Tappara kaatoi sarjakärjen

LIIGA / Raportti
Pitkän ja tuskallisen jakson jälkeen Tappara räjäytti pankin voittamalla SM-liigaa dominoineen Rauman Lukon. Voitto oli jo Tapparan toinen raumalaisista tällä kaudella. Lisäkruunun kolmelle pisteelle toi Tappara-kapteeni Janne Ojanen, joka onnistui viimein rikkomaan SM-liigan kaikkien aikojen pistepörssin ennätyksen.
lisää

Kuvakooste: Tappara pysäytti Lukon
[katso kuvat]



Janne Ojanen kaikkien aikojen pisteykköseksi SM-liigassa
[lue lisää]

- Hieno voitto joukkueelta. Ei ole sattumaan, että Lukko johtaa sarjaa. Todella luisteluvoimainen ja kovalla itseluottamuksella pelaava ryhmä onnistuttiin voittamaan tänään. Kova työ jouduttiin tekemään voiton eteen. Kolme maalia meiltä vielä viimeiseen erään oli loistava suoritus. Loistavat fiilikset kaiken kaikkiaan, Tapparan päävalmentaja Mikko Saarinen summasi ottelun.



- Viime päivinä kaikki ovat mouhonneet Tuukka Mäntylän tapauksesta. Me ollaan vaan keskitytty omaan tekemiseen ja tänään onnistuttiin siinä, Saarinen jatkoi.



Lukko aloitti pelin kovalla intensiteetillä ja loi painetta välittömästi Tapparan päätyyn. Ensiminuuttien kankeilun jälkeen Tappara alkoi vastaamaan Lukon liikkeeseen, ja pystyi haastamaan ja rikkomaan raumalaisten hyökkäyksien rakentelua. Tästä huolimatta Tappara oli erässä vastaantulija. Joukkue hävisi raumalaisille pelinopeudessa, eikä pystynyt päättämään hyökkäyksiään riittävän tehokkaasti. Tamperelaiset hävisivät toistuvasti kaksinkamppailut päätykiekoista ja hyökkäykset juuttuivat Lukon puolustuspään kulmiin.



Lukko sitä vastoin loi jatkuvasti vaarallisia tilanteita Harri Säterin maalin ympärille jopa alivoimalla. Säterin erinomaiset torjunnat estivät kuitenkin avausmaalin syntymisen. Uraman mukaan Lukon olisi pitänyt tekemään avausmaali ja pyrkiä katkaisemaan Tapparan selkäranka erän aikana.



- Hieman rikkonainen peli. Meillä oli hyvää yritystä, mutta kamppailupelaamisessa ei ihan onnistuttu. Tappara puolusti hyvin omaa maalinedustaa. He onnistuivat hyödyntämään harvat hetkensä, kun me taas oltiin löysiä ja jäätiin odottamaan seuraavaa hyökkäystä, Lukon pääkäskijä Rauli Urama analysoi ja jatkoi:



- Löysyys johtui todennäköisesti siitä, että ajateltiin voiton tulevan pelkästään hyökkäyspelin kautta, eikä koettu puolustamista yhtä tärkeäksi joka hetkellä. Ei tehty asioita ihan huolella loppuun saakka. Näihin asioihin pitää taas palata ja alkaa tekemään niitä huolellisesti.



Tapparan paras paikka syntyi viisi sekuntia ennen erän päätöstä, mutta Mikael Tellqvistin huipputorjunta pelasti Lukon takaiskulta.

Ojanen rikkoo ennätyksen

Tappara sai heti toisen erän alussa kylmää vettä niskaansa, kun jäähyltä tullut Samuli Kivimäki blokkasi ensin viivassa Harri Ilvosen laukauksen ja karkasi sen jälkeen läpiajoon. Hallittu sijoitus Säterin hanskakäden puolelle tuotti ottelun avausmaalin.

Tappara ei kuitenkaan lannistunut osumasta, vaan pystyi nostamaan pelinopeuttaan ensimmäisestä erästä ja jopa hallitsi ottelua hetkittäin. Tamperelaiset kuittasivat lukemat kahdeksan minuutin jälkeen, kun nopea vastahyökkäys tuotti tulosta. Kim Strömbergin laukaus painui vastustamattomasti ohi Tellqvistin maalin yläkulmaan. Maalin ensimmäisenä syöttäjänä toimi Janne Ojanen, joka ohitti syöttöpisteellään Arto Javanaisen kaikkien aikojen SM-liigan pistepörssin kärjessä.

- Olen äärettömän onnellinen Jannen puolesta. Todella hienoa päästä näkemään tilanne livenä läheltä. Kaikki ollaan odotettu sitä ja asiasta on ollut paljon kyselyitä. Pisteen jälkeen pelaajista huokui se, ettei pisteitä anneta Lukolle, Saarinen suitsutti.

- Pelissä tulleet katkot vaikutti meidän pelaamiseen myös. Draivi ja meno katkesi taukojen takia, mutta toisaalta tällaisten asioiden (Ojasen piste-ennätykseen liittyvät juhlallisuudet) takia kuuluu peli keskeyttääkin, Urama näki.

Pisteen jälkeisten juhlallisuuksien jälkeen Tappara pystyi petraamaan hyökkäyspeliään ja luomaan useita tilanteita Lukon maalille. Raumalaiset kuitenkin kestivät kaikki lähentelyt ja onnistuivat iskemään johto-osuman 13 minuutin pelin jälkeen, kun Justin Morrisonin syöttö löysi b-pisteen kaarelle sijoittuneen Kurtis McLeanin. McLeanin rannekuti maskin takaa yllätti Säterin.

Tappara rinnalle ja ohi

Jos Lukko kaatoi kylmää vettä Tapparan niskaan toisen erän alussa, Tappara teki saman Lukolle päätöserässä. Tamperelaiset olivat saaneet lisää energiaa ja taistelumotivaatiota erätauon aikana, ja tasoittivat lukemat vain 11 sekunnin jälkeen. Jonas Enlund nousi väkevästi laidasta ja syötti kiekon maalin eteen yksin jääneelle Niclas Luceniukselle, jolla oli helppo työ sijoittaa kiekko Lukko-maalin takakulmaan.

Kotijoukkue jatkoi peliä hyvällä intensiteetillä, ja meni tilanteisiin ahnaana ja nälkäisenä. Taistelu tuottikin tulosta muutamia minuutteja myöhemmin, kun Tappara lusikoi kiekon maaliin maalinedustahässäkän jälkitilanteesta ylivoimalla. Osuma kuitenkin hylättiin tuomareiden toimesta pitkän tarkastelun jälkeen.

- Selvä maali. En tiedä oliko kuvanauha sitten niin epäselvä, mutta ymmärrän, että Tapparan penkki kävi kuumana asiasta. Olisin varmaan käynyt itsekin, Urama näki.

- Selvän maalin hyväksymättä jättäminen tuntui epäoikeudenmukaiselta, muuta onneksi peli ei kaatunut siihen, Saarinen kommentoi tilannetta.

Kun peli pääsi viimein jatkumaan, Tappara toisti tempun vain vajaan minuutin pelin jälkeen ja vieläpä saman ylivoiman aikana, eikä tällä kertaa jäänyt selittelyille varaa. Harri Ilvonen ampui viivasta kiekon Tellqvistin edessä olleeseen maskiin ja reboundin sijoitti maalin kulmalta verkkoon Strömberg.

Tappioasemaan joutunut Lukko lisäsi vauhtia, mutta Tappara pystyi vastaamaan liikkeeseen ja siivoamaan omaa aluetta tehokkaasti. Lopussa Lukko löysi vielä yhden lisävaihteen, mutta tasoitusmaali jäi haaveeksi. Ottelun viimeisen osuman teki Tapparan Enlund tyhjään Lukko-maaliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle