Sport välieriin – Härkönen jätti KalPan nollille

MESTIS / Raportti
Vaasan Sportin ja Kuopion KalPan puolivälieräsarjassa kaikki ottelut olivat ennen tätä päättyneet vierasvoittoihin. Sport muutti tämän ja jatkaa 4 parhaan joukossa kauttaan. KalPa sen sijaan aloittaa kesälomansa hieman hampaattoman esityksen jälkeen. Ottelun sankari oli Sportin kokenut maalivahti Marko Härkönen, joka pelasi play offien toisen nollapelinsä. Näin ollen liigakokelaiden taiston vei Sport.

Ottelu alkoi KalPan muutamalla mukavalla paikalla. Korkea syöttö pomppasi Sport-puolustuksen tyhjää haroessa Sami Simoselle, joka laukoi hanakasti b-pisteen kaarelta, mutta Sport-veskari Härkönen torjui. Seuraavassa vaihdossa KalPan Antti Hintikka pääsi laukomaan siniviivalta, mutta jälleen Härkönen oli kiekon tiellä.

Tämän jälkeen ottelu tasoittui, ja Sport otti sitä pikku hiljaa enemmän haltuunsa. Karvaus oli ahnasta, ja KalPa-puolustuksen avaukset päätyivät usein Sport-hyökkääjien lapoihin. Juho Kurosen kausi loppui muita Kalpa-pelaajia aiemmin, kun Antti Hildénin kovan taklauksen jälkeen Kuronen loukkaantui ja hänet työnnettiin paareilla vaasalaisyleisön kannustavien aplodien saattelemana. Tämän jälkeen KalPan puolustus ottikin päätykiekot nöyremmin ja purki tiukissa paikoissa.

KalPalla oli erässä paikkansa. Henkilökohtaisia suorituksia nähtiin mm. Tatu Miettiseltä ja Marko Ahosillalta. Maalissa Härkönen oli vain joka kerta parempi. Rebound-kiekoissa kotijoukkue oli tänään selkeästi räväkkäämpi ja näin ollen auttoi maalivahtiaan loistavasti.

Rikkonaista peliä

Ajassa 9.32 Sportin karvaus palkittiin, kun Pasi Pieninkeroisen karvauksen jälkeen kiekkoon pääsi Jori Kokkonen. Kokkonen pelasi kiekkoa maalin edustalle, mutta KalPa-puolustaja pääsi väliin. Kiekko kimmahti ilmaan, josta sen nappasi lapaansa kokoonpanoon palannut Niklas Fogström, joka sai laukoa ranteelta parhaalta maalintekopaikalta. Luostarinen sai jalkaansa väliin, mutta siitä huolimatta kiekko pomppi maalinperukoille. Harva olisi uskonut, että tämä oli ottelun voittomaali.

Erän puolivälin jälkeen molemmat joukkueet vierailivat jäähyboksissa kahteen otteeseen. Ylivoimat pyörivät molemmilla kohtuullisesti, mutta lisämaaleihin ei kumpikaan pystynyt. KalPan ylivoimat Sport monesti purki, mutta kalpalaiset saivat kiekon tuotua aina hienosti alueelle takaisin. Sport taas pyöritti ylivoimaa hyvin, mutta vaaralliset laukaukset jäivät puuttumaan.

Erä oli kokonaisuudessaan hyvin rikkonainen. Katkoja tuli todella paljon, ja erä kestikin kokonaisuudessaan yli 40 minuuttia.

Ratkaisun makua

KalPa aloitti toisen erän pirteästi, ja monen Sport-kannattajan mielessä kävikin ensimmäinen kohtaaminen joukkueiden välillä Vaasassa, jolloin KalPa ratkaisi ottelun itselleen toisen erän hyvillä otteilla. Energinen alku kuitenkin lopahti nopeasti Jarno Niinimäen kampittaessa nopeaan hyökkäykseen lähteneen Kristian Hjerpen.

Sportin ylivoima pyöri jälleen mukavasti, mutta Luostarinen maalillaan kesti. Sport-ylivoiman jälkeen oli KalPan vuoro. Ensin Vesa Myllyaho taklasi kyynärpäällään kahden minuutin arvoisesti, ja alle minuutti sen jälkeen Marko Ahosilta kurotti naamansa Tatu Backmanin mailaan. Mitättömän näköisestä tilanteesta joutui Backman Myllyahon seuraksi kärsimään tekosiaan. KalPa-ylivoima oli hyvää, mutta vielä parempi oli Marko Härkönen. Kiitettävästi Sport-veskarin apuna olivat myös alivoimaa pelanneet pelurit, jotka olivat ennen kuopiolaisia jokaisessa irtokiekossa.

Kun Vesa Myllyaho oli jo jäällä, rakensi KalPa todella hyvän paikan maalinsylkijä Marko Ahosillalle, joka pääsi laukomaan b-pisteiden välistä. Maskia maalilla oli mukavasti, ja allekirjoittanut näki jo sielun silmillään, kuinka kiekko upposi Sport-maalin yläpesään, mutta kuin tyhjästä nousi pienikokoisen Härkösen hanska ja nappasi kiekon. Ahosillan naamalta pystyi lukemaan epätoivoisen ilmeen.

Alastalon huitomisjäähyn jälkeen Sportin ykkösnyrkki iski. Kolme isoa koko kentän levityssyöttöä, kiekko Patrik Westerbackille ja napakka lämäri Luostarisen kainalosta maaliin. Syötöt maaliin antoivat Westerbackin laidoilla pelanneet Vesa Myllyaho ja Markus Jämsä. Luostarinen protestoi maalia hurjasti, koska tilannetta edeltänyt syöttö Jarno Kososelta Markus Jämsälle haiskahti paitsiolta. Sitä eivät innokkaasti paitsioita viheltäneet linjurit paitsioksi tuominneet, joten taululle pamahtivat kotijoukkueen 2-0-johtolukemat.

Tämän jälkeen muutaman KalPa-pelurin otteista alkoi näkyä jo luovuttamisen merkkejä. Esimerkiksi Samuli Suhonen huitoi itselleen typerän jäähyn. Jäähyn päätyttyä Suhosella ei näyttänyt olevan minkäänlaista kiirettä takasin omassa päässä pyörineeseen Sport-pyöritykseen.

Ei kunnon takaa-ajoa

20 minuuttia oli vielä jäljellä, ja moni odotti Kalpan vielä iskevän tosissaan. Toisin kuitenkin kävi. Sport dominoi kenttää ja antoi kiekon liikkua laajalla säteellä. KalPasta ei ollut vastaamaan Sportin älykkääseen peliin. Vielä kun KalPan Juha Alastalo sai peräjälkeen kaksi kakkosta, ei kunnon takaa-ajoon ollut edes mahdollisuutta.

Viimeinen niitti arkkuun tuli KalPan Tuomo Litmasen keihästäessä Mikko Ilkkaa keskialueella. Tuomari Salminen ei epäröinyt näyttää Litmaselle käsimerkkiä suihkukomennuksesta.

Sport pyöritti viiden minuutin rangaistuksen aikana ylivoimaa rauhallisesti. KalPa ei pyrkinyt aktiivisesti päälle, joten Sport sai huudattaa fanikatsomoa pyörittämällä ylivoimaa heidän silmiensä alla. Kun Litmasen jäähyä oli kulunut yli kolme minuuttia, sai ottelu lopullisen niittinsä, kun Hermanni Vidman iski kiekon maaliin pienestä kulmasta. Vidman sai kiekon Antti Hildénin laukauksen jälkeen. Syötön Hildénille antoi kapteeni Miika Jämsä.

KalPa sai vielä mahdollisuutensa Härkösen nollan rikkomiseen, kun Mikko Honkonen oli karkaamassa läpiajoon. Myllyaho kuitenkin koukki tilanteessa ns. hyvän jäähyn, ja Honkosen yritys jäi torsoksi.

Lopussa KalPa otti vielä veskarinsa pois, mutta Sport painoi tilanteet kulmiin ja maali ei ollut edes lähellä.

Analyysin poikasta

Sport oli kypsempi. Se hallitsi ottelua ja sen kiekollinen peli oli KalPan vastaavaa parempaa. KalPalla oli varsinkin toisessa erässä hetkensä, mutta Härkönen oli silloin Sportin pelastavana enkelinä.

KalPasta erottuivat rajusti töitä tehnyt Jarno Niinimäki ja aina vaarallinen Marko Ahosilta, joka pyrkikin, varsinkin ylivoimalla, aktiivisesti ratkaisuihin. Joukkueen henkinen johtaja Veli-Pekka Pekkarinen yritti ihailtavasti, kun muu joukkue oli jo heittänyt hanskat tiskiin. Juha Alastalo jäi mieleen kolmesta kahden minuutin jäähystään. Ari Luostarinen oli maalillaan hyvä.

Sport pelasi tasapainoisen ottelun. Runkosarjaotteluissa tutuiksi tulleet huolimattomuusvirheet ovat historiaa. Selkeää ja varmaa syöttöpeliä harjoittanut Sport pelaa itseluottamusta uhkuvaa jääkiekkoa. Maalivahti Marko Härkönen on jälleen noussut huippuvireeseen tärkeimpiin peleihin. Puolustus pelasi kokonaisuudessaan hyvin, mutta ennen kaikkea kapteeni Miika Jämsän rauhallisuus ja järkevä peli jäi mieleen. Tällä kaudella kokoonpanoon murtautunut nuori Jon-Christian Smedman sen sijaan kehittyy peli peliltä. Ihme, jos miehen nimi ei ole piirtynyt liigajoukkueiden tulevaisuuden kokoonpanokartoituksiin.

Hyökkäyksessä Sportin duunariosasto oli jälleen elementissään. Kristian Hjerpe ja Pasi Pieninkeroinen tekivät KalPa-puolustuksen olon jatkuvasti tukalaksi. Patrik Westerback oli kiekollisen pelin johtaja, ja Antti Hildén ja Hermanni Vidmankin näyttivät olevansa tärkeitä lenkkejä joukkueessa.

Tuomari Salmista arvosteltiin rankasti ensimmäisen Vaasassa pelatun ottelun jälkeen. Nyt Salminen jätti kympit viheltämättä, mutta edelleen pikkutarkat tilanteiden ulkopuolelta tulleet kakkoset olivat miehen tavaramerkki. Mailaa käytettiin ottelussa tasapuolisesti, eikä Salminen tai Salmisen linja ottelua ratkaissut.

Pisteet myös hienosti kannustaneelle kotiyleisölle, jota oli Vaasa Arenalle tiensä löytänyt kauden ennätysyleisö: 2618 henkeä.

Jatko

Rantapallojen saattelemana vierasjoukkue lähti kesälomalle. Sport sen sijaan saa välierissä vastaansa runkosarjan voittajan Mikkelin Jukurit. Tuo ottelusarja alkaa 19.3 Mikkelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle