Sääntöpykälien ihmettelyä Hakametsässä

Anders Lindbäck oli jälleen Ilveksen tuki ja turva
Kuva © Jarno Hietanen
Ilves ja TPS väänsivät tänään torstaina tasaisen ja vauhdikkaan ottelun, joka päättyi erikoisten ja mielenkiintoisten käänteiden jälkeen Ilveksen voittolukemiin 2-1 (0-0, 1-1, 0-0, 0-0, 1-0) voittomaalilaukauskisan jälkeen.

Ottelun ehdottomasti erikoisin episodi nähtiin kolmannessa erässä ajassa 51.02, kun TPS:n puolustaja löi kiekon ränniin omalta alueelta. Kiekko kiersi ränniä pitkin keskialueelle ja osui toisen linjatuomarin jalkaan. Tästä se kimposi Ilveksen päätyyn ja maaliin ohi hölmistyneen Anders Lindbäckin, joka oli jo menossa ränniin vastaanottamaan kiekkoa.

Tilanne selvisi kuitenkin nopeasti, kun päätuomari osoitti saman tien maalin hylkäämistä ja tilanne hyväksyttiin ilman suurempia parran pärinöitä, jahka tuomaristo oli keskustellut keskenään sekä kapteenistojen ja valmentajien kanssa. Asiasta tiedusteltiin vielä erotuomaritarkkailijalta lehdistötilaisuudessa ja hän kaivoi sääntökirjan esiin ja näytti, että sääntöjen § 434 kertoo, että tällaisessa tilanteessa maali hylätään automaattisesti.

Itse ottelu alkoi tasaisissa merkeissä eikä ensimmäisen erän alkuun nähty juurikaan hienouksia. Ensimmäiset kunnon maalipaikat nähtiin vasta lähempänä erän puoliväliä, mutta viimeistely oli kummallakin onnetonta. Turkulaisista tuhlareina kunnostautuivat muun muassa Brian Willsie ja Mikko Koivu.Kissapedoista saman kohtalon jakoivat muun muassa Danny Dries ja Michael Keränen.

Ilves sai otetta erän lähestyessä loppuun ja selvitti muun muassa yhden alivoiman. Kummankaan ylivoima ei tuottanut tulosta erässä ja ruudin ollessa loppuun saakka märkää erätauolle poistuttiin lukemissa 0-0.

Toisessa erässä alkaa tapahtua

Ilves tuli toiseen erään vahvalla liikkeellä ja TPS oli välillä hätää kärsimässä. Ilves pääsi yrittämään myös ylivoimaansa pariin otteeseen, mutta tuloksetta. Tuhlareita olivat muun muassa Kai Kantola ja Michael Keränen. Kesken Ilveksen vahvan vaiheen kotijoukkueen Ville Koistinen otti kuitenkin jäähyn vihellyksen jälkeisestä nahinasta ja TPS rankaisi armotta. Kiekko riistettiin Ilvekseltä ylivoimalla keskialueella ja pelattiin Marko Virtalalle, joka tykitti sen komeasti verkkoon ajassa 30.48. Syöttöpisteet menivät Ville Vahalahdelle ja Kris Russellille.

Ilves kuittasi kuitenkin nopeasti ylivoimalla ajassa 32.40. Michael Keränen nousi vetopaikalle b-pisteiden väliin ja tälläsi kiekon sisään. Syöttöpisteet menivät Jyrki Jokipakalle ja Max Talbotille. Turkulaiset saivat maalistaan kuitenkin lisävirtaa ja ottelu tasaantui selkeästi. Tunteet kävivät välillä kuumina, eikä tähän auttanut tuomariston kauniisti sanottuna persoonallinen linja. Nahistelua nähtiin huomattava määrä ja jäähyjäkin olisi voinut jakaa. Koko erän kestänyt hurlumhei-kiekkoilu jatkui loppuun saakka ja kuvaavia ovat myös maalivahtien torjunnat: Anders Lindbäck 16 ja Atte Engren 18. Tauolle mentiin lukemissa 1-1.

- Meille sattui tähän peliin yksi huono alivoima ja tietenkin vastustaja rankaisi siitä heti, manasi TPS:n päävalmentaja Juha Pajuoja.

Erikoinen kolmas erä

Kolmannesta erästä ei totisesti tapahtumia puuttunut. Kiekkoilu oli tasaista ja maalipaikkoja siunaantui kummallekin joukkueelle kiitettävästi. Harmi kyllä paikat hukattiin täydellisellä 100 prosentin teholla. Hyvällä maalivahtipelillä oli myös lusikkansa sopassa. Tuhlaajapoikia olivat tällä kertaa muun muassa Michael Keränen ja Kris Russell. Kummankaan joukkueen ylivoima ei myöskään ottanut enää toimiakseen ja yritykset jäivät vaisuiksi.

Erän puolivälissä nähtiin alussa mainittu linjatuomarin maali. Lisäksi Ilveksen yhtä tilannetta tarkasteltiin videolta hetken, mutta kiekko oli käynyt vain ylärimassa. Maalipaikoissa hätäiltiin edelleen ja kummallekin joukkueelle oli kyllä voiton avaimet tarjolla, mutta ne eivät kelvanneet. Sankarin viittaa aseteltiin jo niin turkulaisten Marko Anttilan, kuin kotijoukkueen Niko Peltolallekin, mutta edes erän lopun Ilveksen ylivoima ei tuottanut haluttua tulosta. Näin päädyttiin jatkoajalle lukemissa 1-1.

Jatkoaika ja voittomaalikilpailu

Jatkoaika pelattiin paikoin melko varovaisissa merkeissä ja TPS-merkkisesti. Maalipaikat siunaantuivat muun muassa Mikko Koivulle, jolla oli erinomainen paikka ratkaista ottelu aivan jatkoajan lopussa ja jälleen kerran Michael Keräselle, jolle siunaantui paikkoja useammankin kuin yhden maalin tekemiseen ja täten pelin ratkaisemiseen. Edes Palloseuran ottama aikalisä ei kuitenkaan tuonut tarvittavaa lisäpotkua ja edessä oli voittomaalikilpailu.

Ennen kisan alkua nähtiin hullunkurinen episodi, kun Hakametsän jääkoneen kuljettajalla oli suuria vaikeuksia saada kunnollinen ja tasainen alue putsattua jäälle. Lukuisten kierrosten jälkeen jää saatiin siedettävään kuntoon ja laukaukset lauottua. Kisan ainoa onnistuja oli Ilveksen Ville Koistinen, joka tälläsi kiekon komeasti yläpesään. Lindbäck jatkoi loistavia otteitaan torjuen kaksi kolmesta TPS:n yrityksestä. Kolmannen yrityksen painuttua harakoille ekstrapiste jäi Tampereelle lukemin 2-1.

Viimeiset virret

- Peli oli mielestäni oikein hyvä. Olisimme tosin kaivanneet suoraviivaisuutta maalintekoomme. Maalivahtimme onnistui hyvin ja harmittaa, kun emme pystyneet auttamaan häntä paremmin. Toinen erä oli kyllä melkoista hulabaloota. Pelimme on parantunut alkukaudesta ja esimerkiksi avauspelimme on jo huomattavasti parempaa. Tarvitsemme kuitenkin pisteitä selvästi lisää, totesi päävalmentaja Pajuoja.

Kysyttäessä, oliko paluu Hakametsään Ilvestä vastaan jotenkin erityislaatuista, Pajuoja totesi:

- Tämä oli tärkeä peli itselleni juurikin, koska vastassa oli Ilves. Yritin pysyä mahdollisimman tyynenä ja olisi ollut mukava voittaa.

Ilveksen päävalmentaja Raimo Helminen oli totutun harvasanainen.

- Olimme parempia ja ansaitsimme voittomme. Peli alkoi meiltä hyvin, mutta hukkasimme otettamme TPS:n ensimmäisen jäähyn jälkeen. Toinen ja varsinkin kolmas erämme olivat hyviä ja meillä olisi kyllä ollut paikat ratkaista peli jo aiemminkin. Tulos on kuitenkin hyvä, kommentoi Helminen.

Kysyttäessä try-outilla olevan (23.11.2012 saakka) hyökkääjä Danny Driesin kohtalosta Helminen totesi, että hänen sopimustaan jatketaan pienellä pätkällä, jotta tarvittava aika näyttöjen antamiseen saadaan. Osasyynä tässä on Driesin taannoinen loukkaantuminen, joka sotki koeaikaa.