Jatkuuko Jokerien korpivaellus Hakametsän siimeksessä?

LIIGA / Ennakko
Vai löytääkö Hannu Aravirta Tappara-tappion jälkeen joukkueelleen sellaisen peli-ilon, joka saa liigan ennakkosuosikiksikin ennustetun pääkaupunkilaisjoukkueen voittojen tielle? Helppoa se ei ole, Ilves kun on saanut putket liikkeelle ja päässyt tarjoamaan tamperelaisille harvinaista herkkua voittamalla neljä ottelua viidestä ensimmäisestä.

Kuntokäyrät

Lauantaiseen peliin Hakametsässä molemmat joukkueet lähtevät takanaan kirpeä tappio torstailta. Ilves kävi hakemassa Kuopiosta turkkiinsa kauden ensimmäisen tappion hävittyään kierroksen kärkiottelussa KalPalle lukemin 3-1. Peli oli tasainen, paikkoja Ilveksellä oli Kuopiossa voittoon saakka, kertovat paikalla olleet, mutta torstaina ei vain onnistanut.

Jokerit puolestaan oli täysin vastaantulija Tampereella, missä Tappara vei pisteet selkein lukemin 5-1. Kaikki kiekkoilun osa-alueet olivat helsinkiläisillä hakusassa, mutta erityisesti puolustus oli tuuliajolla. Tähän kiinnitti huomiota myös joukkueen päävalmentaja Hannu Aravirta, mutta ei antanut synninpäästöä hyökkäyksellekään, vaikka jokerihyökkääjien esitys ei ollut lähellekään huonointa tällä kaudella Tampereella nähdyistä.

Tappiostaan huolimatta Ilveksen kuntokäyrä on edelleen huipussaan, osoituksena juuri edellä mainittu, lähes historiallinen neljän ensimmäisen ottelun voittoputki. Tosin vieläkin parempaa on odotettavissa, ainakin jos kuuntelee joukkueen kakkosvalmentajaa Juha Juujärveä.

– Ei noita edellisiä pelejä enää mietitä, uudet pelit ovat edessä, hän toteaa.

– Vaikka kokonaisuus on ollut hyvä ja tekopaikat on onnistuttu käyttämään hyväksi, niin parannettavaa on ainakin kiekon liikkuvuudessa ylivoimassa sekä siniviivavedoissa ja niistä tehtävien ”räkämaalien" määrässä. Samoin turhista jäähyistä pitää päästä eroon.

Jokerien kohdalla alkukausi on ollut ennakko-odotuksia ajatellen paljon huonompi, ehkä joillekin jopa pettymys. Ennen lauantain ottelua alla on kolme peräkkäistä tappiota Lukolle, Kärpille ja Tapparalle yhteismaalein 4-14. Joukkueen ainoa kolmen pisteen voittokin on niin kaukaa kuin avauskierrokselta 10.9.

Osa tästä menestymättömyydestä on selitettävissä suurella pelaajavaihtuvuudella ja sairastuvan pituudella, mutta toki joukkueen materiaalilla pitäisi olla sijaa 10 selkeästi parempi sijoitus kuuden kierroksen jälkeen.

Ilves ei kuitenkaan sorru vastustajansa aliarviointiin.

– Odotuksiin nähden heikosta alusta huolimatta Jokerit on edelleen yksi mestariehdokkaista, analysoi Juha Juujärvi lauantaista vastustajaansa.

– Joukkueella on huippulahjakas hyökkääjistö, erinomainen maalivahtipeli sekä tuhoisa ylivoima.

Ratkaisun paikat

Yhdeksi lauantaisen ottelun ratkaisijaksi nousee maalivahtipeli. Molempien joukkueiden vahdit, Juha Pitkämäki ja Juuso Riksman, ovat onnistuessaan huippuluokkaa ja voivat saada vastustajansa näyttämään maalin edessä lähes aloittelijoilta. Pitkämäki on tilastoissa torjuntaprosentilla 93,99 sijalla kuusi, kun taas Riksman on joukkueensa tavoin odotettua selkeästi alempana sijaan 19 oikeuttavalla lukemalla 88,83.

Onnistuneeseen maalivahtipeliin liittyy aina tiivis puolustustyöskentely, mikä saattaa myös lauantaina muodostua ottelun ratkaisijaksi. Kauden alkaessa Ilveksen puolustusta uumoiltiin joukkueen heikoimmaksi lenkiksi. Tähän saakka puolustus on toiminut lähes moitteettomasti eikä suurta aihetta huoleen ole ollut. Niinpä Ilveksen puolustajat miehittävätkin Markus Seikolan johdolla joukkueensa +/- -tilastosta viisi sijaa kymmenen parhaan joukossa.

Jokerien kohdalla puolustus on ollut edellä mainitun mukaisesti joukkueen huonointa osaa. Asiaan on kuitenkin tartuttu, ja viestit Pasilan suunnalta ovatkin kertoneet panostuksista perusasioihin, mm. oman pään pelaamiseen, Lauantaina sitten nähdään ehtiikö tämä ”puolustuksen ryhtiliike” vaikuttamaan ratkaisevasti Jokerien peliesitykseen. Varmaa kuitenkin on, että koko jokeripuolustuksen pitää nostaa tasoaan, nyt lähes koko ryhmä kahlaa tilastoissa miinuslukemissa.

Jokerit esittelee lauantaina tamperelaisille vahvistuksen Lahdesta, kun se luisteluttaa kahden ottelun lainasopimuksella joukkueessa pelaavan Kari Sihvosen Hakametsän jäälle. Tietääkö fyysisen Sihvosen siirto pääkaupunkiseudulle muutosta myös Jokereiden pelissä fyysisempään suuntaan? Entä nähdäänkö lauantaina tiukkoja kaksinkamppailuja niin, että odotettavissa olisi kova ja fyysinen, mutta kaikin puolin reilu peli? Fyysisen lisämausteensa otteluun tuo myös Ilves, jonka riveissä esiintyy ensi kertaa tällä kaudella Henrik Sandvik.

– Sandvik on aina kovalla vauhdilla liikkeellä, jalka käy, analysoi Juujärvi kauden ensikertalaista.

– Erittäin fyysinen pelaaja, kannattaa seurata kaverin otteita.

Kokoonpanot

Ilveksen sairaslistalla on ainakin Jarkko Näppilä. Muiden osalta tilanne selviää viimeistään kiekon pudotessa tiistaina Hakametsän jäähän.

Jokerien loukkaantumislista on pitkääkin pidempi. Listalla ovat ainakin Mikko Kalteva, Ilmari Pitkänen, Tomek Valtonen, Janne Lahti ja Jani-Petteri Helenius.

Muuta

Viimeksi kotipelissään Ilves sai kotiyleisöstään sen kuuluisan kuudennen kenttäpelaajan. Kuinkahan mahtaa käydä lauantaina, kun Hakametsään saapunee Jokerien uskollinen kannattajajoukko? Ainakin Ilves toivoo faniensa kannustuksen jatkuvan äänekkäänä. Juujärveä siteeraten

– Fantastinen tunnelma hallissa viime pelissä. Tämän toivomme jatkuvan myös lauantaina.

– Ja totta kai pyrimme omalla esityksellämme saamaan yleisön mukaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle