Slovakia kaatoi herpaantuneen Kanadan

MAAJOUKKUE / Raportti
Suurena ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Kanada makasi kuten petasi. Slovakia sinnitteli kolmen erän ajan, mutta taistelu tuotti kolmannen erän lopussa tulosta, kun Kanada tippui mitalipeleistä luvuin 4–3.

Kanada ja Slovakia aloittivat puolivälierät hieman arastellen. Kanada seilasi ensimmäiseen erään puoliunisena, vei toista mielensä mukaan ja hiljensi taas vauhtia kolmanteen erään. Slovakia pysyi kuitenkin mukana ja onnistumiset oikeilla hetkillä kantoivat hedelmää.

Ottelu alkoi ja päättyi Kanadan kapteeni Ryan Getzlafin toimiin. Getzlaf otti ensimmäisen erän alkuun jäähyn koukkaamisesta. Slovakia ei kuitenkaan päässyt pyörittämään ylivoimalla peliä niin paljon kuin olisi halunnut. Joukkue antoi paljon maalintekovastuuta järkälepakki Zdeno Charalle, joka ei saanut itsestään tehoja irti.

Slovakia pääsi kuitenkin terävillä, rymistelevillä vastahyökkäyksillä niskan päälle. Kuuden minuutin kohdalla Tomas Kopecky rynni maalille, jolloin Branko Radivojevicin laukaus kimposi miehen suojuksista ohi Cam Wardin. Sama taktiikka toimi toistamiseen, kun erän puolivälissä Miroslav Satan kävi jatkamassa Libor Hudacekin laukausta maaliin saakka.

Satanin 2–0-osuman jälkeen Slovakia tiivisti puolustustaan ja hidasti pelin tempoa parhaansa mukaan. Kanada onnistui kuitenkin lopulta puristamaan Slovakian alueelle painetta. Värikkäistä otsikoista vastanneet Ducks-poikaset Getzlaf ja Corey Perry saivat trafiikkia Slovakian maalille ja pelaajamassan keskellä poukkoillut kiekko hyppäsi lopulta Evander Kanesta maaliin.

Uurastus antoi lopulta Slovakialle aihetta juhlaan.

Kanada hyppää ohjaksiin

Slovakia tuli toiseen erään katkonaisemmin ottein kuin ensimmäiseen. Joukkueen tukala asema kulminoitui Juraj Mikusin ottamaan kampitusjäähyyn, eikä Kanada jättänyt käyttämättä puolustuksen vajausta. Jordan Eberleä ei vielä onnistanut, vaikka mies livahtikin läpiajoon, mutta Eberleltä jääneeseen irtokiekkoon päässyt Jeff Skinner ei paikkaansa tuhlannut.

Jäähyjä sateli Slovakialle kuitenkin lisää ja parhaimmillaan Kanada pääsi pyörittämään 5-3-ylivoimaa. Pelin ollessa kiivaimmillaan Chara kaatui istumaan maalille ja joutui tulilinjalle kanadalaisten olkapäiden kanssa. Verkolla tuplaantunut massa ei kuitenkaan jättänyt punapaidoille tilaa tehdä maalia, ja Slovakia kesti alivoimapyörityksen.

Alivoima näkyi kuitenkin Slovakian pelaajien jaloissa, eivätkä nämä pystyneet enää kunnolla kanadalaisten perässä. Väsymys hajotti puolustusta, joka lakosi makaamaan maalivahti Jan Lacon eteen ratkaisevalla hetkellä. René Vydareny hävisi maalin suulla kaksinkamppailun Alexandre Burrowsin kanssa ja kanadalainen vei joukkueensa 3–2-johtoon.

Slovakia kuittaa Kanadan hölmöilyn

Kolmannessa erässä Kanada laski hieman kierroksia, mikä antoi Slovakialle taas mahdollisuuden hengittää. Slovakit pääsivät vaivaamaan Wardia enemmän kuin edellisessä erässä, mutta pyristely kantoi hedelmää vasta, kun ottelua oli jäljellä seitsemän minuuttia. Erinomaista peliä pelannut Tomas Tatar pääsi puolittain läpi ja jätti kiekon Milan Bartovicille. Bartovicin laukaus kilpistyi Wardiin, mutta mies pääsi uudelleen kiekkoon ja tasoitti ottelun.

Slovakialle tarjottiin ratkaisun avaimia, kun kanadalaiset sortuivat kahteen jäähyyn viimeisten viiden minuutin aikana. Ryan Nugent-Hopkins sortui ensin laitataklaukseen, mutta Slovakia ei saanut rangaistuksen aikana täysin toimivaa ylivoimaa kasaan, vaan Kanada onnistui purkamaan hyökkäysyritykset.

Juuri kun alivoima oli hoidettu pois alta, Getzlaf törmäsi Slovakian siniviivalla polvellaan Mikusiin. Mikus loukkasi tilanteessa pahasti jalkansa ja hänet jouduttiin taluttamaan pukuhuoneeseen, kun Getzlaf ohjattiin samanaikaisesti suihkuun ja Kanada jätettiin kärsimään viiden minuutin alivoimaa.

Slovakia ei enää aikaillut. Michal Handzus voitti aloituksen ja kiirehti tekemään maskia Wardin eteen. Andrej Sekera laukoi terävästi ja kiekko kimposi häkkiin Handzusin mailan kautta. Alivoimainen Kanada yritti hakea vielä tasoitusta ilman maalivahtia, mutta joutui jälleen lähtemään kotiin ennen mitalipelejä.
Slovakia jää odottamaan välierävastustajaa otteluparista Ruotsi-Tšekki.

– Tiesimme, että Slovakia on hyvä joukkue, Kanadan päävalmentaja Brent Sutter vakuutti päätössummerin soitua.

– Vaikean alun jälkeen saimme pelistämme kuitenkin kiinni. Kun peliaikaa on jäljellä seitsemän minuuttia ja johdat 3–2, peli pitää pystyä tappamaan. Me emme siinä tänään onnistuneet. Menetimme hallinnan pelin lopussa jäähyihin.

Slovakian käskyttäjä Vladimir Vujtekilla oli ottelun jälkeen hymy herkässä. Voiton lisäksi miehen mittarin kilometrilukemat kasvoivat taas vuodella.

– Kanada oli tänään ennakkosuosikki, mutta valmistauduimme peliin huolella, sillä kukaan pojista ei halunnut vielä kotiin. Erinomainen ottelu meiltä. Peli oli täydellinen syntymäpäivälahja minulle.