TUTO nappasi pronssin Turkuun

TUTOn railakkaat tuuletukset värittivät ottelun kolmatta erää.
Kuva © Ilari Isotalo
Mestiksen kauden 2012-2013 pronssiottelu pelattiin lauantai-iltana Kupittaalla. Vastakkain asettuivat KooKoon toimesta finaaleista pudotettu ennakkosuosikki TUTO ja Jukurien tylysti tiputtama Jokipojat. Kahden pettyneen joukkueen taisto osoittautui kuitenkin mahtavaksi kiekkoviihteeksi Kupittaan 1699-päiselle yleisölle. Tämän kauden pronssi jäi Turkuun lukemin 6-4.

Illan ensimmäistä erää hallitsi kotijoukkue. TUTOn asettaman paineen purku onnistui Jokipojilta, mutta itse vierasjoukkue ei onnistunut painetta luomaan. Turkulaisten vaaralliset hyökkäykset ja kova luistelunopeus pitivät ärjypaidat kiireisinä ja antoi maalivahti Timo Niemelle syyn rehkiä maalinsa suulla.

Maaleja ensimmäinen erä tarjosi vasta puolen välin tienoilla, kun Teemu Aarnio iski kovalla laukauksellaan kiekon ylänurkasta sisään. Syöttöpisteet avausmaalistaan itselleen kirjasivat Markus Mäkinen ja Marlo Koponen.

Jokipojat pääsi kuitenkin iskemään takaisin ylivoimalla, kun joensuulaisten taidokas kiekonkäsittely tuotti tulosta. Kaksiminuuttistaan kärsivä Aki Keinänen sai jäähypenkiltä seurata miten Jarkko Immonen tasoitti tilanteen 1-1:een vain kolme minuuttia ennen erän päätöstä.

Vierasjoukkueen siirryttyä tasoihin TUTO ei kuitenkaan jäänyt tuleen makaamaan. Viimeisen kahden minuutin aikana turkulaiset siirtyivät takaisin johtoon Tuukka Pulliaisen liu'utettua kiekon maaliin Aki Keinäsen ja Mikael Aaltosen syötöistä.

Ärjypaitojen toinen erä

Toiseen erään Jokipojat tuli selvästi TUTOa nälkäisempänä. Ärjypaidat pitivät turkulaisia varpaillaan erän alkupuolella onnistuen pitämään painetta yllä. TUTOn onnistui kuitenkin kaivaa kiekko itselleen ja purkaa joensuulaisten tilanteet.

TUTOn taisteluista huolimatta joensuulaiset pääsivät muuttamaan valotaulun lukemat 2-2:een. Joona Karevaaran maalin jälkeen turkulaisten pelaaminen muuttui huolimattomaksi hutiloinniksi hermojen pettäessä paineen alla.

Jokipojat käytti turkulaisten huonoa hermokontrollia hyväkseen ja iski taululle lukemat 2-3 ylivoimalla. Karevaara onnistui toistamiseen kirjaten kauden viimeisestä ottelusta itselleen tehot 2+0. Välittömästi tämän jälkeen TUTO-luotsi Juhani Tamminen koki parhaaksi herätellä omiaan aikalisällä.

Toisessa erässä Jokipoikien ylivoimapelaaminen osoittautui vaaralliseksi. TUTO antoikin ärjypaidoille mahdollisuuden tähän ottamalla kaksi perättäistä jäähyä, joista kuitenkin vain jälkimmäisen aikana syntyi Karevaaran 2-3- maali. Ensimmäisen ylivoiman aikana Jokipojat onnistui kuitenkin kilauttelemaan maalitolppia ahkeraan, mutta Tommi Virtanen oli jälleen mies paikallaan.

TUTO pääsi yrittämään kavennusta ylivoimalla erän loppupuolella, mutta tuloksetta. Turkulaisten ylivoima ei missään vaiheessa äitynyt joensuulaisten ylivoiman tasolle. Tappioasema alkoi hermostuttaa isäntiä ja Jokipoikien maalilla nähtiin pientä käsikärhämää.

Tasoihin ja ohi

Kolmanteen erään lähdettiin vierasjoukkueen johdossa. TUTOn halu tasoittaa näkyi kuitenkin läpi erän, vaikka johtoasemassa oleva Jokipojat yritti siirtyä vielä tuntuvampaan johtoon. Edes aikaisemmissa erissä tehokkaana pyörinyt ylivoima ei auttanut ärjypaitoja kolmannessa erässä. TUTOn alivoima osoittautui varsin tehokkaaksi. Edes erän puolenvälin tienoilla saatu rangaistuslaukausmahdollisuus ei tuonut joensuulaisille maalia.

Ajassa 49.14 alkoi tapahtua. TUTO tasoitti tilanteen Arttu Niskakankaan maalilla 3-3:een ja vain minuuttia myöhemmin taululla komeili lukemat 4-3 kotijoukkueen hyväksi. Neljännen maalin pääsi iskemään Ville-Vesa Vainiola Markus Mäkisen ja Teemu Aarnion avuin. Näin TUTO palautti ensimmäisen erän peli-ilmeen takaisin ottaen jälleen otteen pelistä.

- Pelaajamme ovat hienon kapteenin johdolla omaksuneet sen periaatteen, että kun harjoittelet tai pelaat, niin heitä kaikki mukaan. Se on nimeltään mental skill, omistaan ylpeä Juhani Tamminen kertoi ottelun jälkeen.

Edes Jokipoikien aikalisä ei tuonut joensuulaisia mukaan peliin. Isännät rynnivät entistä tuntuvampaan johtoon viimeisen viiden minuutin aikana, kun Arttu Niskakangas teki illan toisen häkkinsä. Jokipoikien yrittäessä kaventaa loppuminuuteilla kuudennen kenttäpelaajan avuin, karkasi kiekko kuitenkin joensuulaisten lavasta ja Ville-Vesa Vainiola pääsi laittamaan kiekon Jokipoikien tyhjään maaliin.

Kaksi sekuntia ennen päätössummeria Heikki Puustinen sai runtattua kiekon Tommi Virtasen selän taakse, mutta se ei tilannetta enää parantanut. TUTO otti pronssin Turkuun kolmannen erän vahvalla nousullaan.

Voiton jälkeen Juhani Tamminen kiitti kaikkia kannattajista mediaan. Tyytyväinen päävalmentaja oli lehdistötilaisuudessa tuttuun tapaan puheliaalla päällä.

- On hienoa, että Joensuu, joka on legendaarinen paikkakunta, ja TUTO, joka on legendaarinen Mestis-joukkue, ovat nostaneet profiiliaan, Tamminen sanoi.

Jokipoikien päävalmentaja Mikko Haapakoski puolestaan oli luonnollisesti pettynyt.

- Heti alkuun onnittelut TUTOlle pronssista. Kyllä se olisi meitäkin kiinnostanut, mutta tänään ei saatu peliä sille tasolle, millä tällaisia pelejä voitetaan, vähäsanainen päävalmentaja summasi pelin päätyttyä.

- Nyt minulla on mielenrauha. Heitin tähän kaiken mitä minulla oli. Me olemme tekemässä uutta kansanliikettä. Tämä kaupunki alkaa pikkuhiljaa muuttua mustavalkoisesta sinipunavalkoiseksi, valmentajalegenda Tamminen lausahti tyytyväisenä kauden aikana tekemästään työstä ja sen vaikutuksista Turussa.