Sport Westerbackin johdolla trillerin voittoon-<br> ottelusarja torstaina katkolla Vaasassa

Kuopiossa nähtiin huikea trilleri, joka ratkesi playoff-otteluiden henkeen kuuluen varsin pienillä marginaaleilla. Sport haki voitollaan kotiedun takaisin ja jatkaa välieriin mikäli voittaa tulevan torstain kotiottelun Vaasassa.

Sport sai otteluun loistavan alun. Ajassa 0.54 KalPan Antti Riekkinen lähti kahden minuutin istunnolle estämisestä ja näin vaasalaiset pääsivät pyörittämään ylivoimaa heti erän alussa. Illan hahmoksi kohonnut Patrik Westerback ja Vesa Myllyaho juonivat kiekon avopaikkaan takatolpalla kytänneelle Miika Jämsälle, joka siirsi kiekon varmasti tyhjiin.
Maalin jälkeen Sportille avautui tukku tilanteita lisämaaleihin, mutta Ari Luostarinen piti KalPan pelissä mukana.
Jatkossa kotijoukkue sai vähitellen juonesta kiinni ja agressiivisen karvauksen ansiosta pelin painopiste siirtyi Sportin päätyyn. Kova työ sai palkintonsa pelikellon näyttäessä aikaa 7.46. Antti Riekkinen heitti kiekon b-pisteiden väliin Jarno Niinimäelle. Kiekko jäi pyörimään ikiliikkuja Niinimäen jalkoihin, mikä ei maalintekoa kuitenkaan pahemmin haitannut. Sport-puolustuksen estelyistä huolimatta Niinimäki laukoi rajun rannelaukauksen ohi Marko Härkösen Sportin maalin yläkulmaan.

Värikäs erän loppu

Hetkeä ennen erän puoltaväliä KalPalle tarjoutui etsikkoaika johtomaalin metsästykseen. Ensin Sportin Harri Korpela otti kahdenminuutin rangaistuksen kampituksesta. Hetkeä myöhemmin Patrik Westerback lähti boksiin huitomisesta. Läpi ottelun kovaa mailahäirintää pelanneen vaasalaisryhmän tähtihyökkääjä Westerback esitteli laitakahinassa halonhakkausoppejaan ja löi rajusti Jarno Niinimäkeä käsille. KalPa pääsi näin ollen pelaamaan kahden miehen ylivoimalla. Sportin alivoimakolmikko selvittu kuitenkin tukalan tilanteen ihailtavalla varmuudella ja todella vaaralliset tilanteet jäivät näkemättä. KalPalla oli välillä suuria vaikeuksia saada kiekkoa edes hyökkäysalueelle. Mikäli kuopiolaiset mielivät jatkaa ottelusarjaa tulevan Vaasan reissun jälkeenkin, niin ylivoimapeli olisi saatava jatkossa toimimaan. Illan ottelussa ratkaisun paikkoja tarjoiltiin erikoistilanteiden muodossa enemmän kuin kylliksi.

Hermostunutta hokia

Erän loppu oli harvinaisen hermostunutta kiekkoilua molemmilta. Ensin KalPa otti hetki erän puolenvälin jälkeen jäähyn väärästä vaihdosta. Tällä kertaa KalPan alivoimaboksi piti ja Sport ei onnistunut hyödyntämään miesylivoimaansa. Peli oli sekaisin molemmilta, joten jatkoa seurasi. Minuutti ennen erän loppua Sport vuorostaan sekoili vaihtojärjestyksessään. KalPan aitiosta tulleen huutomyrskyn seurauksena ottelun päätuomari Marko Virolainenkin ennätti lopulta tilanteen tasalle ja ohjasi Sportin Harri Korpelaisen kärsimään joukkuerangaistusta väärästä vaihdosta. Erän lopun KalPan ylivoimasta ei jäänyt juurikaan jälkipolville kerrottavaa. Summerin soidessa tauolle lähdettiin tasalukemissa.

Ahosilta tuo KalPan tasoihin

KalPa pääsi jatkamaan heti toisen erän alussa vielä minuutin ajan ylivoimaansa. Vaihteeksi kuopiolaiset saivat ylivoimakuvionsa kuntoon. Pyöritys päättyi Veli-Pekka Pekkarisen komeaan siniviivalaukaukseen, jonka verkon perukoille ohjasi loistavasti suoraan ilmasta kotijoukkueen illan ykköspelaaja Jarno Niinimäki. Vaasalaisten maalissa Marko Härköselle ei tilanteessa jäänyt juurikaan mahdollisuuksia. Johtomaalin jälkeen KalPan peli muuttui ihmeellisen passiiviseksi. Aloite annettiin suosiolla Vaasalaisten käsiin.

Lopulta Sportin painostus tuotti tulosta. Kiekko kilahti ensin läpiajon päätteeksi KalPan maalin tolppaan ja jälkitilanteessa paikalle rynni Vesa Myllyaho, joka toi Sportin tasoihin. Sport sai maalista runsaasti lisää virtaa ja alkoi hakea ahnaasti johtomaalia. Vaasalaisfanien jalustalle nostama lähes tulkoon pyhimyksen asemaan noussut "Pyhä"-Patrik Westerback täytti ajassa 29.32 itseensä kohdistettuja odotuksia. Westerback nousi väkevästi b-pisteen yläkaarelle ja pöllytti krokilasin korkuisella laukauksella KalPamaalin takanurkkaa.

Sportin mentyä johtoon kentällä nähtiin kuin uudestaan syntynyt kotijoukkue. KalPa luisteli kirjaimellisesti jalat pois vaasalaisten alta, Jarno Niinimäen näyttäessä esimerkkiä. Taklaukset vietiin loppuun asti, varsinkin Saku Kekäläinen jakeli hirvittäviä niittejä, jotka koettelivat vaaasalaispelaajien ohella laitojen kestävyyttä.

Palkinto odotti ajassa 36.39. Vesa Reinikainen tarjoili kiekon komealla poikittaissyötöllä maalinkulmalle Marko Ahosillalle, jonka ranne puhui ja lennätti kiekon Sportin maaliin. Tasoituksen jälkeen kuopiolaisten ote herpaantui ja loppuerä mentiin puolin ja toisin keskialueelle varmistelevia purkukiekkoja viskoen

”Pyhä”-Patrik Sportin sankari

Trilleri huipentui päätöserään. Molemmilla joukkueilla oli runsaasti tunnetta pelissä ja päätuomari Marko Viroilaisella oli suuria vaikeuksia pitää ottelun ohjat käsissään. KalPan kohtaloksi koitui lopulta Saku Kekäläisen estämisesta saama kaksiminuuttinen pelikellon näyttäessä aikaa 47.27. Sport pyöritti ylivoimaansa tutulla ykkösnyrkillään, jossa häärivät Westerbackin ohella Miika Jämsä ja Vesa Myllyaho. Kiekko pyöri pitkään kuopiolaismaalin takana ja Patrik Westerback unohtui ylhäiseen yksinäisyyteensä siniviivalle. Jarno Kosonen kiepautti kiekon Westerbackille ja vaikka Ari Luostarinen tuli pelimiehen elkein maaliltaan rohkeasti vastaan, niin mikään ei enää auttanut. Sportin kaikki kaikessa, ottelussa kaikkiaan tehot 2+1 summanut Westerback viimeisteli kylmän rauhallisesti Sportin 4-3 johtomaalin takanurkkaan suuntautuneella laukauksella.

Loppurynnistys jota ei koskaan tullut

Kotiyleisö odotti koko loppuerän KalPan hurjaa loppurynnistystä, mutta sitä ei koskaan tullut. Sport tarjosi vielä loistavaa tilaisuutta, kun Markus Jämsä ja Mikko Ilkka istuivat kahdenminuutin rangaistuksiaan, mutta kahdenmiehen ylivoima oli kuopiolaisten osalta tutun tehotonta. Ylivoimasta puuttui selvästi liideri, kaveri joka olisi kuskannut kiekon hyökkäysalueelle. Nyt ylivoimayritykset tukahtuivat turhan usein Sportin keskialueen mailaviidakkoon. Näin Sport juotti kuopiolaisille katkeraa kalkkia ja kaappasi puolivälieräsarjan kolmannen osaottelun voiton ja siirtyi otteluvoitoissa 2-1 johtoon. Välieräpaikka on katkolla torstaina Vaasassa pelattavassa ottelussa Sportille.

Jälkipelit:

KalPan Niinimäki liekeissä-
Westerback vaasalaisten ykkösnimi

Illan ehdoton ykkösnimi kuopiolaisleirissä oli liekeissä hehkunut Jarno Niinimäki. Miehen jalat kävivät huikeaan tahtiin ja lähes joka kerta KalPan hyökkäyspään taskuraketin ollessa kentällä sattui ja tapahtui. Valitettavasti tuomarilinja salli Sportin harrastaman laajamittaisen mailahäirinnän, josta Niinimäki huikean nopeutensa takia kiistatta kärsi. Muita huomion arvoisia kuopiolaisonnistujia olivat pariin otteeseen oivallisia syöttöjä jakanut Vesa Reinikainen ja koko joukkueen sekä kotiyleisön rajulla taklauspelillä sytyttänyt Saku Kekäläinen.

Sportin ylistetty Patrik Westerback lunasti lupaukset. Westerback pyöritti vaasalaisten ykkösylivoimaa, uurasti puolustuspäässä, tappoi jäähyjä ja kahmi ottelun tärkeimmät aloitukset vaasalaisille. Yhdessä Vesa Myllyahon ja Markus Jämsän kanssa Westerback muodosti ottelun vaarallisimman hyökkäyskolmikon. Puolustuksessa Miika Jämsä pelasi vakuuttavasti.

Ottelusarjan jatko: Sport selvä suosikki

Mikäli KalPa ei kykene parantamaan torstain otteluun erikoistilannepelaamistaan on kesäloma lähellä. Myös ottelun sisällä intensiteetin olisi pysyttävä läpi ottelun korkeammalla. Illan kamppailussa jäällä nähtiin tasoitus tai johtomaalien jälkeen kuoreensa vetäytyvä flegmaattinen KalPa. Sportia vastaan kyseinen taktiikka on kuolemaksi. ”Pyhä”-Patrik Westerbackin johdolla vaasalaiset hyödyntävät etulyöntiasemansa huikealla prosentilla. Vaasalaiset lähtevätkin torstain otteluun selvinä ennakkosuosikkeina. Jos maalivahti Marko Härkönen pysyy omalla tasollaan ja koko joukkue pystyy jatkamaan aktiivista pelaamistaan, jatkuvat pelit Vaasassa suurella todennäköisyydellä välierien muodossa.