Mielipide

Sveitsi ja Valko-Venäjä koettavat pelastaa sen, mitä pelastettavissa on

MAAJOUKKUE / Kolumni
Sveitsin nuorten MM-kisat vuonna 2016 eivät ole menneet lainkaan putkeen. Joukkue sijoittui A-lohkon hännänhuipuksi kerättyään vaivaisen yhden pisteen neljästä ottelusta. Joukkueen peli myös muistutti pahimmillaan lähinnä kaaosta. Nyt edessä ovat karsinnat sarjapaikasta Valko-Venäjää vastaan.

Sveitsi ei kuulu varsinaisiin jääkiekon suurmaihin, mutta on kuitenkin ylimmän sarjatason vakiovieras kaikissa ikäluokissa. Maa on myös napsinut säännöllisen epäsäännöllisesti hyviä sijoituksia ja jopa mitaleita. Nyt maan alle 20-vuotiaiden maajoukkue ui kuitenkin syvissä vesissä.

Maan turnaus alkoi heti surkeasti, kun Ruotsi ryöpytti Sveitsiä 8-3. Kaiken kukkuraksi kaksi sveitsiläistä (Fabian Heldner ja Chris Egli) ajettiin pihalle ottelusta loppujen lopuksi pelikielto niskassaan ja Calvin Thürkauf sai jälkikäteen myös pelikieltoa saman ottelun tempauksestaan. Näin keskieurooppalaisten suunnitelmat saivat heti loven.

Paljoa paremmin ei mennyt Tanskaakaan vastaan. Niukka 2-1-tappio päävastustajaa vastaan ajoi Sveitsin pakkorakoon: sen oli kerättävä vähintään kolme pistettä lopuista peleistään Kanadaa ja USA:ta vastaan tai se joutuisi karsintasarjaan.

Kanadaa vastaan joukkue esittikin parastaan ja johti pitkään ottelua. Ottelu venyi aina voittomaalikilpailuun saakka, jonka Kanada käänsi edukseen. Tämä herätti kuitenkin toivonkipinän keskieurooppalaisissa: ehkä kaikki toivo ei ollutkaan menetetty. Myös pari sveitsiläismedian edustajaa, joiden kanssa juttelin, olivat toiveikkaita ja uskoivat omiinsa.

Toivo kuitenkin oli, meni ja vilkutti mennessään USA-ottelussa. USA takoi jo avauserässä 6-0-lukemat taululle, eikä Sveitsi siitä enää noussut. Turhautuminen, epätoivo ja suoranainen masennus paistoivat kaikkien kasvoilta. Eräs Sveitsin pelaaja jopa pillahti itkuun ottelun jälkeisessä pressitilaisuudessa mixed zonella. Niin järisyttävä pettymys tappio oli.

Joukkueen päävalmentaja John Fust valoi median edessä kuitenkin uskoa joukkueensa selviytymiseen karsintasarjasta.

− Meidän täytyy päästää menneistä irti ja keskittyä karsintaotteluihin. Olemme hyvä joukkue, meidän täytyy vain luoda taktiikkamme ja noudattaa sitä. Tulemme pelaamaan joukkueena. Tällainen paine on jotain, jota olemme ennenkin kokeneet ja hyväksymme sen ja se tulee tuomaan parhaat puolemme esiin.

Fustin optimismi on hyvä asia, mutta paljon täytyy muuttua, jotta I-divisioona ei kutsu Sveitsiä.

Vastakkain kaksi tehottominta hyökkäystä ja vuotavinta puolustusta

Sekä Valko-Venäjän että Sveitsin otteet jättivät toivomisen varaa alkulohkossa. Sveitsi sai raavittua kasaan yhden pisteen, Valko-Venäjä ei sitäkään. Sveitsillä oli yksi toivonpilkahdus-peli, Valko-Venäjä taisteli kaikissa otteluissaan parhaansa mukaan. Sveitsi romahti totaalisesti kahteen otteeseen, Valko-Venäjä selvisi keskimäärin pienemmillä tappiolukemilla.

Vain Tanska teki vähemmän maaleja kuin kumpikaan karsija. Sveitsin seitsemän ja Valko-Venäjän kuusi tehtyä maalia kertovat karua tarinaa. Samaa säveltä soittavat päästetyt maalit: Sveitsi 23, Valko-Venäjä 19.

Lähtökohtaisesti Sveitsi on ennakkosuosikki tässä parissa, mutta ei Valko-Venäjäkään nahkaansa helpolla tule myymään. Oleellinen kysymys tulee olemaan, kumpi on saanut kasattua rivinsä paremmin vapaapäivän aikana.

Itse jaksan uskoa Sveitsiin. Joukkueessa on kyllä laatua, mutta kuten päävalmentaja Fustkin totesi, lahjakkuus ei riitä mihinkään, jos joukkuepeli mättää. Sveitsi on jo toista kertaa peräkkäin karsinnoissa ja usean vuoden mittainen putki korkeimmalla sarjatasolla uhkaa taas katketa. Ja kuten sveitsiläismedian edustajat aavistelivat, päävalmentaja Fustilla ei välttämättä ole työpaikkaansa enää montaa tuntia.

Yhtälöstä ei toki pidä unohtaa pois myöskään Valko-Venäjää. Maa nousi täksi vuodeksi ylimmälle tasolle, eikä varmasti luovu siitä taistelutta. Maa on vähän outolintu tällä tasolla, mutta itäeurooppalaiset maat ovat yllätelleet ennenkin.

Ottelupari on hankala ennakoitava heikkojen esitysten johdosta. Sveitsin maalivahdit ovat flopanneet vuorotellen ja maan puolustus on ollut sekava. Ykkösmaalivahti Joren van Pottelbergheltä on lupa myös odottaa tasonnostoa takaisin sille tasolle, jolla se oli Kanadaa vastaan. Myös tehoja kaivataan, parhaat pistemiehet Noah Rod ja Denis Malgin kaipaavat taustukea muilta.

Valko-Venäjällä Ivan Kulbakov ja Vladislav Verbitski ovat jakaneet torjuntavastuun kohtalaisesti ja heihin kulminoituvat osaltaan myös joukkueen yllätysmahdollisuudet.

Paras pistemies Danila Karaban on pistetilastossa ylhäisessä yksinäisyydessään neljällä syötöllään ja joukkueen parhaat maalintekijät ovat tehneet vain yhden maalin per mies. Askelkuviot ovat samat kuin vastustajallakin: vastuunjakajia on löydyttävä ja puolustuksen on oltava tiivis.

Joukkueet pelaavat paras kolmesta -ottelusarjan, joka alkaa lauantaina ja ratkeaa viimeistään tiistaina. Avauspeli antaa jo paljon merkkejä suuntaan jos toiseenkin, joten mielenkiinnolla jäädään seuraamaan maiden edesottamuksia. Kaukaa pohjoisesta Suomesta olisi ankea palata kotiin sarjasta putoaminen niskassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle