Norjan vahti hörppi – Venäjä jatkoon

MAAJOUKKUE / Raportti
Venäjä oli pitkään ahtaalla Norjan kanssa, mutta päätöserässä maa luikki menojaan. Osittain helppoja osumia taakseen päästäneen Norjan maalivahdin Lars Haugenin vuoksi. Lopulta Venäjä eteni välieriin lukemin 5–2.

Norja pisti venäläiset tiukille maiden välisessä puolivälierätaistossa. Kaksi ensimmäistä erää norjalaiset onnistuivat sumputtamaan keskialueen loistavasti ja venäläistähdet olivat vaikeuksissa hyökkäyspelaamisessaan.

Päätöserään asti Norja roikkuikin tasatilanteessa Venäjän kanssa, mutta sitten retkahti. Venäläiset latoivat kolme häkkiä viimeisessä erässä ja eteni lopulta välieriin numeroin 5–2.

Yksi syy Norjan tappioon oli joukkueen vahdin Lars Heugenin surkea esitys maalin suulla. Avauserässä ensimmäistä peliään MM-turnauksessa tahkoava Aleksandr Ovetškin tuikkasi venäläiset johtoon halvalla tavalla, hyökkääjä laukoi kiekon maalin takaa ja Haugen seuloi.

Torjujan piikkiin menee myös Venäjän päätöserän alussa takoma voittomaali. Puolustaja Aleksei Jemelin tykitti ranteellaan helponlaisesti siniviivalta lätyn pömpeliin.

Ovet´skin avasi maalihanat

Kamppailun avauserä sujui norjalaisten käsikirjoituksessa, Venäjä hallitsi peliä, mutta Norja sumputti keskialueen mainiosti. Sen vuoksi venäläisillä oli vaikeuksia hyökkäyksiinsä lähdössä ja Norja onnistui melkein kokonaan pimentämään venäläistähdet.

Norjan puolustukselle sattui kuitenkin kaksi virhettä, jotka punapaitaiset hyödynsivät. Ovetškin siirsi venäläiset johtoon laukomalla kiekon maalin takaa ohi Norjan vahdin Heugenin.

Norja onnistui tasoittamaan lukemat, mutta uudestaan Venäjän johtoon kiikutti Aleksander Popov. Jevgeni Ryasenski syötti komealla tavalla Popovin läpi muuten loistavasti puolustaneilta norjalaisilta.

Valkopaitaisten tasoitusosuman venäläishäkkien niittien välissä värkkäsi Per-Åge Skroder. Norja onnistui hyödyntämään yhden sille siunaantuneen vastahyökkäyksen, Skroder pisti päädystä kimmoneen lätyn reppuun hyökkäyksen päätteeksi.

Toiseen erään siirryttiin Venäjän 2–1-johdossa. Norja käynnisti erän ylivoimalla, erikoistilanteellaan maa kipusi koitoksessa tasoihin. Valkopaitaisten toisen häkin sivalsi kisojen pistepörssin kärki Patrick Thoresen.

Norja jatkoi keskimmäisessä erässä fiksua pelaamistaan, se kykeni jälleen hienosti sumputtamaan keskialueen eikä venäläiset meinanneet saada avattua hyökkäyksiään.

Punapaitaisten ongelmat pelin avauksissa johti Norjan moneen hyökkäykseen, maan riistettyä pelivälineen vastustajiltaan. Norjalla olikin erän aikana tasaviisikoin pelatessa enemmän hyökkäyksiä kuin Venäjällä, hyökkäyksissään Norja oli rohkea ja rauhallinen.

Norja sortui toisessa erässä kuitenkin jäähyilyyn, se otti erän aikana kolme kaksiminuuttista. Ylivoimillaan Venäjä loi mainioita tilanteita, mutta viimeistelyssä joukkue ei onnistunut. Lähellä se oli, esimerkiksi Jevgeni Malkin laukoi kerran tolppaan.

Jemelin laukoi Venäjän välieriin

Venäjä värkkäsi oitis päätöserän alussa maalle välieräpaikan ratkaisseen niittinsä. Osuman laukoi siniviivalta puolustaja Jemelin.

Maali käänsi ottelun kulun, siinä missä norjalaiset olivat aiemmin kamppailussa pyrkineet tiiviiseen puolustuspelaamiseen, niin nyt joukkue joutui enemmän nostamaan hyökkäyksiään. Tämä avasi venäläisille monia hyökkäystilanteita.

Kahdesta niistä punapaitaiset latoivat osumat, toisen ohjasi maalin edestä Nikolai Zherdev ja maan viimeisen niitin tehtaili ylivoimalla Ilja Nikulin.

Zherdevin maalia edelsi sekava tilanne, kun norjalaisilla oli kuusi miestä kentällä. Norja protestoi ja pyrki maalin sijaan saamaan tilanteesta väärästä vaihdosta rangaistuksen, tuloksetta.

Venäjä lopulta päihitti Norjan numeroin 5–2 ja eteni välieriin. Välieräottelussaan maa kohtaa Suomen ja USAn välisen puolivälierätaiston voittajan.