Kädetön Ilves lähinnä naurunaihe Jokereille

LIIGA / Raportti
Kuva © Jarno Hietanen
Sarjakärki Jokerit teki Ilveksestä selvää jälkeä. Henkilökohtaisiin tasoeroihin ratkennut peli tyhjensi Hakametsän hyvissä ajoin päätöserässä.

Totaalinen kiekkokontrolli, hyökkäyspelin rutiini, fiksu ja jäähyjä välttävä pelaaminen sekä lähes kaksinkertainen laukausmäärä vastustajaan verrattuna. Jokerien eväsreppu Tampereen matkalle sisälsi sen verran paljon tavaraa, että tulostaululle jäivät vähintään oikeutetut 0-5 –lukemat. Syöttöpelin helppous ja nopeus jättivät samoja asioita helmasynteinään kärsivän Ilveksen katselemaan turpasaunaa kateellisena.

– Se, mitä taululla tänään oli, kertoo mun mielestä aika pitkälle, mitä kaukalossa tapahtui. Todella vahvaa neljän ketjun pelaamista. Kurinalaisesti ja nöyrästi, mutta kuitenkin sellainen energisyys ja rohkeus pelaamisessa paistoi. Vietiin kyllä pelin virtausta tänään, kuten jokerivalmentaja Tomi Lämsä niputti ottelun.

Pulkkisen ketju sinfoniaorkesteria johtamassa

Ilves aloitti ottelun latautuneen näköisesti ja painoi peliä muutaman vaihdon ajan kohti Eero Kilpeläisen maalia, mutta vinksahtaneet syöttösuunnat pitivät Jokerit-puolustuksen riman melko alhaalla. Kotiyleisön pieninkin toivo maukkaan KalPa-voiton jatko-osasta sammui jäähyihin, jotka siirsivät otteen helsinkiläisille.

– Tiedettiin, että Ilves oli ottanut Kuopiossa arvokkaan vierasvoiton ja että heillä oli hyvä itseluottamus. Sen takia tehtiin hyvä valmistautuminen tähän iltaan. Alkua lukuun ottamatta pelattiin erittäin hyvä 60-minuuttinen tänään, Lämsä sanoi.

Jokerien vaarallisin lenkki oli alussa Nichlas Hardtin, Ben Eavesin ja Teemu Pulkkisen ketju. Eaves löysi yhteisen sävelen varsinkin Pulkkisen kanssa, ja tinttasikin avausmaalin tämän syötöstä aivan maalin edestä. Ilveksen ykkösketju Erkki Rajamäen johdolla oli tilanteessa käyttänyt putkinäköisen pelisilmänsä taklausten hakemiseen.

Myös Pulkkinen osui avauserässä kauniin ylivoimakuvion päätteeksi. Toinen erä mentiin suvantovaiheessa, sillä Ilves pyrki kaikin voimin, tässä tapauksessa siis Matias Soinnun ja Antti Kangasniemen voimin, nousemaan rinnalle. Puolustuspäässä Ilves onnistui rikkomaan vieraiden peliä jopa hyvin, mutta Kilpeläisen maalilla tuloksena oli lähinnä tamperelaisittain surullisen tuttuja surkeita avauksia ja pitkiä päätyyn. Vain muutaman pelikatkon sisältänyt erä oli onneksi ohi nopeasti.

Päinvastaisilla mielialoilla kohti tasauspelejä

Kun Teuvo Teräväinen, Ilari Filppula ja Riku Hahl höntsäilivät päätöserässä taitovajeisen Ilveksen pakastimeen vielä maalit mieheen, oli Raimo Helmisen jälleen riiputettava päätään.

– Virheitä tuli enemmän kuin normaalisti ja vastustaja rokotti hienolla maalilla aina kun saivat paikan. Siinä se. Ei ole varaa sellaisiin näissä peleissä.

– En tiedä, oliko vastustajan hyvyyttä vai meidän huonoutta. Heillä oli hyvä takapaine ja meillä ei ollut nöyryyttä tehdä sitä työtä, jota tänään olisi tarvittu, Helminen näki.

Työmoraalia enemmän katsomoon paistoivat erot peruspelaamisessa. Sarjajohtonsa neljään pisteeseen lisännyt Jokerit liikutteli kiekkoa määrätietoisesti yhdellä kosketuksella lavasta lapaan tietäen, mikä seuraava siirto on. Ilveksellä puolestaan oli paitsi hidasta peliä, myös suuria vaikeuksia edes nähdä sitä, kummalle puolelle pelaajaa syöttö on järkevä antaa.

Pelit jatkuvat niin sanottuna ”tammikuun tasaus” –viikonloppuna eli ensi perjantain ja lauantain tuplaotteluilla. Ilves kohtaa kymmenen pisteen päähän karanneen Pelicansin, Jokerit taas pyrkii jatkamaan pirkanmaalaisten kyykytystä Tapparan kanssa. Kummatkin pelaavat perjantaina kotonaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle