinnassa ja resurssien kasvattamisessa kasvavat huomattavasti.

- Meidän uusi hallitus on tehnyt uudenlaisen linjauksen ja organisaatiota on lähdetty uudistamaan sen mukaisesti. Me on pyritty tuomaan organisaatiorakenteeseen selkeyttä. Meidän ajatusmallissa toimitusjohtaja vastaa varainhankinnasta ja siitä lisäarvosta, mitä me annamme yhteistyöyrityksille. Hän vastaa myös ulkoisista liiketoiminnoista.

- Tämä kulminoituu käytännössä siihen, että uusi toimitusjohtaja kokoaa resurssit ja budjetin, joiden pohjalta pelaajahankinnat tehdään. Valmennusjohto tekee näiden raamien puitteissa lähes mitä haluaa. Toimitusjohtaja on liikkeenjohtaja, joka vastaa hallinnosta ja varainhankinnasta, Sutinen kommentoi.

Syksyllä vielä seuran A-junioreita valmentanut Pekka Virta on kovan haasteen edessä. Virta kantaa päävastuun ensi kauden joukkueen kasaamisesta. Apuna Virralla on muu valmennusjohto. Epäilemättä tärkeimpiin hankintoihin mielipiteensä sanoo myös organisaation hallitus.

- Kilpailutoiminta on joukkueen ja pelaajahankintojen osalta sataprosenttisesti valmennusjohdon vastuulla. Se on kuitenkin otettava huomioon, että tällaista liiketoimintaa ja varainhankintaa on helpompi hoitaa, jos on henkilö, jonka sydän palaa jääkiekkoilulle. Toimitusjohtajan täytyy olla asiasta innostunut.

- KalPan hallituksen linjauksen mukaan kiekkoliiketoiminta on kehitettävä perinteisen liiketoiminnan suuntaan. Jääkiekkoliiketoiminta on kaksi kertaa vaikeampaa normaaliin yritystoimintaan verrattuna. Tässä liiketoiminnassa menestyäkseen on oltava myös tuplasti paremmat resurssit, Sutinen jatkoi.

Aika näyttää millaisiin tuloksiin kuopiolaisseuran uusi linjaus johtaa. Viime ja tämän kauden pelilliset tulokset osoittavat, että muutos oli enemmän kuin tarpeen. Jo tässä vaiheessa voi kuitenkin sanoa, että KalPan organisaatioon on tullut lisää selkeyttä, jämäkkyyttä ja voittamisen halua.

» Lähetä palautetta toimitukselle