Taistelua sijoituksista

LIIGA / Ennakko
Jääkiekko on ikiaikaisen kliseen mukaan maalintekopeli. TPS:n ja HPK:n kohdatessa tiistaina jääkiekko saattaa kuitenkin ainakin hetkellisesti olla ennen kaikkea maalinestopeli.

Ennen kauden alkua TPS:aa ja HPK:ta povattiin sarjataulukon eri päihin. Ennen tiistaita joukkueilla on kuitenkin eroa vain kaksi pistettä. Alkukaudella alisuorittanut HPK on yhdeksäntenä ja kutakuinkin odotustenmukaisesti esiintynyt TPS on 12.

TPS ja HPK ovat kohdanneet tällä kaudella kertaalleen. Rinkelinmäellä isännät veivät pisteet helposti TPS:n sarja-avauksessa.

Kumpikin joukkue palasi edellisessä ottelussaan nihkeällä esityksellä voittokantaan tappiollisten kamppailuiden jälkeen. Torstaina TPS kaatoi kotonaan KalPan 2-0. Sitä ennen turkulaiset olivat hävinneet muille länsirannikon yhdistelmille. Ässät kaatoi TPS:n taannoin Porissa ja Lukko haki pisteet Turusta.

Lauantaina HPK oli kotonaan niukimmalla mahdollisella erolla HIFK:ta parempi. Voitto petopaidoista irtosi rangaistuslaukauksien jälkeen numeroin 1-0. Voiton myötä katkesi ritaripaitojen neljän tappio-ottelun putki.

Puolustuksen kautta

Turkulaisten suurin murheenkryyni on edelleen maalinteon vaikeus. Palloseura ei ole juuri kahta-kolmea maalia enempää ottelussa tehnyt. Yli neljän maalin iltapuhteita kohdalle ei ole sattunut toistaiseksi kertaakaan. Hyökkäyspään pätkimisestä kertoo myös se, että joukkueen tehokkain viimeistelijä on puolustaja Lee Sweatt seitsemällä osumallaan.

Kun maalinteko on vaikeaa, puolustuksen pitää toimia. TPS:n osalta peräpää onkin tilkinnyt omaa maalinedustaa kohtuullisesti. Pisteitä turkulaiset ovat saalistaneet pääsääntöisesti vahvan puolustuksen turvin.

Alkukaudella Palloseura on ottanut kuonoon pari kertaa rumasti, mutta yleensä peräpää on hoitanut leiviskänsä. Tappiot ovat jääneet numeroiltaan siedettäviksi, vaikka joukkue olisikin pelillisesti vain rimpuillut mukana. Toisaalta silloin, kun joukkue on pelillisesti ollut vastustajaa edellä, se ei ole kyennyt tekemään kriittisillä hetkillä pesäeroa. Tämän seurauksena lähes ottelu kuin ottelu on ollut vaikea ja numerollisesti tasainen.

Ajoittain turkulaiset ovat kyenneet varsin täysipainoisiin ja hyviinkin esityksiin, kuten taannoin Jyväskylässä. Joukkueen kannalta vain on valitettavaa, että hyvät jaksot ovat kadonneet mystisesti yleensä viimeistään seuraavaan otteluun mennessä.

Kaksi edellistä kotiottelua Lukkoa ja KalPaa vastaan ovat olleet TPS:lta onnettomia. Viimeksi KalPaa vastaan TPS tarjosi vieraille pisteitä, mutta Juha Kuokkanen sekä kuopiolaisten surkea viimeistely toivat TPS:lle pisteet. HPK-peliin tahdin on muututtava, mikäli Palloseura ei halua luovuttaa helppoja pisteitä Matti Alatalon miehistölle.

Tiistaina TPS:n kokoonpanosta ovat poissa Aki Berg, Arttu Virtanen sekä Johannes Alanen. Lisäksi Justin Morrison jätti KalPa-pelin jälkeen Turun taakseen. Näin ollen viime peleistä sivussa olleet Teemu Ramstedt ja Antti Reivonen pukevat jälleen HPK-peliin. Maalissa jatkanee Juha Kuokkanen.

Ehjän 60 minuutin metsästys

HPK on kiekkoillut alkukauden ailahdellen alle tasonsa. Nimimiehiä joukkueessa on yllin kyllin, mutta peli ei ole käynyt toivotulla tavalla. Joukkueen pääkäskijä Matti Alatalo on toistuvasti valitellut, ettei hänen miehistönsä ole pystynyt pelaamaan joukkueena täysiä otteluita. Taannoin HPK-päävalmentaja herätteli joukkuettaan istuttamalla Kai Nurmista ja Toni Mäkiahoa viltissä.

Joukkuepelin ontuminen on näkynyt kummassakin päässä kenttää. Muutamassa edellisessä ottelussa ritaripaitojen nimekäs hyökkäyskalusto ei ole osunut kovin kehuttavalla prosentilla kehikon sisään. Nimekkään hyökkäyskaluston yhteiset askelmerkit ovat vielä haussa.

Toisaalta Pallokerhon puolustuskaan ei ole onnistunut vastustajan hyökkäysten pysäyttämisessä aivan toivotulla tavalla. Osasyynä tähän on eittämättä HPK:n pakistoa vainonneessa loukkaantumissumassa.

Myös HPK:n maalivahtitilanne on aavistuksen sekava. Ykkösvahdin viittaa kantava Andy Chiodo ei ole ollut vakuuttavimmillaan alkusyksyn kamppailuissa, mutta Teemu Lassilakaan ei ole ainakaan vielä kyennyt tosissaan horjuttamaan kanadalaisveskarin asemaa.

HPK:lta tiistaina sivussa varmuudella ovat Cole Jarrett, Olli Korkeavuori ja Risto Korhonen. Pelaava maalivahti ratkeaa vasta ottelupäivänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle