Vantaan erikoistilannepelaaminen huipputasoa

Vaasassa nähtiin taatusti mielipiteitä jakava ja värikäs ottelu. Tuomarit olivat kirjaimellisestikin osa ottelua, sillä Vantaan 1-3-osuma alustui tuomarista pompanneesta kiekosta.

Kahden kuuman joukkueen kohtaamisessa oli tunteetkin kuumana sekä katsomossa että kentällä. Tilanteita nähtiin jos jonkinlaista, mutta tilastoihin jäi Vantaan erinomaisen erikoispelaamisen jäljiltä lukemat 1-4.

Sportilla ylivoimaharjoitukset

Avauserä lähti liikkeelle vähintäänkin värikkäästi. Minuutti oli ottelua pelattu kun erässä alkoi Vantaan jäähykarkelot. Muutamassa minuutissa Sportilla oli ylivoimaa hetken jopa kahden miehen voimin, mutta tuskainen ylivoima ei tuntunut löytävän ratkaisuja. Vantaa tappoi jäähyt mallikkaasti ja maalivahti Juho Santanen oli mies paikallaan.

Jäähyjen jälkeen Sport hallitsi pelitapahtumia suvereenisti. Punapaidat veivät kiekon kerta toisensa jälkeen alueelle, raastoivat irtokiekot ja kulmaväännöt itselleen, ja loivat tilanteita. Mutta tasakentällisin ei kovasta hallinnasta huolimatta maaleja nähty.

Vasta erän lopulla Sport onnistui ja ylivoimalla pitkästä aikaa. Markku Erholtzin viivakudin Santanen torjui, mutta kiekko putosi pelattavaksi. Maskimiehenä häärännyt Lauri Kinos pelasi kiekon taakse Tuomas Takalalle, joka malttoi mielensä ja löysi takatolpalta Bryan McGregorin maalipaikassa. Kanukki onnistui pienestä kulmasta iskemään kiekon ohi heittäytyneen Santasen.

Avauserä oli Sportin suvereeni esitys, mutta maalit jäi kotijoukkueelta tekemättä. Vantaa oli erässä todella pahasti alakynnessä.

– Avauserässä oli kentällä vain yksi joukkue, myönsi myös Vantaan päävalmentaja Harri Ahola.

Sport loi tukuittain maalipaikkoja, mutta viimeistely ontui.

– Me lauottiin tyhjästäkin paikasta ohi, ja kun ei Santasen eteen saatu maskia niin ei sinne kuumalle maalivahdille kiekkoja mene. Lauottiin räpylään ja lämmitettiin maalivahtia, kun olisi pitänyt tehdä juuri toisin, Juhani Tamminen kertoi omiensa maalivainusta ottelussa.

Jäähyjen tasapaino toteutuu

Toisessa erässä pelattiin aivan päinvastaisesti kuin avauserässä. Vantaa tuli erään kovalla vauhdilla, ja Sport jäi alakynteen. Erän alussa Vantaa tappoi jälleen mallikkaasti yhden väärästä vaihdosta tulleen kakkosen, ja tämän jälkeen vieraiden liike alkoi näkyä.

Sport istui erässä neljä kakkosta, joista kaksi tuli lähes perätysten. Kahden miehen ylivoimalla heti erän puolivälin jälkeen osui ensin viivapommillaan Ilari Melart, ja neljä minuuttia edellisestä täysin samasta paikasta kaksi kakkosta istunut Aki Tuominen venytti verkkoja.

Erän lopulla Sport pääsi ylivoimalle vielä kertaalleen, mutta Vantaan alivoima oli jälleen mallikasta.

Erä merkittiin puhtaasti Vantaan nimiin, vaikkakin Sportilla oli tasakentällisin omat hyvät tilanteensa.

– Tämä oli klassisin turn-around, minkä tiesin että tulee tapahtumaan. Me olimme paremmin valmistautunut joukkue, ja veimme kookasta vastustajaa kuin mätää kukkoa, kertoi Juhani Tamminen.

Kolmas erä viimeistelee shown

Sportilla oli erässä mukana rutkasti epäonnea. Vantaan 3-1 johtomaali oli kirjaimellisesti tuomarin lahjoittama maali, kun Ari Gröndahlin laukaus osui päätylautaan etutolpalla, ja päätuomarin luistimen kautta suoraan maalin eteen. Jaakko Suomalainen katseli tilanteessa jo takatolpalle rännikiekon perään, ja Toni Jeskanen sai iskeä kiekon tyhjään Sport-maaliin. Pitkästä protestoinnista huolimatta maali hyväksyttiin, sillä sääntöjen mukaan tuomarit ovat osa pelikenttää. Tämän maalin jälkeen Sportin pelistä katosi paljon ajatusta, ja tämä helpotti Kiekko-Vantaan pelaamista.

Erän puolivälissä nähtiin ottelun viimeinen niitti. Jussi Pernaa yritti vastahyökkäyksen estämiseksi heittäytyä ja lyödä kiekkoa, mutta osui vain vastustajan jalkaan. Pelikatkon jälkeen Pete Suonpäälle tuomittiin kakkonen keskinäisestä nahistelusta, missä tuomarit vanhan totuuden mukaan näkivät koston, mutta ei edeltänyttä tilannetta.

Jäähyjen aikana Vantaa viimeisteli loppulukemat 1-4, Ossipekka Lehtosen iskettyä läheltä poikittaissyötöstä maalin. Maalin yhteydessä Pete Suonpää tulistui ja huuteli itselleen käytöskympin jäähyaition puolelta.

Ottelun lopulla Sport pääsi yhdelle pitkälle ylivoimalle, missä kolmessa minuutissa Vantaalle tuomittiin kolme kakkosta. Vantaan alivoima Santasen johdolla oli kuitenkin erinomaista, eikä Sport päässyt maalisektorille kuin pari kertaa.

– Pakko nostaa esille tänään meidän isot pelaajat. Santanen, (Ilari) Melart ja (Jussi) Ruohola, kiitteli Ahola maalivahtiaan ja kahta luottopakkia.

Juhani Tamminen kiteytti tappion ytimekkäästi.

– Vanha totuus oli taas se, että ensin on maalivahti vastaan maalivahti, ylivoima vastaan ylivoima, alivoima vastaan alivoima, ja sitten mennään henkilökohtaisiin taitoihin. Tänään Santanen vei Suomalaista, ylivoima vei meidän ylivoiman puhtaasti, ja alivoima meidän alivoiman.