Jokerit romahti sarjajumboksi

LIIGA / Raportti
Porissa nähtiin perjantaina vierasjoukkue Jokereiden toimesta kauden heikointa jääkiekkoa. Kotijoukkue Ässillä oli suhteellisen helppo työ napata kolme pistettä maalein 4-0 (1-0, 3-0, 0-0). Tappion myötä Jokerit jäi SM-liigan jumbotilalle tasapisteisiin JYPin kanssa.

Puolivaloilla vierasotteluun tullut Jokerit sai toisessa erässä Ässiltä opetuksen oman pään virheistä rankaisemisessa. Jokeripakkien virheiden pääarkkitehtina toimi etenkin Tom Koivisto, jonka käsittämättömän poikittaissyötön seurauksena Tommi Huhtala ampui illan toisen osumansa. Huhtalan toinen oli Ässien kolmas, ja samalla ratkaisi käytännössä Jokereiden heikon pyristelyn.

Jokerilaiva ui tällä hetkellä syvissä vesissä, eikä Hannu Aravirta löytänyt kuin kovan työn ratkaisuksi tätä purtta nostamaan.

– Meille tuli pelissä liikaa isoja virheitä, liian löysää pelaamista. 90 prosentin tehot eivät riitä tässä sarjassa mihinkään, pelaajat kaartelevat koko ajan vähän pelin ulkopuolella, syöttöjä ei anneta ihan kaverin lapaan eikä omaa miestä pelata loppuun saakka.

– Syvältä joudumme nyt kaivamaan taisteluilmettä, onneksi tästä ei ole kuin yksi tie – ylöspäin. Pelillisesti meidän täytyy parantaa pykälä kerrallaan, Aravirta pohti pelin jälkeen.

Aravirran huoleen on syitä. Jokerit oli heikoin ryhmä, joka Porissa on tällä kaudella vieraillut. Suurin ongelma vieraiden pelissä oli hyökkäyksiin lähdöt. Pelin avaaminen kestää tuskallisen kauan, ja kokeneet puolustajat kuten Tom Koivisto ja Marko Kauppinen jakavat käsittämättömiä harhasyöttöjä kriittisillä hetkillä.

Ässien päävalmentaja Pekka Rautakallio oli erittäin tyytyväinen koko ottelun läpi kantaneeseen ehjään esitykseen. Tällä viikolla harjoituksissa olleen teeman näkyminen itse pelissä lämmitti myös kokenutta kiekkovalmentajaa.

– Pelasimme erinomaista alivoimaa. Aina kun alivoima toimii, nousevat omat voittomahdollisuudet hurjasti.

Tomas herätti Kamilin

Ässien 4-0 –voittoon päättyneessä ottelussa Ässien sankariksi nousi kaksi maalia napauttaneen Tommi Huhtalan lisäksi koeajalle saapunut uusi mies Tomas Zaborsky, joka nosti koko kentällisensä tasoa välittömästi. Nuori slovakkipelaaja liikkui kentällä energisesti ja väläytteli näppäriä harhautuksia muutamaan otteeseen. Hän saalisti ensimmäisessä ottelussa tililleen maalin ja syötön.

– Hieman oli vaikea startti, nopeaan peliin oli vaikea päästä kiinni ensimmäisessä erässä, Zaborsky totesi ottelun jälkeen.

Slovakkihyökkääjän mukaan hänen ketjukavereillaan Kamil Pirosilla ja Veli-Matti Savinaisella oli tärkeä rooli, että hän pääsi kuitenkin nopeasti peliin kiinni. Kolmikko löysi nopeasti kentällä yhteisen sävelen, ja kaikilla on hieman samanlainen tekninen tapa pelata jääkiekkoa. Pirosin merkitys on ollut muutaman päivän ajan muutenkin Zaborskylle tärkeää.

– Kyllä se helpottaa, kun tulee vieraaseen paikkaan että on joku, joka auttaa käytännön asioissa.

Zaborsky napautti Ässien neljännen täysosuman Savinaisen ja Tero Määtän syötöistä. Osuma oli illan upein. Ässäketju sahasi ylivoiman ja siirretyn rangaistuksen turvin jokerinipun täysin sekaisin. Savinainen syötti vielä selkeästä vetopaikasta kiekon Zaborskylle, joka harhautti kiekon ohi Mikko Strömbergin.

– Savinainen syötti kiekon keskeltä minulta päätyyn, pääsin sieltä nousemaan maalille ja minulla oli lopulta aika helppo työ laittaa kiekko maaliin, slovakialainen muisteli.

Zaborskyn tulo sai selkeästi virtaa alkukauden kohmeessa olleeseen Savinaiseen ja tehottomuuden kanssa tuskailleeseen Pirosiin. Tshekkihyökkääjän otteet kaukalossa olivat jälleen lupauksia herättäviä, ja mies sai lopulta myös maalitilinsä auki ensimmäisessä erässä. Zaborsky toi kiekon sisään, antoi viereen Pirosille, joka ampui kiekon kohti maalia. Kiekko hukkui kaikilta muilta paitsi Pirosilta ja päätuomarilta, ja tshekki kävi sutimassa kiekon Strömbergin alta verkkoon.

Myös Savinainen oli erittäin tyytyväinen pelin ilmeeseen ja uuteen ketjukaveriin.

– Luistin liikkui meillä tänään ehkä paremmin kuin kertaakaan aikaisemmin, tuolla tasolla pitäisi pystyä jatkamaan. Zaborsky toi vauhtia ketjuumme lisää, hän pystyy myös jakamaan kiekkoa hyvin vauhdista molempiin laitoihin.

Savinaisen syöttö illan ottelusta oli miehen toinen tehopiste. Viime kaudella 25 tehopistettä iskenyt laituri on tyytyväinen, että pelissä näkyi välillä positiivistakin merkkiä.

– Ei niitä pisteitä auta miettiä, vaan pitää painaa sata lasissa koko ajan. Työn kautta niitä pisteitäkin tulee.

» Lähetä palautetta toimitukselle