HPK:n syöksykierre jatkui

TPS tyrmäsi kotonaan hengettömän HPK:n puhtaasti numeroin 5-0. TPS tuli otteluun hyvin ja iski ensimmäisessä erässä itsensä komeilla osumilla kolmen maalin karkumatkalle. Turkulaisten vahvaan alkuun HPK:lla ei ollut lääkkeitä, eikä se pystynyt haastamaan kotijoukkuetta ottelun missään vaiheessa.
kuvakooste

TPS-HPK värikuvina
[katso kuvat]

Palloseura oli tiistaina kaikessa vastustajaansa edellä. TPS pelasi tasapainoisen pelin, vaikka ensimmäisen erän jälkeen sen ei kovin paljon voiton eteen tarvinnutkaan rypistellä. HPK puolestaan oli kaikin tavoin aneeminen ja hengetön ryhmä. Ennen kaikkea vieraat jäivät luistimilla jalkoihin. Joukkueen hyökkäyksienrakentelussa ei myöskään näyttänyt olevan kovin kummoista juonta.

- Ei hyvältä näyttänyt, eikä hyvältä tuntunut. Olihan tämä meiltä todella huono esitys. Luokaton esitys kaiken kaikkiaan, tunnusti vaisu Matti Alatalo.

Nopea tyrmäys

TPS löi ottelun alkutahdit jo ensimmäisellä minuutilla, kun illan hahmo Lee Sweatt sutaisi maalia kohti ja Tuomas Suominen ohjasi ilmasta ottelun voittomaalin.

Kotijoukkue oli varsinkin ottelun alussa vahva. Joukkue oli saanut karistettua viime viikon henkiset peikot taakseen ja näytti nauttivan pelaamisesta.

- Meidän iso teema oli tänään, ettei tehdä tästä pelistä kuoleman vakavaa. Tämä on elämästä yksi pieni osa. Mennään kentälle, nautitaan ja pelataan omien vahvuuksien kautta, kertoi Hannu Virta.

Muutama minuutti avausmaalin jälkeen Aki Uusikartano passitettiin jäähyaitioon ja TPS käytti ylivoimansa komeasti hyväkseen. Markku Hurmeen hyvästä syötöstä Sweatt tempaisi suoraan syötöstä kiekon Teemu Lassilan taakse. Turkulaisten toisen maalin jälkeen voittajasta ei ollut epäselvyyttä ottelun missään vaiheessa.

- Oltiinhan me tänään jaloissa. Tepsillä oli erinomainen alku peliin, eikä me sen jälkeen päästy peliin kiinni missään vaiheessa, Alatalo pyöritteli päätään.

Hurme oli pääarkkitehtina myös erän loppupuolella syntyneessä 3-0-osumassa. Marko Kiprusoff ja Hurme pelasivat hyvillä syötöillä Teemu Ramstedtin vapaaksi ja Ramstedt sai rauhassa nostaa uransa ensimmäisen SM-liigamaalin.

- Olen sanaton ja ylpeä joukkueesta. Meillä oli tänään kaikki voittavan pelin elementit. Rauhallinen maalivahtipeli, hyvä tasapaino, pelin rakenne, pelinkääntö, ylivoimalla onnistumisia, uhrautuvaa alivoimapelaamista, luetteli innosta hehkunut TPS-päävalmentaja Hannu Virta.

HPK jäähyili

Toisessa erässä kotijoukkueen pelivauhti hidastui, eikä samanlaista kenttätapahtumien dominointia nähty kuin ensimmäisessä erässä. Vieraat eivät kuitenkaan onnistuneet käynnistämään minkäänlaista kiriä, vaikka siihen teoriassa mahdollisuus olikin. Kirin sijaan HPK keskittyi istumaan jäähyllä ja Pallokerhon pelaajat vierailivat toisen erän aikana viidesti jäähyaitiossa.

- Turhia jäähyjä otettiin. Se toisen erän kiri meni siinä. Eihän niin voi edes kiriä aloittaa, tuskaili Alatalo.

Vaikka TPS sai erässä hioa ylivoimaansa peräti kymmenen minuuttia, tulokset jäivät laihoiksi, eikä lisäosumia nähty.

- Meillä oli siinä iskun paikka, mutta ei pystytty ratkaisemaan, myönsi Hannu Virta.

HPK:n kokonaisvaltaista aneemisuutta kuvaavat hyvin toisen erän tilastot. Joukkue laukoi erässä kaikkiaan kuusi kertaa ja vain kolmesti Juha Kuokkanen joutui torjuntatöihin. Ainuttakaan kunnollista tilannetta vieraat eivät kyenneet rakentamaan.

Lukemien kaunistelua

Päätöserässä turkulaiset keskittyivät lähinnä varjelemaan johtoaan. HPK:n paine jäi kuitenkin näennäiseksi, eikä joukkue onnistunut rikkomaan Kuokkasen nollaa edes kahden miehen ylivoimalla.

Kaiken kaikkiaan toisen peräkkäisen, ja kauden kolmannen, nollaottelunsa pelannut Kuokkanen pääsi helpolla. Päätöserän alussa mies kuitenkin otti muutaman tärkeän kopin, jotka TPS tarvitsi vahvan otteensa säilyttämiseksi.

TPS pääsi yrittämään numeroiden kaunistelua kahden miehen ylivoimalla kolmannen erän jälkimmäisellä puoliskolla. Kotijoukkue käytti auenneen mahdollisuuden huomattavasti hämeenlinnalaisia tehokkaammin hyväkseen. Ensin Teemu Laine laukoi etuyläkulmaan 4-0 ja hetkeä myöhemmin Mikko Rautee löysi takakulmalta Matti Ahon, joka kauden toisella maalillaan teki loppunumeroiksi 5-0.

HPK umpisolmussa

Pallokerho on tiistaisen tappion jälkeen hävinnyt kuudesta viime pelistään viisi. Joukkueen itseluottamus silminnähden horjuu, kun pelillinen umpisolmu ei ota auetakseen. Matti Alatalokin tuntui olevan neuvoton ongelmien edessä.

- Turha tässä on tekosyitä etsiä. Niin valmennuksen kuin pelaajienkin pitää katsoa peiliin. Ei me näin huonoja kuitenkaan voida olla, mitä tänään oltiin, jaksoi HPK-päävalmentaja kuitenkin valaa uskoa joukkueensa tekemiseen.

HPK on tulessa seuraavan kerran torstaina, jolloin Lukko vierailee Rinkelinmäellä. Samana päivänä TPS matkustaa Tampereelle testaamaan vahvassa vedossa olevan Tapparan vireen.