Jukurit testaa nousukuntonsa Vantaalla

MESTIS / Ennakko
Uuden valmennuksen alaisuudessa reilun viikon ollut Jukuri-joukkue haastaa keskiviikkona voittoputkessa etenevän Kiekko-Vantaan. Kauden ensimmäisessä joukkueiden välisessä ottelussa vantaalaiset kävivät hakemassa yllätysvoiton Mikkelistä, joten mikkeliläisille sopisi varmasti tilien tasaaminen keskiviikona Tikkurilassa.

Kuntokäyrät

Kotijoukkue Kiekko-Vantaa otti ensimmäisen sarjakierroksen loppuun huikean kirin. Vahvan alkukauden pelannut vantaalaissikermä kruunasi runkosarjan ensimmäisen neljänneksen neljän ottelun voittoputkella, jolle joukkue hakee jatkoa Jukureita vastaan. Neljän viimeisen pelin maalisuhde lohipaidoilla on peräti 18-4, joten sen lisäksi että pisteitä on kertynyt, on myös maalinteon nihkeydestä päästy eroon.

Jukurit on vantaalaisille kolmas peräkkäinen vastustaja kotikaukalossa, ja kun alla on huikea näytös tv-ottelussa LeKiä vastaa sekä selvä voitto SaPKosta, joutuvat mikkeliläiset todelliseen testiin pyrkiessään omasta ahdingostaan kohti valoa. Lohipaidoilla on kotikaukalossaan pelikonsepti kunnossa ja joukkueen esitykset kentällä tihkuvat nöyrää asennetta sekä hyvää joukkuehenkeä.

Mikkeliläisleirissä sen sijaan alkukauden aikana on mailantuppia imeskelty ja hampaita pureskeltu, kun maalinteon ja voittavan pelin löytäminen on vaikuttanut olevan ylivoimaisen vaikeaa. Pekka Lipiäinen otti ohjat Jukureissa käsiinsä ja vie joukkuetta nyt pikku hiljaa kohti uutta tulemista. Alla mikkeliläisillä on voittomaalikilpailussa ratkaistu voitto D Teamistä sekä varsinaisella peliajalla saavutettu vierasvoitto Titaaneista.

Jukuri-leirissä ei tällä hetkellä menneitä haluta muistella, vaan tähtäin on vahvasti tulevassa sekä etenkin nykyhetkessä. Mutta ensimmäisen sarjaneljänneksen päätyttyä on hyvä lyödä myös hieman numerofaktaa pöytään, sillä kotijoukkue Vantaa suoriutui ensimmäisestä neljänneksestä 1,9 pisteen saldolla per peli maalieron ollessa plussalla 12 maalin verran. Jukureilla vastaavat lukemat ovat hiuksen hienosti vajaa 1,1 pistettä per peli sekä kuusi maalia miinusta.

Ratkaisun paikat

Ei liene liioiteltua väittää, että Kiekko-Vantaan leirissä harvaa asiaa toivotaan yhtä paljon kuin että HIFK:n maalivahtitilanne säilyy liigassa vakaana. Väsähtämiseen saakka on pitkin syksyä toisteltu kuinka ratkaiseva lenkki joukkueelle on maalivahti Jani Nieminen. Ja niin hän onkin. Niemisen torjunnoilla joukkue säilyi pelin "päällä" ensimmäisten erien aikana sekä tv-ottelussa LeKiä vastaan että lauantaisessa SaPKo-ottelussa. Tämän tunnusti myös päävalmentaja Harri Ahola otteluiden jälkeen.

Sen lisäksi, että maalivahtipeli on ollut supernovamaisen kirkasta vantaalaisilla, on myös kentän toisessa päässä tapahtunut vantaalaisittain katsottuna oikeita asioita. Jussi Haapasaaren johtama ykkösketju on latonut huikeat tehot Haapasaaren johtaessa joukkueen sisäistä pistepörssiä saldolla 3+9=12. Tomas Jasko on ottanut todellisen maalinsylkijän roolin Haapasaaren rinnalla tehoin 9+2=11. Ketjun kolmas lenkki Henri Manninen on myös pistepörssissä hyvin mukana pisteillä 1+4=5.

Nämä kaksi kulmakiveä, eli maalivahtipeli sekä ykkösketjun maaliherkkyys, ovat kantaneet joukkuetta ja niiden varassa joukkue pelannee myös Jukureita vastaan. Jukureiden kannalta ratkaisevaa onkin se, saako mikkeliläisjoukkue hyödynnettyä maalipaikkansa Niemisen maalin edustalla. Kyse ei ole ollut siitä, etteikö paikkoja olisi syntynyt, vaan siitä, että Nieminen on torjunnoillaan kyennyt kerta toisensa jälkeen masentamaan hyökkääjien aikeet.

Jukureiden täytyykin pystyä estämään lohipaitojen vaaralliset vastahyökkäykset ja suunnanmuutokset. Haavoittuvimmillaan kotijoukkue on nimenomaan pelatessaan paineen alla omassa päässä. Eli vaikka Jukurit Vantaalle saapuukin vierasjoukkueena, on sen pyrittävä aktiivisuudellaan saamaan kiekkokontrollia mahdollisimman paljon itselleen, jotta pelin painopiste olisi kotijoukkueen päädyssä. Vantaalaisten taidot ja vaarallisuus hyökkäyspäässä on tällä kaudella todistetusti kovaa luokkaa.

Kokoonpanot

Vierasjoukkue Jukureiden osalta joukkue kokee pienoisia muutoksia koostumuksiinsa verrattuna Kotkan peliin. Toistaiseksi voimassa olleella sopimuksella Jukureissa pelannut Teemu Paakkarinen poistui joukkueen vahvuudesta siirtyäkseen jatkamaan kiekkouraansa Puolaan. Vajaakuntoisten osastolle joukkue sen sijaan kirjaa pitkäaikaistoipilaiden Tuomo Jormakan sekä Olli-Pekka Komulaisen lisäksi keskiviikkona puolustaja Markus Talaksen, joka potee selkäänsä.

Vantaalaisten rivistö oli lauantaina vajaa Ville Vuorisaaren verran. Paikkaajaksi saapunut Timo Ahonen onnistui kuitenkin tehtävässään hyvin eikä Vuorisaaren puuttuminen suuremmin näkynyt vantaalaisten pelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle