Neljäs perättäinen voitto – Ahmat sivusi ennätystään

Vajaamiehisestä TuTosta ei ollut irti päässeen pedon pysäyttäjäksi. Ahmat ratkaisi tasaväkisen taiston kolmannessa erässä edukseen maalein 5-3 ja sivusi neljännellä perättäisellä voitollaan seuran ennätystä nykyisellä sarjatasolla.

TuTon lähtökohdat pudotuspeliviivan tuntumassa käytyyn ns. neljän pisteen otteluun eivät olleet kehuttuvat. Joukkueen kokoonpanosta olivat sivussa hyökkääjät Markku Vuorisalo, Jari Mannila, Atte Saunamäki ja Timo Hurskainen sekä puolustajat Arto Ryömä ja Juha Peltonen. Ahmat puolestaan sai sairaslistalta takaisin nilkkavammastaan toipuneen laitahyökkääjä Raine Pulkkisen, joten sivuun jäi enää Tuomas Tikkanen.

Jalavan erikoinen

Avauserä eteni pitkään tasaisena pelin aaltoiltua kaukalon päästä toiseen. Ahmat sai peliä hallintaansa onnistuttuaan avausmaalin teossa erän jälkimmäisellä puoliskolla ylivoimahyökkäyksestä. Janne Lehtinen laukoi, ja Raine Pulkkinen suti kiekon verkkoon Henri Launosen torjuttua kiekon eteensä.

TuTo sai oman ylivoimahyökkäyksensä heti maalin jälkeisessä vaihdossa, mutta jo aiemmin vapaan paikan hukannut Mikko Markkanen ei onnistunut taaskaan, vaan laukoi kiekon päätyplekseihin mukana olleen Tuukka Pulliaisen seuratessa toimettomana.

Erän lopulla Ahmojen hyvä paineen aikana Janne Lehtinen karkasi puolittain läpi, mutta laukoi häirittynä harhautusten jälkeen ohi maalin.

Kolmella ketjulla pelannut TuTo lisäsi luisteluaan ja tuli toiseen erään aivan uudella ilmeellä. Kun Ahmojen ykkösketjun ylivoimahyökkäys kuihtui liialliseen kiekon siirtelyyn, pääsi TuTon Tero Forsell syöttämään Tuomas Jalavan karkumatkalle toiseen päätyyn. Jalava joko hukkasi kiekon tai jätti muuten vain harhautukset tekemättä, ja ahmavahti Sami Heinonen yllättyi sen verran, että kiekko livahti heittäytyneen Heinosen selän alta maaliin, ja peli oli 1-1.

Ottelun puolenvälin jälkeen ote oli selvästi vierasjoukkueella, ja Markus Leppänen onnistui ansaitusti viemään turkulaiset johtoon. Leppänen pääsi yksin Heinosta vastaan Ahmojen vaihdon ollessa kesken, mutta laukoi päin maalivahtia. Peli jäi kuitenkin pyörimään Ahmojen maalille, josta Leppänen taisteli irtokiekon sisään.

Johtomaalin jälkeen turkulaiset tyrmättiin täysin, sillä minuuttia ja 20 sekuntia myöhemmin tilanne oli jo 3-2. TuTon ykkösketju koki jo toisen takaiskunsa, kun Launonen torjui Lauri Tukosen yrityksen eteensä, ja Jan Eriksson kiepautti kiekon maaliin. Seuraavassa vaihdossa Jukka Penttisen loistosyöttö laidalta tavoitti puolustaja Marko Fromin, joka pääsi vapaasti nousemaan turkulaismaalille ja laukoi kiekon maalin kattoon.

Korkeavuori ohjasi ratkaisun

Toinen erä oli selvästi TuTon paras, ja joukkue ehti erän lopulla tasoittaa vielä 3-3:een. Joukkueen ylivoima oli loppunut vasta kolme sekuntia aiemmin, kun Petri Tähtisalo pääsi siniviivakudillaan ohittamaan ruuhkan takana maskissa olleen Heinosen Tero Forsellin syötöstä.

Hetkeä aiemmin TuTolla oli epäonneakin, kun joukkue pääsi pelaamaan 40 sekuntia kahden miehen ylivoimalla. Marko Kuikalla oli jo tyhjä maali edessään Heinosen oltua kontillaan maalin toisella nurkalla, mutta Kuikka laukoi päin Ahmojen Juha-Pekka Loikasta, ja maali varjeltui.

Päätöserässä Ahmojen sentterit Janne Lehtinen ja Jan Eriksson pääsivät urakoimaan, kun joukkue tiivisti kolmeen pelaavaan ketjuun, ja Juha-Pekka Loikas otti jo kauden neljännen 2+10 minuutin rangaistuksensa taklattuaan selästä TuTon Tero Forsellia.

Ottelun voittomaali näki päivänvalon ajassa 51.09, kun oli Lehtisen vuoro tuurata Loikasta ykkösketjun keskellä. Ketju loi painetta TuTon päätyyn, ja puolustaja Olli Korkeavuori ohjasi maalin edestä Miikka Jäsken laukauksen ohi Launosen.

TuTon Tuukka Pulliaisella ja Sami Terholla oli hyvät tasoituspaikat, mutta Heinonen nollasi heidän yrityksensä, ja Ahmat ratkaisi ottelun iskemällä omasta tilanteesta pelin 5-3:een. Janne Lehtinen voitti aloituksen, Miikka Jäske laukoi, ja Lehtinen oli itse ensimmäisenä reboundissa siirtäen kiekon ohi Launosen TuTon keskushyökkääjän Ville Vähämaan ja pakkiparin Mikko Lehtimäki – Kai Syväsalmi ihmetellessä.

Ottelun lopulla TuTo yritti vielä ilman maalivahtia, mutta lähinnä maalintekoa oli Ahmojen Miikka Jäske lauottuaan puolen kentän takaa muutaman kymmenen senttiä ohi tyhjän maalin.

”Taistelijat pystyivät pelin kääntämään”

- Tiesimme, että ottelu on neljän pisteen kamppailuna tärkeä, mutta hävisimme kaksinkamppailuita, ja vastustaja oli parempi aloituksissa ja maalinedustoille, tiivisti TuTon valmentaja Anatoli Bodganov.

Tero Forsell oli totutusti TuTon parhaita ja syötti näppärästi kaksi osumaa. Myös kakkosketjua johtanut Tuukka Pulliainen esiintyi edukseen. Ex-ahmat Mikko Markkanen ja Mikko Niinikoski eivät luultavasti oli tämänpäivän sihdillään saaneet kiekkoa edes tyhjään maaliin.

Puolustuksen kiekollinen johtaja Janne Laitila olisi saanut hyvän arvosanan, ellei olisi ottanut kahta hölmöä rangaistusta. Maalin laukonut Petri Tähtisalo pelasi muutoinkin kelpo pelin.

Pari Ahmojen maaleista voisi laittaa kiekot eteensä pudottaneen Henri Launosen piikkiin, mutta eipä ollut turkulaispuolustuskaan tilanteissa mukana.

- Reipas viikko oli alla. Niin allekirjoittanut kuin pelaajatkin yrittivät tilannetta nollata, mutta vähän hyvänolon tunnetta oli pelissä tänään. Ei silti täysin huono esitys, ja taistelijat pystyivät pelin kääntämään, totesi Ahmojen Janne Tormonen.

Ahmojen parhaana palkittiin ansaitusti paljon vastuuta saanut Janne Lehtinen, joka teki maalin, syötti kaksi ja oli parissa muussakin hyvässä maalipaikassa mukana. Hänen vierellään Raine Pulkkinen palasi sairaslomaltaan heti räväkkänä ja teki maalin. Koko ottelun rangaistusaition ulkopuolella pysytellyt Miikka Jäske alusti molemmat päätöserän ahmamaalit.

Sami Heinonen oli maalillaan jälleen erinomainen, vaikka Jalavan läpiajomaali taakse erikoisella tavalla livahtikin. Myös puolustus hänen edessään pelasi taas ehjän ottelun. Marko Fromista tuli 18. tällä kaudella maalinteossa onnistunut ahmalainen, ja Olli Korkeavuori ohjasi hyvän oman pään pelin lisukkeena voittomaalin.