HIFK:n kotikirous päättyi

LIIGA / Raportti
Helsingin IFK:n kuuden ottelun mittaiseksi kasvanut tappioputki kotikaukalossa katkesi vihdoin Rauman Lukkoa vastaan. Voiton avaimena oli kurinalainen puolustuspeli.

HIFK oli edellisen kerran voittanut kotikentällään 18.10., jolloin se kaatoi voittomaalikilpailussa JYPin. Tällä kertaa Lukko taipui jo varsinaisella peliajalla 3-1-lukemin. Voitolla HIFK nousi sarjataulukon kuudenneksi ohi Kärppien ja SaiPan. Lukon sijoitus pysyy yhdeksäntenä.

Kummankin joukkueen valmentaja näki ottelun ratkenneen HIFK:n hyvään puolustuspeliin.

- HIFK:n puolustuspeli oli hyvää, emme päässeet murtautumaan maalintekosektorille. Meidän työmäärämme ei tänään riittänyt, Lukko-käskijä Rauli Urama totesi.

HIFK:n käskijä Kari Jalonen oli pitkälti samoilla linjoilla Uraman kanssa.

- Pystyimme ensimmäistä kertaa nimenomaan puolustamaan voiton kotona. Puolustimme hyvin ja kurinalaisesti. Pojilta hyvää työtä, Jalonen kehui.

Kiekko poltti raumalaisten lavassa

Ottelun ensimmäinen erä oli HIFK:n hallintaa. Heti erän alussa Patrik Nevalainen, Antti Laaksonen ja Charlie Cook söhläsivät peräperää kiekon katsomoon, ja HIFK pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla.

- Meillä ottelun alku oli erikoinen, kun kiekko lensi katsomoon kolmesti peräkkäin. Siinä pyöri päässä muutama painokelvoton sana, Urama harmitteli.

HIFK:n ylivoima tuotti tulosta ajassa 3.50., kun viivamiehen paikalla pelannut Jussi Pesonen pyssytti kiekon verkkoon Shawn Batesin esityöstä.

HIFK-vahti Juha Pitkämäki selvisi avauserässä vähällä. Lukko laukoi ensimmäisen kerran kohti HIFK-maalia vasta erän puolivälin jälkeen ylivoimalla. Pitkämäki torjui kuitenkin näyttävästi Pekka Saarenheimon vedon. HIFK-vahdille kertyi avauserässä vain viisi torjuntaa. Petri Vehanen oli Lukko-maalilla työllistetympi 10 torjunnallaan. Koko ottelussa Pitkämäki venyi kiekon tielle 15 kertaa, Vehanen 24.

Lukko oli lähellä tasoitusta erän viimeisellä minuutilla, mutta Tero Koposen veto hyvästä paikasta suuntautui maalin yli.

Luttinen lisäsi johtoa luistimellaan

HIFK:lla oli hyvä tilaisuus kasvattaa johtoaan heti toisen erän ensiminuutilla, kun Kimmo Kuhta pelasi hyvän paikan Lennart Petrellille. Vehanen sai kuitenkin patjansa väliin.



Lukon pirtein pelaaja Pekka Saarenheimo hätyytteli erän alussa Pitkämäkeä ylivoimalla, mutta HIFK-maali pysyi koskemattomana. Maalia ei tuonut seuraavakaan ylivoima, raumalaisille tuotti vaikeuksia jo pelkkä kuvion saaminen kasaan. Aivan ylivoiman lopussa Otto Honkaheimo laukoi tulisesti siniviivalta, mutta Pitkämäen hanska oli taas oikeassa paikassa.



HIFK lisäsi johtoaan tapahtumaköyhän erän loppuhetkillä. Erää oli vajaat kaksi minuuttia jäljellä, kun Markus Kankaanperä laukoi laidan vierestä kohtia maalia. Maskissa ollut Luttinen sai ohjattua kiekon verkkoon, ja HIFK siirtyi 2-0-johtoon. Osuma käytiin varmuuden vuoksi tarkastamassa videolta, sillä kiekko meni maaliin Luttisen luistimesta. Videotuomari katsoi, että Luttinen vain ohjasi kiekon maaliin, ei potkaissut.

- Maali oli todella kyseenalainen. Tuomaritarkkailijalta voi kysyä mikä on potku ja mikä ohjaus, Urama vuodatti.

Toisen syöttöpisteen osumaan nappasi kahden tehopisteen iltaa viettänyt Bates.

Saarela rikkoi Pitkämäen nollan

HIFK:n kolmas maali oli lähellä päätöserän alussa. Bates pelasi maltilla tekopaikan Luttiselle, mutta laituri ei saanut siirrettyä kiekkoa maaliin. Samassa vaihdossa Semir Ben-Amor pääsi nokikkain Pitkämäen kanssa, joka sai rintapanssarillaan torjuttua laukauksen.

Lukko kavensi ottelun juuri ennen erän puoliväliä ajassa 49.30. Maalintekijänä kunnostautui Pasi Saarela, joka sai Saarenheimolta tarkan syötön aivan maalin eteen. Saarenheimo itse oli tehnyt hyvän esityön punnertamalla kiekon kanssa väkevästi maalin takana. Toisen syöttöpisteen nappasi puolustaja Patrik Nevalainen.

Pian maalin jälkeen ottelussa hieman pimennossa ollut Juha-Pekka Haataja oli ohjata Saarelan vedon maaliin.

Lukko haki lopussa tasoitusta ilman maalivahtia, mutta omassa päässä kolisi, kun Kuhta laukoi kiekon tyhjään maaliin. Näin HIFK päätti tappiollisten kotipelien putkensa.

- Olen tyytyväinen meidän pelin eteenpäin menemiseen. Sitoutuminen joukkuepelaamiseen menee koko ajan eteenpäin. Ehkä se ei katsojille ja medialle näy, mutta laitamme koko ajan kasaan joukkuepeliämme pienin palasin, Jalonen kertoi.

Kovin pitkään HIFK ei ehdi voitosta nauttia vaan seuraava ottelu on jo lauantaina, kun Tampereella vastaan asettuu Tappara. Lukko hyppää kaukaloon myös lauantaina, kun se kohtaa SaiPan Lappeenrannassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle