Menestys lähtee kehittymisestä – Jukka Rautakorven paluu

LIIGA / Artikkeli
Kaksi vuotta sitten Jukka Rautakorpi oli Tampereen juhlituin mies. Hän oli päättänyt Tapparan pitkän jakson ilman mestaruutta ja oli neljän vuoden urakan jälkeen siirtymässä Kuortaneen urheiluopistolle, pois seuravalmennuksesta. Tie vei kuitenkin Raumalle ja kaksi vuotta edellisen urakan päättymisen jälkeen mies astui median eteen Tapparan paita päällä.

– Maailma heittelee. Kyllä sitä taas pahvilaatikoita pakatessa tuli mieleen, että onko tässä mitään järkeä, mutta itsehän olen valintani tehnyt, mies kommentoi.

– Olen edelleen Kuortaneelta virkavapaalla vuoteen 2007. Olen erittäin tyytyväinen, että urheiluopiston johto antaa joustaa näin paljon ja sietävät tällaista hyppimistä. Vaikka yleisurheiluvalmentajat siellä vielä enemmän hyppivät paikasta toiseen.

Rautakorven siirtyminen Tapparan päävalmentajaksi on ollut puolijulkinen salaisuus jo tammikuusta lähtien. Mies itse kiistää, että sopimusta olisi neuvoteltu tuolloin ja muistuttaa, että on Lukon palveluksessa 30.4. asti.

– Tammikuussa neuvoteltiin, mutta kyllä sopimukset on kirjoitettu myöhemmin.

Jossain vaiheessa ilmoille levisi huhu, että Rautakorpi olisi Tapparan sopimuksesta huolimatta matkaamassa Venäjälle.

– Minulla on aina puhelin auki ja kyllähän sieltä soitto tuli, mutta mitään konkreettisia neuvotteluja ei käyty missään vaiheessa.

Raumalla Rautakorvella oli sopimuksessaan optio, että tiettyyn päivämäärän mennessä oli mahdollista tehdä sopimus ulkomaille. Vastaavanlaisesta pykälästä kysyttäessä toimitusjohtaja Leinonen kiertelee ja kaartelee.

– En usko, että sellainen on nyt mahdollista. Vaikka kyllä meiltä pois pääsee jos on paha olla.

Joukkueen rakentaminen kesken

Tapparan harjoitusringissä on tällä hetkellä 30 pelaajaa, mutta pakka ei ole vielä valmis.

– Joukkue on valmis 31. tammikuuta, Rautakorpi linjaa.

– Tapasin joukkueen äskettäin ja sanoin, että yhdestä kolmeen pelaajaa saattaa vielä tulla ennen sarjan alkua. Tässä vaiheessa on mahdoton sanoa mille pelipaikoille tulee vai tuleeko yleensä ketään, kaikki kortit ovat auki ja sarja sen näyttää. Ensin täytyy katsoa miten meidän omat nuoret pystyvät kehittymään.

– Materiaalin leveys on aina vahvuus, ne joilla oli leveimmät materiaalit, pelasivat tänä keväänä finaaleissa. Nelosketjun pelaajienkin on pystyttävä ratkaisemaan pelejä, toteaa uusi pääkäskijä.

Oman mausteensa joukkueen kasaamiseen tuo mahdollinen NHL-työsulun jatkuminen ja Ville Niemisen jatko seurassa.

– Eiköhän nämäkin asiat selviä parin viikon sisällä. Itse uskon, että siellä pelataan jonkinlaista sarjaa ensi kaudella, millä pelaajilla, se on toinen juttu. Ville rakentaa taloa Tampereelle ja on varmasti meidän kuvioissa mukana, selvittää Leinonen.

Vanhan suhteen uudelleenlämmittelyä?

Ennen nyt alkavaa kautta Jukka Rautakorpi on toiminut Tapparan päävalmentajana kahteen otteeseen, yhteensä kuusi vuotta. Nyt paluun joukkueeseen tekevät Rautakorven entiset luottomiehet Mäntylä ja Grönvall ja kun muistetaan, että mukana on edelleen sotaratsut Janne ja Marko Ojanen sekä muita edellisen mestaruuden runkopelaajia, on aina pelko siitä, että vanhat kuviot alkavat toistaa itseään. Usein on nähty, ettei vanhat kikat toimi toista kertaa.

– Samaa asiaa olen itsekin miettinyt, mutta runko on kuitenkin uusiutunut tarpeeksi.

Rautakorven filosofiassa ei katsota taaksepäin, eikä tuijoteta edellisten kausien tilastoja.

– Menestystekijä löytyy aina tulevaisuudesta. Aina pitää kehittyä, kilpailu kovenee. Urheilun takana on aina menestymisen halu ja sen pitää ohjata tekemistä. Ei tämä ole helppoa, katsotaan sitten viimeisen pelin jälkeen ollaanko tyytyväisiä vai ei.

– Tämä on myös pitkä prosessi, kehittyminen ei tapahdu silmän räpäyksessä. Viimeiset askeleet otetaan vasta pudotuspeleissä.

Valmennusjohto kääntää katseita kokeneisiin pelaajiin.

– Vaikka meidän pelaajahierarkia on vielä auki, niin kyllä kokeneiden pelaajien on otettava vastuuta ja oltava esimerkkeinä. Eivät he saa olla jonon jatkeena. Sen hetken suorittaminen ratkaisee kaiken, ei edellisen kauden saavutukset.

Rautakorven otsaan on lyöty leima isokokoisia ja romuluisia pelaajia suosivana valmentajana ja hänen perässään kulkee jatkuvasti syytökset kahvakiekosta.

– Emme pelaa sellaista peliä kuin vuonna 2003. Jääkiekko on siitä mennyt eteenpäin, eikä sillä pelillä pärjätty viime kaudella eikä tällä kaudella. Meidän joukkue tulee varmasti olemaan erilainen kuin mitä monet odottavat. Liikkeen merkitys kasvaa koko ajan, mutta ei saa ruveta koohkaamaan ja luistelemaan kilpaa, vaan pitää myös siirtää kiekkoa.

– Tapparalla on sikäli herkullinen tilanne, että täällä on useita jo lahjakkuutensa nuorissa ja nuorisomaajoukkueissa näyttäneitä pelaajia, joilla on jo kokemusta liigastakin jonkin verran. Kun niitä on yli ketjullinen, niin tässä on hyvät lähtökohdat. Tapahtuuko heidän läpimurtonsa ensi vai seuraavana vuonna, sitä en osaa sanoa, mutta heille on annettava tilaa.

Laaja valmennusrinki

Tapparan valmennuksesta vastaa tulevalla kaudella viisikko Rautakorpi, Makkonen, Saarinen, Näckell ja Kailajärvi. Sen tarkemmin työnjaosta Rautakorpi ei halua tässä vaiheessa puhua.

– Se mitä yleensä julkisuudessa puhutaan, toimiminen pelin aikana, eli kuka peluuttaa pakit ja kuka hyökkääjät, on mielestäni vanhanaikaista ajattelua. Meillä on reilu 400 tapahtumaa vuodessa ja noin 60-70 peliä, eli kyllä ne päivittäiset rutiinit on se ykkösjuttu.

– Huomenaamulla Kari Makkonen ryhtyy vetämään toista puolikasta ja Mikko Saarinen toista puolikasta ja me Ilari Näckelin kanssa sompailemme niiden välillä. ”Jaska” Kailajärvi sitten pitää huolen poikien fyysisestä harjoittelusta.

Mutta ettei totuus unohtuisi..

– Tulen varmasti olemaan harjoituksissa usein tarkkailijan ja sivustakatsojan roolissa ja asioista keskustellaan paljon, mutta ulospäin minä vastaan kaikesta toiminnasta.

taustaa

SM-liiga kovien haasteiden edessä
[katso]

Rautakorpi, Makkonen ja Kailajärvi ovat tuttu kolmikko toisilleen, mutta Saarinen ja Näckel ovat uudempia tuttavuuksia. Rautakorpi myöntää, että odotusarvot eri henkilöiden välillä ovat erilaiset, mutta ei usko, että se on ongelma. Kahden edellisen kauden aikana sekä apulais- että välillä myös päävalmentajana toiminut Mikko Saarinen näkee tilanteen herkullisena henkilökohtaisen kehittymisen kannalta.

– Kahden vuoden aikana tuli nähtyä aika paljon ja yleensähän ihminen oppii kriisin hetkellä eniten. Se mitä minulta on liigassa jäänyt kokematta, on voittaminen ja uskon, että se oppi tulee seuraavan kahden vuoden aikana.

Mistään tavoitteista Rautakorpi ei halua vielä tässä vaiheessa puhua.

– Tämä homma on käytännössä eilen vasta aloitettu ja nyt eletään huhtikuun loppua. Turha huudella mestaruuksien perään, kun katsoo joukkueen viime kauden menestystä, niin kaukaa lähdetään nousua hakemaan. Haaste on kova ja pullistelemaan ei pidä lähteä, katsotaan vuoden päästä.

» Lähetä palautetta toimitukselle