TuTo sai mitä ansaitsikin

MESTIS / Raportti
TuTo hävisi taas Järvenpään Haukoille. TuTon hyvä ensimmäinen erä ei riittänyt Haukkojen hakiessa kolmannen voittonsa TuTosta tällä kaudella ja vasta kauden toisen vierasvoittonsa.

-Ei tämä mikään Haukka-kammo ole. Heinonen oli hyvä maalissa tänään. Mutta kyllä kolmella tehdyllä maalilla pitäisi jääkiekkopeli voittaa, TuTon Ismo Lehkonen totesi hiljaa.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti. Molemmat joukkueet olivat tulleet peliin vahvalla latauksella. Kun tuomarilinja oli varsin liberaali, oli ensimmäinen erä aika miesmäistä kiekkoviihdettä. TuTo aloitti maalikarkelot. Ylivoimalla Kai Syväsalmen lyöntilaukaus sujahti Sami Heinosen vartioiman maalin alakulmaan. Viisi minuuttia tästä – niin ikään ylivoimalla – Tero Forsell antoi maalin takaa kerta kaikkiaan fantastisen syötön, jonka Timo Salo tykitti B-pisteiden välistä maalin kattoon. Kahden maalin salamajohto osoittautui illan mittaan kuitenkin riittämättömäksi kotijoukkueelle.

- Tietty kivi vierähti tänään sydämeltä. Tämä oli meidän toinen vierasvoittomme koko kaudella näiden normaalipelien joukossa. Se henkinen juttu, joka siitä seuraa on varmaan ihan helvetin iso. Päätettiin tuossa Vantaa-pelin jälkeen, että jos me koetetaan räpeltää neljällä ketjulla, niin siitä ei tule mitään. Päätettiin, että TuToa vastaan lähdetään kolmella ketjulla ja laitetaan kaikki ylimääräiset pelaajat a-junnuihin, Porvooseen tai mihin vaan. Päätettiin, että lähdetään taistelemaan ja tänään sen myös pystyimme tekemään. Upeata oli se, että me ei oltu jäljessä missään vaiheessa peliä. Vaikka torjunnat oli aika rumat ensimmäisen erän jälkeen, niin ei se ihan niin heikkoa se pelaaminen ollut miltä se torjuntojen perusteella saattaisi näyttää, Haukka-valmentaja Jan Lehti sanoi.

Lehti oli oikeassa. Haukat ei ollut niin jyrän alla kuin torjunnoista olisi voinut päätellä. Järvenpään kavennus tuli sekin miesylivoimalla. Jaska Vilen laukoi kaukaa hirmuisen lyöntilaukauksen, jonka paluun TuTon maalille tehnyt Timo Kinnunen torjui ikävästi eteensä. Paikalle ehti Jussi Rantalan estelyistä huolimatta ensimmäiseksi Toni Mustonen, joka tökkäsi kiekon maaliin.

TuTon kokoonpano on ohentunut erityisesti puolustajien osalta, kun Jesse Saarinen vietiin Ässiin, Jouni Saarisen ollessa universiaadeissa ja Jouni Venton ja Vikki Tammelinin ollessa loukkaantuneina.

- No, jos kaikki neljä rightin pakkia ovat poissa, niin totta kai sen pitäisi näkyä ylivoimapelaamisessa. Oikeastaan noin on väärin sanoa, kun saimme heti alkuun kaksi ylivoimaa ja molemmissa pesän. Tuskin Jesse tai Vikkikään noista paikoista olisi enempää maaleja tehnyt. Noiden maalien tekeminen on enemmän hyökkääjien savottaa. Siellä oli meillä yksi kenttä, jolla oli 22 maalintekopaikkaa. Tämä Forren kenttä, jossa oli Salo ja Laakso. Nehän dominoi tota kenttää aivan täysin. Oikeastaan niin paljon kuin jääkiekko-ottelussa voi dominoida. Siitä saisi joku liigajoukkue hyvän ketjun loppukaudeksi. Ei muuta kuin rahaa tiskiin vaan. Helvetin hyvä ketju! Ne oli aivan häikäiseviä tänään. Sarjan paras ketju, viljeli Lehkonen ylisanoja.

Haukoista maalivahti Sami Heinonen pelasi hyvän pelin torjuen 49 vetoa. Tämän lisäksi vierasjoukkueen hyökkäyspäässä onnistui vähän oudompi kaveri.

- Vuorinen teki tänään kaksi maalia ja oli pelannut aiemmin helvetin huonosti monta peliä. Pidettiin hänen kanssaan aika isoja palaverejä maanantaina ja perjantaina. Kaksi hyvää maalia ja ilman maaleja ei täällä pärjää, Lehti summasi.

Maininnan arvoisia ovat myös puolustaja Harri Tikkasen pirteät otteet.

- Meidän ykköspakki Vara on SaiPan mukana ja Raatinen, joka kuuluu meidän top3 puolustajiin on universiaadeissa. Tilalle tuli Jokiraita – ei korvaa koskaan Varaa. Mutta tämä snadi jätkä, tämä Tikkanen, melkein korvasi Varan. Olin häneen erittäin tyytyväinen. Tietenkin se, että hän rightin pelaaja on meille etu, koska meillä ei ennestään ollut yhtään rightin pelaajaa. Nyt nämä kaikki kolme uutta jätkää – hyökkääjä Vänttinen mukaan lukien – ovat kaikki righteja. Vänttinen pelasi hyvän pelin, mutta olen erityisen tyytyväinen tähän Tikkaseen. Me halutaan enemmän tätä kiekollista peliä sen laitoihin roiskimisen sijasta. Pikkusen saa riskejäkin ottaa, vaikka ollaan siitä vitusti kärsitty ja hävitty pelejä. Mun mielestä se on kuitenkin parempi tapa, että uskaltaa tehdäkin jotain eikä vain vedellä kiekkoa päin seiniä, Lehti paasasi.

TuTon paras osa oli Ismo Lehkosenkin hehkuttama Forsellin ketju. Eritoten Tero Forsell alkaa olla sellaisessa vireessä ja jakeli sellaisia syöttöjä, että osa katsojista oli pudota penkiltään. Timo Salo on saanut peliinsä aivan uutta ulottuvuutta Forsellin rinnalla ja tulostakin näyttää syntyvän. Viime kaudella Mestiksen huonoimman tehotilaston aikaansaanut Kai Syväsalmi on pelillisesti ottanut jättiharppauksia eteenpäin. Syväsalmi pelasi hyvän pelin, vaikka Haukkojen kolmas maali voidaan laittaa osaksi Syväsalmen piikkiin. Sen sijaan maalivahti Timo Kinnunen ei ollut entisessä vireessä, eikä TuTon pakiston poissaolot helpottaneet Kinnusen urakkaa.

- Me saatiin mitä ansaittiinkin. Näkyi ihan selvästi, että Haukat on menossa paljon innokkaammin pudotuspeleihin kuin me. Tuolla oli paljon väliinpitämättömiä pelaajia monissa vaihdoissa. Tällä kokoonpanolla, joka TuTolla on niin ei ole varaa löysäillä yhtään, jos mielimme pudotuspeleihin. Tuollaisella esityksellä me emme ole suuntaamassa muualle kuin karsintoihin. Se on ihan fakta. Sen saimme minkä ansaitsimme. Torstaina seuraava peli ja huomenna huilataan ja maanantaina on taas harjoitukset, Lehkonen sanoi.

Kovaäänistä mölinää

Haukkojen tasoitus tuli toisen erän alkuun, eikä tätäkään maalia tehty tasakentällisiin. Haukkojen pelatessa alivoimalla joukkue karkasi ylivoimahyökkäykseen. Lopulta Janne-Petteri Vuorinen napautti kiekon Kinnusen patjatorjunnan jälkeen verkon perukoille. Aitiopaikalta maalin syntyä saivat seurata Atte Saunamäki ja Markku Vuorisalo. Toisen erän loppuun Haukat lisäsi johtoa ottelun ainoalla tasakentällisin tehdyllä maalilla, kun maalinedustalla taas terävästi pelannut JP Vuorinen suti kiekon suoraan syötöstä hieman helponnäköisesti Kinnusen längistä verkon perukoille. Tilanteessa Kai Syväsalmi ei pelannut Vuorista millään tavalla pois.

Kolmannessa erässä Haukat meni menojaan. Jälleen ylivoimalla punavalo syttyi Kinnusen selän takana, kun Timo Suuronen vain heitti kiekon maalille ja se pomppasi todella helponnäköisesti Kinnusen vasemman kainalon alta verkon perukoille.

- Me saatiin helppo maali – neljäs maali, niin alkoi tuntua, että pojatkin alkoi uskoa siihen että me hoidetaan tää peli. Siinä oli ylärimaa, pari ohjausta maalin ohi. Yleensä meille on mennyt vieraspeleissä tuollaiset maalipaikat, jota TuTo lopussa loi. Jotenkin me saatiin siihen pelin lopun pelaamiseen munaa mukaan, kertoi Lehti.

TuTo siisti lukemia kun Tuomas Jalava suti Markku Vuorisalo tarkan, mutta pomppivan syötön maalin kulmalta ohi Heinosen. Maali syntyi tietenkin ylivoimalla.

Järvenpääläiskannattajien ääni raikui kirkkaasti Kupitaalla, joskin kannatushuudoista ei saanut juuri kukaan selvää.

- Kyllä hienoa, että vaikka ollaan vierasottelussa Turussa, niin meitä kannustettiin tänään enemmän kuin himassa. Tämä oli ensimmäinen kerta seitsemään vuoteen kun tuolta lähti dösä katsomaan peliä. Iso kiitos kuuluu niillekin. Oli siellä tosin pari torveakin mukana, mutta sellaistahan se aina on. Toisessa erässä käskin jonkun painua meidän aition takaa vittuun huutamasta. Sekin oli noita dösällä tulleita. Mutta kyllä tuosta kannustuksesta sellainen snadi lisäpotku tuli. Sitä kannusta löytyi koko ajan vaikka oltiin 2-0 häviöllä. Ne vaan jaksoi uskoa meihin ja meuhkasivat loppuun asti. Mä saatan puhua vähän liikaa, mutta hieman innossaan tässä ollaan, kun tämä vierasvoittaminen on meille ollut sen verran harvinaista herkkua. Me saatiin vähän Joensuuhun eroa ja KooKoota vähän kiinni. Me ollaan kuitenkin pelattu pelejä pari vähemmän kuin KooKoo. Tuo sarjapaikka on meidän tavoite ollut koko ajan, Lehti päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle