Maalivahtien taiston vei Saros - HPK:n tappioputki poikki

LIIGA / Raportti
Juuse Saroksen iltapuhteeseen sisältyi 38 torjuntaa.
Kuva © Turo Ulvinen - www.thudesign.com
HPK katkaisi seitsemän ottelun mittaisen tappioputkensa SaiPan kustannuksella. Ilman osumia voittomaalikilpailuun edennyt ottelu päättyi lopulta Ville Järveläisen laukaukseen.

HPK:n ja SaiPan välinen liigakamppailu eteni jälleen kerran aina voittomaalikilpailuun saakka. Tällä kertaa kilpailuun lähdettiin kuitenkin 0−0-tilanteesta, sillä kummankin joukkueen maalivahdit pitivät huolen siitä, että maaleja ei varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla nähty.

Vaikka avauserässä ei nähty maaleja oli kotijoukkue oli se, joka määräsi pelin kulkua. Poislukien Ville Kohon korkeasta mailasta saamaa neljän minuutin rangaistusta Jussi Markkanen sai olla jokseenkin rauhassa SaiPan maalilla. Kohon rangaistuksen päätyttyä SaiPa jatkoi kaukalon tapahtumien hallintaa ja Juuse Saros HPK:n maalilla sai esittää muutaman huipputorjunnan.

Erän epäonnen soturi oli HPK:n Tuomas Vänttinen. Ensin Vänttinen sai Kohon korkean mailan kasvoihinsa ja poistui pukuhuoneen puolelle paikattavaksi. Palattuaan jäälle HPK:n ylivoiman päätyttyä Vänttinen sai seuraavassa vaihdossa Sam Lofquistin lujan lyöntilaukauksen jalkaansa ja kuuli jääpussien suloisten sointujen kutsuvan vaihtoaitiossa. HPK:n päävalmentaja Pasi Arvonen antoikin maalivahtinsa lisäksi kiitosta Vänttisen uhrautuvalle pelitavalle.

− Aivan huikeaa. Siellä on silmäkulmat auki ja kyljet mustina. Tuomas on iso johtaja, sanaili Arvonen lyhyesti.

Jos HPK oli avauserässä jäädä kotijoukkueen jalkoihin aloitti se vahvasti toisen erän. Erän alku mentiin hämeenlinnalaisten pitkän pyörityksen merkeissä ja SaiPa hankii itselleen vaikeuksia ottamalla kaksi perättäistä rangaistusta. Hämeenlinnalaisten ylivoima, jopa viidellä kolmea vastaan oli kuitenkin mielikuvituksentonta pelaajien keskittyessä vain kiekon siirtelyyn laukausten sijaan.

Ylivoiman päätyttyä kotijoukkue sai uudestaan pelin juonesta kiinni. Etenkin joukkueen ulkomaalaista kasattu kakkosketju sai lukuisia vaarallisia tilanteita aikaan Saroksen maalille. Parhaimmalle paikalle pääsi David McIntyre, joka karkasi HPK:n täydellistä vaihtovirheestä puolittaiseen läpiajoon onnistumatta kuitenkaan maalinteoissa.

SaiPan ulkomaalaisketju aiheuttikin HPK:n puolustukselle useita harmaita hiuksia luoden tilanteita toisen perään Saroksen maalille. Tästäkin huolimatta peli eteni maalittomana. SaiPa loi HPK:n maalille lukemattoman määrän laadukkaita maaipaikkoja, mutta kiekko ei suostunut millään uppoamaan Saroksen taakse. SaiPan varakapteeni Simon Backman harmittelikin hukattuja maalipaikkoja.

− Niin, vähän paremmalla onnistumisprosentilla olisimme napanneet sarjapisteet Lappeenrantaan. Ehkä tehtiin vastustajan maalivahdista turhan hyvä. Ei silti hyvä maalivahti [Juuse] Saros on, mutta kyllä kiekko pitäisi naulata maaliin, kun paikka tulee. Minullakin oli muutama paikka laittaa se kiekko sinne, mutta turha se on jossitella.

Neljättä otteluaan tällä viikolla pelaanneet joukkueet eivät kuitenkaan antaneet väsymyksen vaikuttaa päätöserässäkään. HPK oli kaivoi energiavarastoistaan vielä viimeisen ruiskeen esiin ja oli antaa SaiPalle näpäytyksen heti päätöserän alussa, mutta Markkasen vanhan koulukunnan heittäytyminen patjat yhdessä pelasti kotijoukkueen takaiskulta.

SaiPa hallitsi selvästi kenttätapahtumia, mutta Saroksen taakse ei kiekkoa saatu päätöserässäkään.

− Niinhän tuo varmaan näytti meidän hallinnalta, mutta jos nolla maalia teet niin aika vaikeaa on jääkiekko-ottelua voittaa. Maalinteko pelihän tämä on, harmitteli Backman.

Backman ei lähtenyt tehottomuutta selittämään väsymyksellä, vaikka neljän ottelun viikko verotti kummankin joukkueen voimavaroja merkittävästi.

− Onhan se selvä, että jos viikkoon pelaat neljä ottelua, niin tottakai siinä väsyy. Silloin pitää käyttää järkeään enemmän. Ihan fiksusti me pystyttiin pelaamaan väsymyksestä huolimatta.

Ottelu eteni aina voittomaalikilpailuun saakka, jossa HPK:n Zach Hamill ja Ville Järveläinen onnistuivat maalinteossa SaiPa-pelaajien laukausten pysähtyessä Saroksen suojuksiin. Backman ei kuitenkaan jäänyt pitkäksi aikaa murehtimaan tappiota.

− Ihan meidän käsissähän tuo matsi oli, joten harmittaahan tällainen ottelu hävitä. Kolmannessa erässä meillä oli hyviä paikkoja ratkaista ottelu, siihenhän ne maalit olisi pitänyt tehdä. Mutta lätkä on tällaistä välillä. Matka jatkuu, päätti Backman.

» Lähetä palautetta toimitukselle