USA:n murskaava viimeistelyteho katkaisi haluttoman Ruotsin selän pronssiottelussa

MAAJOUKKUE / Raportti
Alex Nedeljkovic onnistui torjunnoissaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Pronssiottelussa kohdanneet USA ja Ruotsi lähtivät taistelemaan pronssista tahmeasti. USA otti ottelun haltuunsa kahdella maalilla, mutta Ruotsi tuli nopeasti tasoihin. Kaksi viimeistä erää USA vyörytti ja Ruotsi polki perässä.

USA otti ottelun hallinnan ja sai muutaman herkullisen maalipaikan heti ottelun alussa. Molemmat joukkueet lähtivät pelaamaan siistiä ja kiekollista peliä. Ensimmäisen erän alkupuolisko näytti, ettei kumpikaan joukkue ollut saanut kunnolla konetta käyntiin edellisen päivän tappion jäljiltä. Hiljalleen pelin tempo kuitenkin kohosi ja maalihanatkin avautuivat.

USA:n kakkoskentällinen sai pelin hyvin pyörimään Ruotsin puolustusalueelle ja ottelun ensimmäinen maali näki päivänvalon. Ruotsin puolustus oli hetken aikaa muutaman potkun jäljessä ja USA:n Anders Bjork sai lyödä rauhassa Ruotsin maalivahti Felix Sandströmin patjoista kimmonneen kiekon maaliin.

USA sai mahdollisuuden karata karkumatkalle, kun joukkue pääsi pelaamaan ylivoimaa, eikä se jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Ottelun toisen maalin teki Matthew Tkachuk ohjaamalla siniviivalta heitetyn kiekon ilmasta maaliin.

Juuri kun näytti siltä, ettei Ruotsi saa otetta ottelusta tappiotilanteessa, se kavensi ottelun näyttävällä maalilla suoran hyökkäyksen päätteeksi. Adrian Kempe luisteli laidasta maalinkulmalle ja maalivahti Alex Nedeljkovicin varusteista kimmonneen kiekon löi verkkoon William Lagesson.

Ruotsi tasoitti ottelun vähintään yhtä näyttävällä osumalla. Jakob Forsbacka Karlsson toi kiekon aneemisesti tilanteessa pelanneen USA:n puolustusalueelle ja syötti kentän toisella laidalla kiitäneelle Joel Eriksson Ekille. Kiekko syötettiin vielä maalin eteen luistelleelle Carl Grundströmille, joka sai kunnian viimeistellä tasoitusmaali.

USA näyttää perävalot haluttomalle Ruotsille

Ruotsi pääsi toiseen erään ylivoimatilanteessa, muttei saanut ylivoimasihtiä kohdilleen. USA meni jälleen johtoon joukkueiden voimasuhteiden tasoituttua. Siniviivalta laitettiin kiekkoa maalille ja Brock Boeser ohjasi kiekon maaliin. Videotarkastuksen jälkeen kiekko vietiin keskialueelle maalin merkiksi.

Ruotsin seuraavakin takaisku tehtiin maalin edestä ohjaamalla. USA pääsi rakentamaan vastahyökkäyksen ja tällä kertaa oli Ryan Donaton vuoro olla ohjaamassa pelivälinettä verkon perille.

Tuskin tuuletukset ehtivät USA:n leirissä laantua, kun verkot soi jo kentän toisessa päädyssä. Ruotsin Marcus Pettersson laukoi siniviivan tuntumasta ja William Nylander oli maalin kulmalla ohjaamassa kiekkoa. Maalia tarkasteltiin videolta ja tuomittiin lopulta korkealla mailalla tehdyksi.

Ottelu meni rikkonaiseksi jäähyjen myötä. Huonosti toimineet ylivoimakuviot toivat vain harvoja hyviä maalintekopaikkoja, toisaalta ne antoivat ennemminkin vastustajalle paikkoja yllättää vastahyökkäyksestä.

USA meni kolmen maalin johtoon Anders Bjorkin näyttävillä veiveillä, kun joukkueet vihdoin taas pelasivat tasakentällisin. Ensin laitettiin harhautuksella kahville Ruotsin puolustuksesta Pettersson ja sen jälkeen kiekko nostettiin kattoon polvillaan olevan Sandströmin edestä.

Ruotsi odotellessa jo eräsummerin soittoa, päätti USA maalata vielä kerran. Nick Schmaltz syötti suoraviivaisen hyökkäyksen päätteeksi kiekon mukaan hyökkäämään lähteneelle puolustaja Brandon Carlolle, joka napautti kiekon maaliin.

USA:n Schmaltz pääsi karkaamaan läpiajoon Ruotsin puolustuksen virheestä, mutta harhautuksen jälkeinen viimeistely ei riittänyt maaliin asti. Ruotsi alkoi osoittamaan myös piristymisen merkkejä ajamalla USA:n maalille, mutta maalilaulut soivat jälleen USA:n toimesta.

Lepsusti hoidettu puolustuspelaaminen johti siihen, että Ryan MacInnis sai annettua kiekon maalin eteen Donatolle. Hänellä oli helppo työ viimeistellä osuma. Ruotsi sai kahden miehen ylivoiman ja paikan näyttää, onko joukkueella vielä ruutia yrittää kääntää peli. Ylivoima oli kuitenkin erittäin haluttoman tuntuista ja seuraavakin osuma kirjattiin USA:lle.

Schmaltz lähti johtamaan hyökkäystä ja sai laitettua syötön mukana luistelleelle Tkachukille, joka teki maalin ruotsalaispuolustajan suuremmin estelemättä. Ruotsin kavennus tuli ottelun loppuun ja oli Axel Holmströmin käsityötä. Keskushyökkääjä haki maalin takaa sinne laukomansa kiekon ja pyöräytti sen vanhanaikaisella tolpanvierestä maaliin. USA voitti ottelun maalein 8-3 ja otti turnauksesta pronssimitalin.

» Lähetä palautetta toimitukselle