Hirmuketjut mittaavat mahtinsa

LIIGA / Ennakko
TPS:n puolustuspeli petti pahasti joukkueiden edellisessä kohtaamisessa.
Kuva © Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com
TPS:n ja Kärppien kohtaaminen tarjoaa mahdollisuuden kahden murhaavan ketjun välienselvittelylle. Mikko Koivun, Lauri Korpikosken, Ivan Humlin ja Kyle Turrisin lisäksi kaukalossa nähdään maalipörssin kärkipään mittelö: Brian Willsie vastaan Juha-Pekka Haataja.

NHL-miestensä ansiosta pisteiden makuun hiljattain päässyt TPS saa torstaina pätevän vastineen Lauri Korpikosken, Mikko Koivun ja Brian Willsien muodostamalle huippuketjulle. Sarjakolmonen Kärpät tekee pitkän matkan Lounais-Suomeen mukanaan maali-, syöttö- piste ja tehotilastossa loistava ykkösvitjansa Ivan Huml - Kyle Turris - Juha-Pekka Haataja.

Turkulaisten tykit ovat vastanneet joukkueen orastavasta voittoputkesta. Koivun tappiollisessa debyytissä kolmikko iski yhteistehoikseen 3+3=6, kun taas viime lauantaina trio oli värkkäämässä neljää maalia Bluesin verkkoon samoin kokonaispistein. Kolmannen kerran ketju riehui tiistaina TPS:n vieraillessa Lahdessa: Palloseuran 3-1-voiton takuumiehinä olivat kolmen pisteen Korpikoski ja voittomaalin alivoimalla tehnyt Koivu.

- Peli oli meiltä erittäin hyvä. Alivoimapelimme on ollut koko kauden ajan hyvää ja eilen pelasimme sitä viidesti hoitaen kaikki tilanteet tyylillä. Lisäksi meillä oli superkenttä, joka sai aina pelin toiseen päähän, teki meille maalit ja osoitti esimerkkiä sekä uskallusta pelata, TPS:n maalivahtivalmentaja Urpo Ylönen mietti keskiviikkona.

- Pidimme Pelicansin hyvin parhaan maalintekosektorin ulkopuolella. Laukauksia ei sieltä hirveästi tullut ja alkukauden puolustuspään nukahduksiakin on alkanut olla paljon vähemmän. Kun touhu on tuon näköistä, on siellä takana ihan kiva heilua, TPS-vahti Atte Engren analysoi.

Koivu vastaan Turris

Torstaina Koivun kenttä saattaa vihdoin kohdata vertaisensa. Piste- ja maalipörssin kärkimies Haataja johtaa Kärppien ykkösketjua, jonka toisella laidalla Huml on 17 maalisyötöllä syöttöpörssin kolmonen ja keskellä NHL-apu Turris on paukuttanut kahdeksassa ottelussa seitsemän pistettä.

- Haataja on tehnyt 24 pistettä, joista kuusi maalia ylivoimalla. Myös Huml on tehnyt 21 pistettä, kun meillä paras pistemies on tehnyt 14. Heillä on paljon maalintekovoimaa sekä ylivoimalla että tasaviisikoin, ja meidän pitää pystyä vastaamaan siihen neljän ketjun voimin, linjasi Ylönen.

Myös Engren on tietoinen torstai-iltana Turkuhalliin saapuvasta vastuksesta. Turkulaisten kaksi viimeisintä ottelua torjuntaprosentilla 93,44 pelannut ja molemmilla kerroilla voittanut Engren korosti myös TPS:n SM-liigan parhaan alivoimapelin merkitystä.

- Meidän on kyettävä vastaamaan varsinkin heidän kovaan ylivoimaansa. He ovat pelanneet sitä hyvillä tilastoilla, mutta meillä taas on ollut hyvää alivoimaa, joten jos saamme sen nollattua, niin ehkä heidän suurimmilla tähdillään saattaa mennä vati nurin. Ykkösnyrkki on nollattava täysin, sen jälkeen on hyvä sauma voittaa.

Engrenin torstainen taistelupari on Kärppien maalivahtivalinnasta riippumatta liigan eliittiä. Kahdeksan ottelua pelanneen Tomi Karhusen torjuntaprosentti on SM-liigan toiseksi paras, 11 ottelussa torjunut Johan Backlund on samaisen tilaston seitsemäs ja pelaa liigan pienimmällä päästettyjen maalien keskiarvolla.

- Karhunen on pelannut hyvän kauden ja Backlundkin on entisenä NHL-vahtina SM-liigan kärkipäätä. Kärpät on erittäin hyvä joukkue, mutta niin olemme mekin. Kärppien pitää pelata huippupeli voittaakseen meidät ja niin pitää meidänkin, jos haluamme saada pisteenkin, hiljattain 50 vuotta turkulaisessa kiekossa täyteen saanut Ylönen totesi.

Palaako Keränen kehiin?

Jo keskiviikkona Turkuun matkanneen Kärppien alkukauden ongelmana on ollut mittava vammalista. Tälläkin hetkellä joukkueen riveistä puuttuvat ainakin Tomas Plihal, Jari Viuhkola, Ville Mäntymaa, Joonas Donskoi, Tomi Körkkö, Oscar Eklund ja Mikko Lehtonen. Hyökkääjä Juho Keräsen toipuminen on jo takanapäin ja polvivammasta kärsinyt Keränen saattaa pelata jo Turussa. Myös Lehtonen saattaa palata kokoonpanoon torstai-iltana.

TPS:n sairaslistalla ovat yhä vain Markus Palmroth ja Timo Salo, mutta Palloseuran tuskat ovat kohdistuneet Koivun kentän takana operoiviin vitjoihin. Ville Vahalahden ja Corey Locken kaltaiset kärkinimet eivät ole päässeet pisteiden makuun ja turkulaisvalmennus saattaa pian päätyä ketjumuutoksiin, jotka edellyttäisivät esimerkiksi maalitykki Willsien siirtoa Locken rinnalle tai Locken nousua Koivun ketjuun.

Locken pisteetön putki on tällä hetkellä peräti kymmenen ottelun mittainen - kaksinkertainen kuuden viime kauden pisimpään kuivaan kauteen verrattuna. Tehojen puuttuessa myös kanadalaisen peliaika on vähentynyt. Näin on tapahtunut monelle muullekin TPS-pelaajalle, sillä Palloseuran uusi valmennus on kuormittanut Koivun ketjua pitkälle yli 20 minuutin sekä Alec Martinezin ja Kris Russellin muodostamaa pakkiparia puolen tunnin nurkille.

Joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen rumasti 0-4 hävinneelle TPS:lle torstai on tilaisuus revanssiin ennen puolentoista viikon maajoukkuetaukoa. Sarjataulukossa TPS:n ja Kärppien välinen ero on jo 14 pisteen mittainen, mutta kotijoukkueen NHL-tähtien tasoittaessa puntit kamppailusta voi tulla äärimmäisen tasainen.

- Kärpät on sarjassa kolmantena ja johtaa meitä 14 pisteellä, mikä on suuri ero. Liiga on kuitenkin niin tasainen, että hyvänä päivänä kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa, Ylönen lopetti.

Seuraa Heitä

Kris Russell #6 |

Puolustaja

Jo kerran loukkaantuneena TPS:n jättänyt pakki on pelannut jo kolme ottelua peräkkäin puolen tunnin peliajalla. 9 pistettä 7 otteluun, mutta joko jalka alkaa kohta painaa?

Jason Demers #55 |

Puolustaja

Kellottaa Haatajan ketjun tapaan kovia minuutteja. Peliaikakeskiarvo 26 minuutin hujakoilla, mutta silti 8 pistettä 7 viime ottelussa. Alla kolmen pisteen ilta Lukkoa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle