Hokin etelänkiertue alkaa Kirkkonummelta

MESTIS / Ennakko
Mestiksen kuudennella paikalla oleva Kirkkonummen Salamat saa torstaina vieraita kolmannelta sijalta kun keskiviikkona kohti etelää lähtenyt Kajaanin Hokki saapuu joukkueen vieraaksi. Kummankin joukkueen tammikuu on sujunut alaviereisesti, sillä kuluvana vuonna pelatut ottelut ovat tuoneet joukkueille pääasiassa tappioita.

Päivitys: Jan Lundellin ja Jermu Porthenin lisäksi myös hyökkääjät Joonas Vihko, Turo Järvinen ja Heikki Laine siirtyvät HIFK:sta torstaiksi salamapaitaan.

Vierasjoukkue Hokin tammikuu alkoi kotivoitolla Järvenpään Haukoista, mutta sen jälkeiset viisi ottelua ovat tuoneet tullessaan neljä tappiota ja yhden voiton. Tappioista yksi on tullut jatkoajan jälkeen, joten Hokilla on kasassa vuodelta 2005 viisi pistettä. Kotijoukkue Salamoilla pisteitä on yksi vähemmän. Kirkkonummelaiset ovat joutuneet nöyrtymään neljässä ottelussa (kahdessa jatkoajan jälkeen) ja tilillä on kuluvan vuoden ajalta vasta yksi voitto.

Hokki niskan päällä tällä kaudella

Salamat ja Hokki ovat kohdanneet ennen torstain ottelua kuusi kertaa Mestiksen runkosarjassa. Kajaanilaisjoukkue on ollut tilastojen valossa niskan päällä voittamalla neljä koitosta. Salamoilla puolestaan on kaksi voittoa. Molemmat kirkkonummelaisvoitot ovat viime kaudelta, jolloin voitot tasattiin 2-2. Kumpikin joukkue voitti yhden koti- ja yhden vierasottelun.

Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet kaksi kertaa Kajaanissa, joten torstain kierroksen jälkeen Hokilla on tälle keväälle tiedossa yksi runkosarjan ottelumatka Kirkkonummelle. Kotietu oli syksyn kohtaamisessa valttia, sillä Hokki vei nimiinsä molemmat kotiottelunsa.

Otteluista jälkimmäinen, marraskuun lopussa pelattu kamppailu aiheutti keskustelua pitkään ottelun jälkeen, sillä kirkkonummelaispelaajien tunteet kuohahtivat kamppailun päätösminuuteilla. Pahimmin malttinsa menettivät ottelurangaistukset itselleen nyrkkeilleet Heikki Laine ja Ari Katavisto. Laineelle tuomittiin tapauksesta neljän ja Katavistolle kahden ottelun pelikielto. Kirkkonummen suunnalla ei tiedetä, onko tapahtumilla vaikutusta torstain koitokseen.

- Saa nähdä. Ei se meidän pelaamiseen vaikuta, kaikkemme tehdään aina voiton eteen. Ei sen kummempaa show’ta järjestetä, jos ei kukaan halua. Mielenkiintoinen peli tulossa muutoinkin. Ei tähän sarjaan ole ylipäätäänkään muodostunut kummempia jännitteitä joukkueiden välille, Salamoiden valmentaja Vesa Surenkin kertoo.

Reipas ja raikas Salamat

Tammikuun alun pelaajaliikenne sotki jonkun verran kotijoukkue Salamoiden suorituksia. Lauantain K-Vantaa-voitto antanee joukkueelle lisäpotkua ja Salamat lähteekin torstaina kaatamaan sarjakolmosta reippaalla ja raikkaalla kiekolla.

- Hokki pelaa Hokki-kiekkoaan. Koitetaan saada vähän kapuloita rattaisiin. Reipasta ja raikasta, aggressiivista vanhan ajan peliä lähdetään pelaamaan, Surenkin sanoo.

Lyhyessä ja kapeassa kaukalossaan Salamat lienee vahvoilla Hokin kaltaista joukkuetta vastaan. Joukkueen viime aikojen paras pelaaja on ollut Tapparasta lainassa oleva hyökkääjä Ilpo Salmivirta, joka on iskenyt viidessä ottelussa tehot 5+2. Salmivirran panos on ollut valmentaja Surenkinin mieleen.

- Tuollaista vähän on tarvittukin, että joku tulee liekeissä ja sytyttää muunkin porukan, Surenkin toteaa.

Onnistumisia on lupa odottaa erityisesti ketjulta Pentti Nöyränen - Aleksandr Petrov - Viktor Blinov. Nöyränen tekee pyyteetöntä työtään, mutta baltit eivät tällä hetkellä saa paikoista sisään.

Salmivirta jatkaa Kirkkonummella ainakin tämän viikon. Myös HIFK-sentteri Jermu Porthen jatkaa Salamoissa, mikäli petopaitojen tilanne niin sallii. Muita lainapelaajia ei ole, sillä Mikko Silvennoinen on palannut SaiPaan ja Hermeksestä käväissyt Janne Tuominen ei saanut sopimusta.

Salamat saa jalkeille täydet ketjut ja puolustajaparit, vaikka miehiä riveistä puuttuukin. Keskiviikkoiltana harjoituksiin palannut puolustaja Joni Purola oli viikonlopun kuumeessa ja miehen pelaaminen ratkeaa vasta torstaina. Hyökkääjistä Harri Hautajoki ja Immo Suutarinen ovat kuumeessa eivätkä pelaa.

Kirkkonummelaisten maalivahtitilanne on mielenkiintoinen, sillä sekä Vantaalla hyvin torjunut Simo Vehviläinen että Tommi Tervo ovat olleet kuumeessa. Salamat saattaa saada apuja Helsingin suunnalta, mutta mikäli HIFK-veskari Jan Lundell ei Salamoiden tolppien väliin tule, ei joukkueella silti kovin suurta huolta maalivahtiosastollaan ole, sillä maalivahtiosastolla on tapahtunut venymistä aiemminkin vastaavissa tapauksissa. Tervo nimittäin pysäytti Jukurit toipilaana televisiokameroiden edessä joulukuussa.

Appel Hokin tuorein poissaolija

Keskiviikkoiltana Kirkkonummelle matkanneen Hokin peli ei ole ollut uomissaan tammikuun aikana. Torstaiseen Salamat-otteluun kajaanilaisjoukkue lähteekin parantamaan omaa peliään.

- Hävisimme kotona Jukureita vastaan ja ensimmäinen asia, jota haluamme parantaa on oma peli. Haluamme voittaa ja meidän pitää keskittyä omaan tekemiseen henkilökohtaisella ja koko joukkueen tasolla, Hokin päävalmentaja Vladimir Kolek kertoo.

Täysin terveellä miehityksellä Hokki ei etelään matkannut, sillä joukkueen riveistä puuttuu lukuisia avainpelaajia. Puolustuksesta ovat pois loukkaantumisten takia Eerikki Koivu sekä Jarkko Heikkinen, ja kun Mikko Palomäki lähti SaiPaan ja Hannu Haipus RoKiin, on kajaanilaisjoukkue liikkeellä kuuden puolustajan voimin.

Juho-Tuomas Appelin poissaolo jättää ison loven linnapaitojen hyökkäyskalustoon, sillä Mestiksen maali- ja pistepörssin kolmonen parantelee pahaksi äitynyttä selkävammaansa Kajaanissa. Myös kuumeinen Markus Haverinen sekä try-outinsa päättänyt Aleksandr Karaultshuk puuttuvat joukkueen kokoonpanosta.

Jani Tuppurainen tekee sen sijaan paluun Hokki-paitaan toivuttuaan nilkan nivelsidevammasta, joten Hokilla on käytettävissään etelän reissullaan 11 hyökkääjää. Poissaoloista huolimatta Kolek luotsaa joukkueensa voitontahtoisena Kirkkonummelle.

- Salamoita vastaan joudumme vaikeaan paikkaan, heidän kotihallistaan on vaikea saada pisteitä. Uskon, että parannamme peliämme viimeviikkoisesta ja haemme voittoa, Kolek sanoo.

Hokin ylivoimapeli on yskinyt tammikuussa, sillä joukkue on onnistunut vain kerran 38 yrityksellään. Joukkue on Salamoita taitavampi, mutta Appelin poissaolo ja joukkueen epävireisyys yhdistettynä Salamoiden kotikenttään tekee torstai-illan kamppailusta erittäin mielenkiintoisen.

» Lähetä palautetta toimitukselle