Oikeus voitti

LIIGA / Raportti
Usein jääkiekossa hallitsevampi osapuoli joutuu nöyrtymään sisukkaasti taistelleen ja maalitilanteensa paremmin käyttäneen joukkueen edessä. Torstaina kuitenkin kahdeksan erää maalitta tahkonnut Lukko otti selvästä hallinnastaan huolimatta "vain" niukan 2-1-revanssin Lahden Pelicansilta, joka teki Lukon illasta vaikean lähes loppuun asti.

Ottelun avauserässä jäähyaition ovi paukkui hiirenhiljaisessa jäähallissa. Pelicans yritti tehdä pelin alusta itselleen vaikean ja Lukolle helpon, mutta Lukon 5-3-ylivoima jäi yhteen laukaukseen. Vastuuta siirreltiin siihen malliin, että kaksi peliä maalitta tahkonneen Lukon tuska näkyi katsomoon asti. Lopulta Lukon sankariksi alivoimalla noussut Juha-Pekka Haataja yritti parhaansa selittää joukkueen tuskaisuutta.

- Totta kai yleisö näkee turhautumisemme, mutta jäälle kuuluu myös yleisön turhautuminen. Huokaukset ja ei näin -manailut nostavat entisestään painetilaa, Haataja analysoi.

Molemmat joukkueet epäonnistuivat ylivoimissaan pahasti. Lukon paras paikka syntyi erän puolivälissä, kun vaihteeksi hieman vaisumman ottelun pelannut Perttu Lindgren löysi namusyötöllä maalin edessä päivystäneen pirteän Pasi Saarelan, jonka laukauksen hyvin torjunut Tommi Nikkilä kuitenkin aavisti.

Saarela lähti otteluun hieman epävarmoista tunnelmista, sillä miehen fysiikka ei ole ollut täysin kohdillaan. Mahdollisten vammojen laatua ei sen kummemmin julkisuuteen ruodittu. Päävalmentaja Rauli Uraman kehut Saarela suorituksestaan ansaitusti sai.

- Saarelalla oli vaikea alkutilanne peliin, mutta hienosti mies suoriutui. Joukkueellekin kaiken kaikkiaan hankala alku. Huono ylivoima heti alkuun vei selkeästi tahtoa meiltä, Urama pohti.

Pelicansien luotsi Hannu Aravirta ei ollut ottelun jälkeen ollenkaan katkera, vaan avoin ja puhelias. Juttua olisi riittänyt varmasti puoleksi tunniksi.

- Katkeralta maistuu, vaikka ilman sarvia ja hampaita onkin tunnustettava, että Lukko oli alusta asti parempi. Tiesimme Lukon aggressiivisesta alivoimasta, mutta ei auttanut. Omaa häirintäpeliämme emme sen sijaan saaneet toimimaan riittävästi. Lukolla se puoli toimi, he käytännössä painoivat meidät takaisin omaan päätyymme myrkyllisen vahvalla karvauksellaan, Aravirta kertoili.

Maaleja vasta toisessa ja kolmannessa

Toisen erän alku lupaili samanlaista tylsää junnausta kuin avauseräkin. Lukolta tuhlureina toimivat otteitaan petrannut Mika Viinanen ja läpiajoon hienosti itsensä ohjannut Perttu Lindgren, mutta kettujen sihti ei ollut kohdalla ja Nikkilä oli mies paikallaan. Sitten kävikin perinteisesti: Charlie Cook nappasi kevyehkön kakkosen, ja Pelicans rokotti.

Pelicansin illan ainokainen oli sitäkin komeampi. Vili Sopanen kiersi itsensä maalin takaa vetopaikkaan, mutta vedon sijasta mies lähettikin komean syötön ohi ja läpi hölmistyneen lukkoneliön. Takatolpalla kultakypärä Marko Jantusella oli kaikki maailman aika ja tila nostaa kiekko rauhassa tyhjään Lukon maaliin.

Lukko sai kuitenkin puuttuneen kipinän, sen viimeisen himon juurikin tästä Pelicansin johtomaalista. Peli alkoi pyöriä vaarallisesti Pelicansin maalilla. Hyökkäysketjut vaihtuivat solkenaan, mutta aina Lukko tuntui saavan paineen lahtelaisten kenttäpäätyyn. Mm. oivan pelin pelanneet Pekka Saarenheimo ja Antti Laaksonen joutuivat vuorotellen toteamaan Nikkilän paremmakseen. Erä siis Pelicanseille 0-1.

Kolmannen erän alku oli ehkä Jantusen maalia suurempi käännekohta. Lukko painoi neljän hyökkääjän erikoisylivoimalla. Ei Lindgren eikä Haataja saaneet sudittua kiekkoa sisään, mutta yleisö ja joukkue syttyi. Vaihdon lopulla jäi viheltämättä myös selkeä rangaistus, kun lahtelaispelaaja ajoi lukkolaisen komeasti poikittaisella Nikkilän syliin vihellyksen jälkeen. Yleisö alkoi ensimmäisen kerran kunnolla kannustaa omiaan.

Viidennellä minuutilla jääkiekkolakien oikeus ja kohtuus kerrankin toteutui. Haataja sai kaatuessaankin toimitettua kiekon selkänsä taaksen Saarenheimolle, joka päästi joukkueen ja kotiyleisön piinastaan liruttamalla kiekon Nikkilän längistä verkkoon. Hannu Aravirta oli pahoillaan maalin syntytavasta.

- Lukko vaihtoi lennosta ja aina paine tuli takaisin meidän päätyyn. Pitäisi oppia minuuttien painostus purkamaan nöyrästi pitkänä. Emme saaneet purettua, ja Lukko iski. Menee hiukan kokemattomuuden piikkiin, mutta kyseesä oli myös taktinen moka. Olimme pelitilanteeseen nähden liian optimistisia, Aravirta surkutteli.

- Hyvällä mielellä ollaan, saimme lisää draivia. Kolmas erä oli hieno, vaikka pelin kääntäminen alkoikin jo toisessa erässä, Urama tyytyi tarkentamaan.

Lopullinen ratkaisu syntyi seitsemisen minuuttia ennen päätössummeria. Lukon Patrik Nevalainen joutui rikkomaan maalin eteen luikertanutta Jakub Sindeliä, ja Pelicans pääsi kohtalokkaalle ylivoimalle. Pelicansin lepsuiltua Lukon purun jälkeen, pääsivät Saarenheimo ja Haataja kuin varkain 2-1-hyökkäykseen, joka päättyi 2-1-voittomaaliin alivoimalla.

- Minulla ja "Pekillä" (Saarenheimolla) on ollut monta vuotta jo tuo tyyli, että jos on alivoimalla tuore olo ja tulee paikka, niin silloin mennään. Monta peliä maalitta, ja nyt osui. Hyvältä tuntuu, kuten tuuletuksesta näkyi. Siinä oli myös hieman extraa mukana Pelicansin vaihtoaitioon, ihan playoffeja silmällä pitäen, Haataja virnuili.

Hannu Aravirta näki tilanteen sieltä samaisesta vaihtoaitiosta hieman eri tavalla.

- Pisteet jäivät Raumalle loppujen lopuksi hieman nololla tavalla. Viimeisellä vitosella meille ylivoima, ja vastustaja rokottaa. Uudet koostumukset toivat Lukolle entistä enemmän virtaa, vaikka Lukko oli jo alussakin hyvin latautunut.

- Meillä on onneksi mahatautiaalto hellittämässä, Koivusen Karokin kävi tänään jo jäällä. Muutamalta mieheltä liikevoimaa vielä selvästi puuttui. Nikkilä pelasi odotuksieni mukaan. Aikoinaan kun hänen nimensä nousi esille, olin kiinnostunut. Temperamentikas, hyvä maalivahti, Aravirta kehui joukkueensa suurinta onnistujaa.

Lukolta sivussa olleiden Lauri Tukosen ja Veli-Pekka Laitisen tilanne on avoin. Tukonen käy loppuviikolla ortopedilla, jolloin hänen tilanteensa saa lisää varmuutta. Seuraavaksi Lukko isännöi JYPiä lauantaina. Pelicans jatkaa pitkää vierasturneetaan Espooseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle