Teemana vieraspisteet

MESTIS / Ennakko
Yli kahden kuukauden tauon jälkeen vierasvoiton saavuttanut Hermes hamuaa vieraspelien "voittoputkea" vaisusti pelanneen FPS:n kustannuksella. Hermeksen tämän viikon teemana on saalistaa 4 pistettä vieraissa. Kaksi tuli Kirkkonummelta, kaksi pitäisi saada lisää, että asetettu tavoite neljännestä sijasta runkosarjassa pysyisi elossa. Kotijoukkue FPS:lle maistuisi nyt erityisesti maalinteko. Viimeisissä neljässä ottelussaan he ovat tehneet vain yhden maalin! Kohta kolme kuukautta on vierähtänyt viime voitosta.

Hermeksen tilanne on selvä. Mikäli vieraspisteitä ei ala tulla, niin silloin erittäin tärkeälle kotiedulle pudotuspeleissä voi jättää hyvästit. Neljännelle paikalle on runsaasti tulijoita, kun Sport, TuTo, Salamat ja jopa Kiekko-Vantaa ovat pisteissä hyvin lähellä.

FPS:n keräämät kymmenen pistettä kertovat karua kieltään. Joukkue on menossa karsintoja kohti. Mutta tärkeää on myös se, miten sinne mennään. Varmaa on, että kotona halutaan yrittää ja näyttää faneille sekä päättäjille kaikki mitä kyetään.

Tuttuja keskenään

Ongelmien parissa sinnittelevä kotijoukkue halunnee näyttää sisukkuutensa ja osaamisensa joukkuetta kausilla 2000-2001 ja 2001–2002 valmentaneelle, Hermestä nyt kolmatta kautta valmentavalle Pasi Arvoselle. Noin puolet pelaajista on hänelle tuttuja noilta kausilta.

- Matti Raunio on sen porukan sydän. Meidän pitänee laittaa hänelle erikoisvartiointi, toteaa Arvonen,

Raunion ruuti on tosin ollut kuivaa tällä kaudella. Kun hän on kolmella kaudella tehnyt yli 20 maalia ja parhaalla kaudella 25 pelaamassaan ottelussa peräti 27 maalia, voidaan päätellä, että kausi ei ole mennyt aivan odotetusti. Raunion urallaan tekemät 432 pistettä ansaitsevat toki suurta kunnioitusta, mutta mies on tällä kaudella joukkueensa omassa rankingissa vasta neljännellä sijalla.

Toinen FPS:n tehomies Martin Lamich on mielenkiintoinen Hermes-ottelun kannalta. Pelasihan tämä aikoinaan lupaava tsekki Hermeksessä ensin kaudella 2002-2003 kaksi ottelua ja kaudella 2003-2004 kahdeksantoista ottelua. Silloin sopimus purettiin yhteisymmärryksessä syyskaudella ja mies siirtyi Forssaan. Pieni skandaalinpoikanenkin oli silloin efedriinin muodossa, kun tsekin lääkityksessä tapahtui ilmeisesti virhe.

Vielä yhtenä seurojen välisenä tuttuna voidaan poimia Hermekseen täksi kaudeksi siirtynyt FPS-kasvatti Jarno Kantelus. Hän on ollut viidessä viime ottelussa Hermeksen tehokkain pelaaja yhdessä Jani Uskin kanssa tehoilla 2+3. Kotiyleisöllä on varmaan paljon seurattavaa tässä kokoaan suuremmassa pelurissa.

Forssan tilanne

Forssan ongelmien taustalla on monia tekijöitä. Rahaa ja tukea ei ole riittävästi. Loukkaantumiset ovat vaivanneet runsaasti. Viimeisin voitto on tullut 29. lokakuuta, kun TuTo kaatui jatkoajalla vieraissa 0-1.

Jääkiekkojoukkueen hallinnointi koostuu useasta eri aktiviteetista. Ensinnäkin etsittävä ja tarjottava pelipaikka pelureille ja valmentajille, joiden avulla seuran toiminta turvataan. Toiseksi pitää luoda ja hallinnoida palkkiojärjestelmä. Kolmanneksi joukkueen toimintaa pitää kehittää ja analysoida mitä tarvitaan. Neljänneksi joukkueesta on pidettävä hyvää huolta. On selvää että Forssassa monella osa-alueella on parannettavaa. Joukkue ei näihin hallinnollisiin asioihin voi, eikä kuulukaan puuttua, vaan sen on vain yritettävä parhaansa. Joulukuussa Hermestä vastaan Kokkolassa nähtiin taisteleva joukkue. Kaivaako joukkue saman taisteluhanskan nyt esiin?

Tasainen Hermes

Hermeksen vahvuutena on hyvin toisensa löytäneet kolme viisikkoa. Ratkaisupaikkoja tulee usealle ja puolustamista tehdään joukkueena. Kun maalivahtiosastokin on Kimmo Vesan myötä kunnossa, näyttää kaikki olevan mallikkaasti.

- Kyllä meillä on kolme hyvää viisikkoa. Ei sieltä voi ketään nostaa sen paremmin esille, kertoo valmentaja Arvonen.

Ryminäalussa yllätyksen siemen

Mikäli FPS saa vanhan tavaramerkkinsä, eli rajun ryminäalun kuntoon, ja he saavat Hermeksen pelikontrollin katoamaan, on heillä mahdollisuus kirkastaa joukkueen mainetta. Kaukalon kapeus ja ”antavat” kulmat, joiden takia on oltava erityinen hereillä, antavat pientä yllätysmahdollisuutta, jos vieraat tulevat ”takki auki” ja voitosta varmoina.

Todennäköistä on, että Hermes jatkaa siitä mihin Kirkkonummella jäi. Hyvin permanenttinsa säilyttänyt joukkue tukkii vastustajansa tilanteet parhailta maalipaikoilta, ja se luo itse runsaasti paikkoja, jotka riittävät mahdollisesti jopa rökälemäiseen lopputulokseen. Syyskuun Forssa-vierailun 1-7 – tulos pelattiin vielä Kai Raution pelitaktiikan mukaisesti ja joulukuussa Kokkolassa 5-2 – tulokseen päättynyttä peliä johti nykyinen valmentaja Timo Tuomi. Silloin FPS:lla oli omat tilanteensa jopa voittoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle